Συγκλονίζει η αποκάλυψη της Χρυσής Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας όταν ήταν 21 ετών. Οι περιγραφές που έκανε στο πλαίσιο ημερίδας για την προστασία των παιδιών στον αθλητισμό τόσο για το ίδιο το περιστατικό όσο και για τις συνέπειες που είχε αυτό στη ζωή της προκάλεσαν σοκ.
Ο εφιάλτης της Σοφίας Μπεκατώρου ξεκίνησε το 1998, όταν με την Αμαλία Τσουλφά, έπαιρναν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ
Μετά την πρόκριση, επιστρέφει στο ξενοδοχείο με έναν παράγοντα της Ομοσπονδίας και πέφτει θύμα βιασμού. Η δύο φορές Ολυμπιονίκης περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο την σεξουαλική της κακοποίηση σε ημερίδα για την προστασία των παιδιών στον Αθλητισμό.
«Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί. Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Το σκέφτομαι τώρα και πραγματικά αηδιάζω, με την έννοια ότι δεν μπορώ να διανοηθώ πώς ένας άνθρωπος που αντιπροσώπευε για μένα μία πατρική φιγούρα, λόγω ηλικίας και θέσης, εκμεταλλεύτηκε τη θέση του κατ’ αυτόν τον τρόπο και δεν είχε καμία μεταμέλεια και αξιοπρέπεια».
Δεν κατάφερε ποτέ να καταγγείλει τον βιασμό της γιατί ντρεπόταν… Ούτε καν στην συναθλήτριά της Αμαλία Τσουλφά. θεωρούσε πως δεν θα την πίστευε κανείς και πώς θα στεκόταν εμπόδιο στην καριέρα της. Η ίδια συνέχιζε κερδίζει χρυσά μετάλλια, και ο παράγοντας συνέχιζε ν’ αναρριχάται στην Ομοσπονδία.
«Είμαι σίγουρη ότι δεν μπορεί να είμαι μόνη σε αυτό, σίγουρα υπάρχουν και άλλα θύματα.¨.. Δεν ήταν άνθρωπος που ζούσε στην καθημερινότητά μας μαζί, ωστόσο είχε θέση ισχύος και εξακολουθεί να έχει, με αποτέλεσμα σε αποστολές να μπορεί να είναι παρών, να έρχεται σε επαφή με τους αθλητές…» εξήγησε η Σοφία Μπεκατώρου στο περιοδικό Marie Claire.
Αιχμές από Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία
Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αποκαλεί την σεξουαλική κακοποίηση που περιγράφει η Σοφία Μπεκατώρου ως «δυσάρεστο περιστατικό» και αφήνει αιχμές γιατί δεν έγινε τότε καταγγελία.
«Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου. Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Αν γινόταν τότε η καταγγελία, που έπρεπε να γίνει τότε, και ήταν πραγματικότητα αυτό το γεγονός, αυτό σημαίνει πως θα διασφαλίζαμε και τα κορίτσια των 12,14,15,16 χρονών που έχουμε αθλήτριες, που είναι μέλη της εθνικής ομάδας και ακολουθούμε ταξίδια» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος.
«Από πλευράς μου δεν ήταν ένα ξέσπασμα ώστε να μπορέσω να κάνω τη δική μου επανάσταση στη δεδομένη χρονική στιγμή. Τώρα, χρόνια μετά, έχοντας δύο παιδιά και σκεπτόμενη ότι κάποια άλλα θα βρεθούν στη θέση μου, παίρνω το θάρρος να μιλήσω γι’ αυτό γιατί τέτοιοι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι απομακρυσμένοι από το χώρο του αθλητισμού» διευκρίνισε από την πλευρά της η Μπεκατώρου στο Marie Claire.
H 43χρονη πρωταθλήτρια έχει κερδίσει συνολικά 10 μετάλλια, μεταξύ αυτών το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Αθήνας, και το χάλκινο στο Πεκίνο.
Πηγή: skai.gr