Δεν έχουν περάσει έξι μήνες από την ανακοίνωση της ΓΕΚΕ, της εισηγμένης που ελέγχει το ξενοδοχείο President στους Αμπελόκηπους, με την οποία η ιδιοκτησία της, διέψευδε τις πληροφορίες περί πώλησης του ξενοδοχείου αλλά και εξόδου της από το χρηματιστήριο. Τώρα η καλή εταιρεία με το εμβληματικό ξενοδοχείο-τοπόσημο για το κέντρο της Αθήνας (με τη σχετική οικοδομική άδεια που εκδόθηκε το 1973), επανέρχεται με δημόσια πρόταση για εξαγορά των μετοχών που δεν ελέγχει έναντι τιμήματος 5,63 ανά μετοχή. Βεβαίως η οικογένεια των βασικών μετόχων ελέγχει περισσότερο από το 93% της εταιρείας και έτσι θα είναι πολύ εύκολο να υλοποιήσει το στόχο της.
Ωστόσο μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως τρία και πλέον στρέμματα οικόπεδο στο κέντρο της Αθήνας με αδειοδοτημένο ξενοδοχεία 21 οροφών συν 4 υπογείων και 33.000 τετραγωνικών που ανακαινίστηκε πλήρως το 2003 και μερικώς το 2015 κάνει κάτω από 50 εκατομμύρια. Τώρα το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα, μετά από την διάψευση της διάψευσης της εξόδου από το ΧΑ, είναι κατά πόσο θα διαψευστεί και η διάψευση της πώλησης του President, πληροφορία που επίσης κυκλοφόρησε στην αγορά στα τέλη του προηγούμενου έτους (και διαψεύστηκε με αυστηρότητα). Ωστόσο δεν ανησυχούμε, θα μάθουμε. Μπορεί να βγαίνει από το ΧΑ αλλά στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο φαίνονται αργά ή γρήγορα όλα.
Βόλτα στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα θα κάνουν αύριο και μεθαύριο οι υποψήφιοι επενδυτές για τις ιδιωτικοποιήσεις των δύο αυτών λιμανιών. Διαγωνιστική διαδικασία είναι βεβαίως βεβαίως αλλά κάποιοι βάζουν στοίχημα ακόμα και το σπίτι τους πως τα δύο λιμάνια θα καταλήξουν στα αμερικανικά συμφέροντα. Άδικο έχουν;
Άνθρωπος εμπιστοσύνης που διαθέτει αξιόπιστο και ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση μαθαίνουμε πως έχει αναλάβει να βρει αμερικανό όμιλο εγνωσμένου κύρους και ισχύς πολύ συγκεκριμένου κλάδου για (πολύ) μεγάλο κοινοπρακτικό έργο στην Ελλάδα. Η αποστολή του ανατέθηκε πριν δυο βδομάδες και ήδη λέγεται πως έχει ενθαρρυντικά νέα. Μόλις σιγουρέψουν οι συζητήσεις και γίνουν γνωστές λεπτομέρειες θα τις μοιραστούμε εδώ.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ έχει πολλές και σημαντικές πτυχές. Μία από τις λιγότερο εμφανείς είναι η ενδεχόμενη συζήτηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του αμερικανού πρόεδρου για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ του Πολεμικού Ναυτικού. Θυμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι η αμερικανική υποψηφιότητα έρχεται με μοντέλο διακρατικής συμφωνίας. Δηλαδή το αμερικανικό ναυτικό θα αγοράσει τις φρεγάτες και μετά θα τις πουλήσει στην Ελλάδα.
Οπότε εάν θέλει σώνει και καλά να το κάνει αυτό η Ουάσινγκτον ενδέχεται ακόμα και να γλυκάνει πολύ την πρόταση της όσον αφορά την ενδιάμεση λύση. Δηλαδή τα πολεμικά πλοία που θα μας παραχωρήσει εωσότου ναυπηγηθούν τα καινούργια. Οι μέχρι τώρα προτάσεις στο τραπέζι δεν ικανοποιούν την ελληνική πλευρά. Αλλά αμερικανός πρόεδρος είναι μπορεί να κάνει (σχεδόν) ό,τι θέλει.
Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κλάδος της πληροφορικής που οργανώνεται για να διεκδικήσει τα έργα άνω των 7 δισ. ευρώ που θα βγουν στην αγορά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πληροφορίες λοιπόν, της στήλης αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο μεγάλο μαγαζί στα Telcos αναζητά να αγοράσει σχήμα με δραστηριότητα στα έργα Τεχνολογίας και Επικοινωνιών, γνωστά και ως ITC. Ο λόγος; Δεν προλαβαίνει να φτιάξει δικό του βραχίονα για την υλοποίηση τέτοιου είδους projects και για να μην χάσει το τρένο των πόρων που θα διατεθούν, προσανατολίζεται στην εξαγορά εταιρείας. Για να δούμε…
Η κινητικότητα είναι έντονη και ενίοτε και ηχηρή: Για παράδειγμα, η Real Consulting με βασικό μέτοχο τον Νίκο Β. Βαρδινογιάννη εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει ολοκληρώσει την είσοδό της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτική τοποθέτηση 5 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν, κυρίως, οι βασικοί της μέτοχοι. Μην εκπλαγείτε, αν μετά από κάποιο διάστημα, η εταιρεία διαβεί το κατώφλι και της κύριας αγοράς του Χ.Α.
Money Review