Απάτες, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και μεγάλη φοροδιαφυγή βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Από την αρχή του έτους η φορολογική διοίκηση έχει αποστείλει στην Αρχή στοιχεία εκατοντάδων φορολογουμένων προκειμένου να διερευνηθούν για ξέπλυμα, ενώ την ίδια στιγμή και η Αρχή έχει ζητήσει την αποστολή φορολογικών φακέλων φορολογουμένων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες και στοιχεία για ξέπλυμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις φορολογικές αρχές αιτήματα παροχής πληροφοριών για συνολικά 346 άτομα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, πρόκειται για πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, και ζητεί από την ΑΑΔΕ στοιχεία για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν στην εφορία, ώστε η έρευνα να συνεχιστεί σε βάθος. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα εμπλέκονται σε 71 υποθέσεις, τις οποίες απέστειλε η Αρχή στην ΑΑΔΕ.
Επίσης, η ΑΑΔΕ στο 9μηνο του 2022 εξέδωσε εντολή ελέγχου για 195 από τις υποθέσεις που είχε στείλει η «Αρχή για το ξέπλυμα» και η επεξεργασία των υπόλοιπων υποθέσεων συνεχίζεται. Το ίδιο διάστημα οριστικοποιήθηκαν 125 υποθέσεις και επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 86,1 εκατ. ευρώ. Από τα βεβαιωθέντα πρόστιμα, ωστόσο, εισπράχθηκε μόλις 1,68 εκατ. ευρώ.
Συνολικά από το 2016 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022 έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 1,22 δισ. ευρώ από τις Αρχές, αλλά το ποσό που έχει εισπραχθεί μόλις και ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 352 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή που υπερβαίνει το 1,44 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες υποθέσεις θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Σύμφωνα με τον νόμο, στην Αρχή παραπέμπονται ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ. Επίσης, παραπέμφθηκαν στην «Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος» και 514 φορολογούμενοι με αρρύθμιστα χρέη προς την εφορία ύψους άνω των 50.000 ευρώ ο καθένας. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα χρήματος. Οι 514 φορολογούμενοι έχουν χρέη που συνολικά αγγίζουν τα 464 εκατ. ευρώ.
Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες λαμβάνει πληροφορίες και αξιοποιεί αναφορές για ύποπτες συναλλαγές από αστυνομικές, φορολογικές, τελωνειακές, δικαστικές και άλλες αρχές από το εξωτερικό ή από το εσωτερικό και από οποιαδήποτε πηγή. Τα τελευταία πέντε χρόνια υποβλήθηκαν στην Αρχή 37.000 αναφορές από τις ανωτέρω πηγές, ενώ στοιχεία αποστέλλουν:
α) Τα πιστωτικά ιδρύματα και κάθε πιστωτικός φορέας του ν. 4438/2016 (Α΄ 220).
β) Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.
γ) Οι ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές και οι εταιρείες ορκωτών ελεγκτών – λογιστών που έχουν εγγραφεί στο δημόσιο μητρώο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, καθώς και οι ιδιώτες ελεγκτές.
δ) Οι εξωτερικοί λογιστές – φοροτεχνικοί και τα νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών – φοροτεχνικών υπηρεσιών.
ε) Οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι όταν συμμετέχουν, ενεργώντας εξ ονόματος και για λογαριασμό των πελατών τους, σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ή συναλλαγές επί ακινήτων και όταν βοηθούν στον σχεδιασμό ή στη διενέργεια συναλλαγών για τους πελάτες τους.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Δέσμευση θυρίδων και λογαριασμών για ξέπλυμα χρήματος και μεγάλη φοροδιαφυγή
Τέλος στις εικονικές εταιρείες
ΑΑΔΕ: Τα νέα όπλα που ρίχνονται στην «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News