Προφανώς, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ηλίας Μόσιαλος Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics στον ΣΚΑΙ, πρέπει να «παγώσει» η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν έως τις 10 του μήνα δείξουν επιβάρυνση.
«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το Lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε συγκεκριμένα και διερωτήθηκε επιπρόσθετα ποιος μπορεί να πάρει απόφαση για άνοιγμα εάν αυτά δεν υπάρχουν.
«Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», επεσήμανε ακόμη και τόνισε ότι εάν δεν τα έχει δεν μπορεί να επιμένει κανείς σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει στο τι είναι καλό να γίνει.
Μέχρι τις 10/1 θα έχουμε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, μετά και την επιβολή του αυστηρότερου lockdown, σύμφωνα με τον κο Μόσιαλο.
Ο καθηγητής εκτιμήσε, αναλυτικότερα, ότι η προτροπή της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 θα βασιστεί στα στοιχεία των προηγούμενων μια έως δύο ημερών.
Η κυβέρνηση, λαμβάνει υπ΄ όψιν της ευρύτερα δεδομένα, ειδικά για τα παιδιά, όπως η κοινωνική ένταξη, τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν και να είναι μακροχρόνια, εξήγησε
“Μια κυβέρνηση μπορεί να σταθμίζει και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα μακροπρόθεσμο κλείσιμο των σχολείων στην υγεία των παιδιών” συνόψισε.
Πηγή: skai.gr