Εξαιρετική χαρακτηρίζει την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik Vμ ακόμα και μετά από μία μόνο δόση, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.
Σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Μόσιαλος, με αφορμή τη δημοσίευση του διεθνούς ιατρικού περιοδικού «The Lancet», σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ισχυρή προστασία – και μεγαλύτερη από 87% -σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως φύλου.
Αναλυτικά:
• Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91,8% (67.1 – 98.3) σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών.
• Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο του COVID-19 ήταν 100% (94.4 – 100).
• Από τη 15η έως την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 73,6%, και μετά από την ημέρα 21, η αποτελεσματικότητα ήταν 100%.
Ο καθηγητής υπενθυμίζει ότι το ρωσικό εμβόλιο χρησιμοποιεί 2 ιικούς φορείς: αρχικά για την πρώτη δόση τον αδενοϊό 26 (Ad26) και μετά τον αδενοϊό 5 (Ad5). «Η χρήση δύο διαφορετικών ‘εμβολίων’, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, αποσκοπεί στην υπέρβαση πιθανής προϋπάρχουσας ανοσίας στον αδενοϊό στον πληθυσμό. Η κύρια διαφορά του δηλαδή με το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca, είναι πως χρησιμοποιούνται 2 φορείς (για να μεταφέρει στα κύτταρα την πληροφορία της παραγωγής της πρωτεΐνης ακίδας) ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του ιού. Είχα αναφερθεί συχνά στο παρελθόν στην αναμενόμενη υψηλή αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου. Για αυτό και είχα θεωρήσει εξαιρετική την κίνηση της AstraZeneca, να δοκιμάσει νέο σχήμα εμβολίου με διπλό ιικό φορέα (χρησιμοποιώντας τον ένα από τους δύο αδενοϊούς που χρησιμοποιεί και το ρωσικό εμβόλιο) σε συνεργασία με το ρωσικό ινστιτούτο ερευνών Gamaleya», επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος.
Υπογραμμίζει δε ότι τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας οφείλονται σε μία μόνο δόση του εμβολίου και συμπληρώνει ότι «περιμένουμε νέα για την πορεία του φακέλου του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ και αισίως και νέα για την προστασία που παρέχει έναντι των νέων παραλλαγών του ιού».
Πηγή: skai.gr