Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το πετρέλαιο ξεπέρασε για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Έκτοτε, η τιμή του έχει πέσει, ωστόσο υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν ότι ενδέχεται να φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του 2022.
Στο μεταξύ σήμερα οι τιμές του ορυκτού καυσίμου έχουν επιδοθεί σε υψηλές πτήσεις, μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα, φέρνοντας την τιμή του μπρεντ χαμηλότερα των 100 δολαρίων το βαρέλι.
Εντούτοις με το ράλι της τάξεως του 4,21% που πραγματοποιεί σήμερα έχει υπερβεί εκ νέου το ψυχολογικό φράγμα των 100 δολαρίων, φθάνοντας στα 102 δολάρια το βαρέλι.
Αντίστοιχη άνοδο καταγράφει η τιμή του αργού, με την τιμή να διαπραγματεύεται πλησίον των 99 δολαρίων το βαρέλι.
Το σενάριο για τα 200 δολάρια
Ο Πιέρ Αντουράντ, ιδρυτής της Andurand Capital Management LLP και έμπειρος trader εμπορευμάτων, αναφέρει ότι το σενάριο αυτό είναι πιθανό, καθώς οι χώρες προσπαθούν να πιέσουν για αύξηση της παραγωγής για να αναπληρώσουν το χαμένο αποθεμα της Ρωσίας.
Έως και 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έχουν τεθεί εκτός αγοράς, ως αποτέλεσμα του εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου από χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, και του άτυπου εμπάργκο από σχεδόν όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.
Aν και η απελευθέρωση πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της προσφοράς βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό ότι η βιομηχανία ενέργειας δεν θα μπορέσει να αυξήσει την ικανότητα για να αντισταθμίσει πλήρως τα χαμένα βαρέλια.
Ο Αντουράντ προβλέπει ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα παραμείνει εκτός αγοράς για αρκετό καιρό, ακόμα και αν ο Πούτιν συμφωνήσει σε μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί σχιστόλιθου και ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ θα δυσκολευτούν επίσης να ενισχύσουν την παραγωγή μετά από χρόνια υποεπενδύσεων.
«Δεν νομίζω ότι αν σταματήσει ο πόλεμος, ξαφνικά το πετρέλαιο θα επιστρέψει. Θα πρέπει να ζούμε με υψηλές τιμές για να σταθμίσουμε τη ζήτηση, σαν να είναι δηλαδή προϊόν πολυτελείας, καθώς επίσης και για να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση» σχολίασε ο έμπειρος αναλυτής στο podcast «Odd Lots».
Την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε μια ξαφνική πτώση της ζήτησης με τα αποθέματα να γεμίζουν στο φουλ πολύ γρήγορα. Τώρα, βρισκόμαστε στο αντίθετο σενάριο με τη ζήτηση να είναι υψηλή, τις τιμές να χτυπούν «κόκκινο» και τα αποθέματα να είναι αρκετά περιορισμένα.
O Γάλλος trader σημειώνει ότι μόνο αν φτάσει η τιμή του πετρελαίου σε ένα πραγματικά υψηλό επίπεδο, όπως τα 200 δολάρια ανά βαρέλι, θα αρχίσουμε να βλέπουμε καταστροφή της ζήτησης και ενδεχομένως τελικά θα υπάρξει ισορροπία στην αγορά.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει καταστροφή της ζήτησης στα 110 δολάρια το βαρέλι και θα πρέπει να πάμε πιο ψηλά για να μειωθεί η ζήτηση» σχολίασε.
Το σίγουρο είναι, κατά τον ίδιο, ότι η οικονομία αρχίζει και συνηθίζει στα όλο και πιο υψηλά νούμερα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Thunder: Tο ενεργειακό κόστος θα εκτιναχθεί φέτος στο 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επίπεδο ρεκόρ
ΙΕΑ: Πρόβλεψη για παγκόσμιο σοκ στην αγορά πετρελαίου
Berenberg Bank για πετρελαϊκό σοκ: Πόσο θα κρατήσει – Θα φέρει οικονομική κρίση;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News