“Οι πτυχές της δουλειάς του Δήμου Αθηναίων είναι όσες και οι πτυχές της ζωής της πόλης. Έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας έναν πολυμέτωπο αγώνα. Νούμερο ένα, κοινωνική αλληλεγγύη. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, τους πλέον ευάλωτους. Άρα πρακτικά, έχουμε ιδρύσει ένα πολυδύναμο κέντρο αστέγων, χωράει έως 400 συνανθρώπους μας σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Έχουμε δημιουργήσει μια δεύτερη δομή, έναν ξενώνα για τους αστέγους χρήστες ναρκωτικών. Έχουμε δημιουργήσει το “Βοήθεια στο σπίτι”, ο αριθμός είναι το 2103428745, όπου μπορεί οποιοσδήποτε αισθάνεται μια δυσκολία, μια αδυναμία, να καλέσει και να μιλήσει με έναν κοινωνικό λειτουργού και εφόσον χρειάζεται να πάει ένας άνθρωπος από τον Δήμο στο σπίτι είτε είναι για τρόφιμα, είτε για φάρμακα είτε για διευκολύνσεις” δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
“Αυτή η πανδημία έχει αναδείξει όλες τις διαχρονικές παθογένειες της πόλης, δηλαδή αποκαλύφθηκαν όλες οι “ανοιχτές πληγές” της πόλης που τώρα προσπαθούμε να κλείσουμε. Έχοντας πλέον τις δομές αυτές, έχουμε κινητές μονάδες που σαρώνουν την πόλη, το λεγόμενο street work, το οποίο πάει και προσεγγίζει κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Ειδικά τώρα λόγω της πανδημίας, έχουν εξοπλιστεί αυτές οι ομάδες με ειδικά kit, με μάσκες και αντισηπτικά, που δίνουν στους αστέγους και παράλληλα, συνοδεύονται από ειδικούς νοσηλευτές που κάνουν rapid test” πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τον στολισμό της πόλης ενόψει των γιορτών απάντησε ότι “το έχουμε μεγάλη ανάγκη, βλέπετε το κάνουν όλες οι μεγάλες πόλεις. Διάβαζα ότι η Μαδρίτη έχει τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό για τα φώτα, και έχει μια λογική γιατί είναι η μόνη αχτίδα φωτός. Η μόνη ανάσα που μπορούμε να πάρουμε σε μια εορταστική περίοδο που κατά τα λοιπά είναι καταθλιπτική. Ήδη η πόλη στολίζεται μέρα με την μέρα, όπως πάντα είμαστε στο ίδιο χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει “ανάψει” όλη η πόλη. Και η προσπάθεια που κάνουμε, όσο γίνεται, να ανοίξουμε τον κύκλο. Να μην περιοριζόμαστε δηλαδή όπως γινόταν παλιά στο κέντρο, αλλά να φτάσουμε σε όσο γίνεται περισσότερες γειτονιές. Μεταξύ των άλλων, για πρώτη φορά φέτος θα έχουμε 27 δέντρα, τα οποία θα τοποθετήσουμε σε 27 πλατείες, σε 27 γειτονιές της πόλης”.
“Έχουμε αλλάξει τη φιλοσοφία, πια η λογική μας δεν είναι μόνο να καθαρίζουμε τους κάδους, αλλά να πλένουμε την πόλη. Η πόλη θέλει νερό και σαπούνι. Ειδικά αυτή την περίοδο θέλει και απολύμανση. Άρα, δίνουμε έμφαση σε αυτό, έχουμε εξοπλίσει με νέα μέσα την καθαριότητα, νομίζω ότι η διαφορά είναι αισθητή και θα γίνεται όλο και πιο αισθητή κάθε μήνα που περνάει. Ετοιμαζόμαστε στους επόμενους δύο μήνες να ξεκινήσουμε τη διαγωνιστική διαδικασία για τους περίφημους βυθιζόμενους κάδους, που έχουμε μεγάλη ανάγκη στην Αθήνα. Έχουμε τετραπλασιάσει τον προϋπολογισμό του πρασίνου και ετοιμαζόμαστε στις αρχές του 2021 να υπογράψουμε σύμβαση με ιδιώτη, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Στον ηλεκτροφωτισμό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με ενεργειακή αναβάθμιση, με νέο led φωτισμό. Παράλληλα ολοκληρώνεται η μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για να φτάσουμε στο στόχο μας που είναι ο λεγόμενος έξυπνος φωτισμός” περιέγραψε.
“Για την ασφάλεια που είναι μεγάλο ζήτημα, είμαστε μια πόλη που υπάρχουν πολλές γειτονιές που οι Αθηναίοι και Αθηναίες αισθάνονται αόρατοι και ξεχασμένοι. Έχουμε ιδρύσει ένα συντονιστικό κέντρο για την ασφάλεια στην πόλη, όπου συνεργάζεται η ΕΛ.ΑΣ. με τη δημοτική αστυνομία και ευρύτερα με τον δήμο Αθηναίων. Δίνουμε έμφαση στην εκκένωση των καταλήψεων, δεύτερον στο παρεμπόριο, τρίτον στην παραβατικότητα και την εγκληματικότητα εν γένει, είναι πιο έντονη αυτή τη στιγμή η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα πιο έντονη” πρόσθεσε.
Σχετικά με τις επικρίσεις για τον “Μεγάλο Περίπατο” σχολίασε ότι “δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ. Όλος ο αστικός εξοπλισμός του “Μεγάλου Περιπάτου”, όπως είχαμε πει από την αρχή, θα βρει τη θέση του στις γειτονιές της πόλης. Γιατί πολύ απλά υπάρχουν πολλά σημεία που θέλουμε να πρασινίσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τρυπήσουμε το πεζοδρόμιο. Από εκεί και πέρα, ο “Μεγάλος Περίπατος” είναι ένα έργο που εξελίσσεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται, περιμένουμε να γίνει ο απολογισμός από το ΕΜΠ, που αξιολογεί το έργο, για να περάσουμε στη δεύτερη φάση που είναι τα μόνιμα έργα. Εγώ καταλαβαίνω απολύτως ότι η μεθοδολογία που έχουμε ακολουθήσει έχει ξενίσει αρκετούς, πόσω μάλλον στην Ελλάδα που υπάρχει πάντα αυτή η ανησυχία ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Όμως στην πραγματικότητα, η μεθοδολογία που έχουμε ακολουθήσει είναι αυτή που ακολουθούν όλες οι μεγάλες πόλεις, που λένε το εξής απλό ότι πριν κάνω κάτι μόνιμο, πρέπει πρώτα να έχω περάσει από μια πιλοτική φάση. Και πιστεύω ότι όλη αυτή η περιπέτεια του “Μεγάλου Περιπάτου” θα βγει πολύ καλά για την πόλη. Εγώ χαίρομαι πραγματικά για τη συζήτηση που γίνεται, ακόμα κι αν ενίοτε ο δήμαρχος είναι το αλεξικέραυνο, για τον πολύ απλό λόγο, ότι δείχνει πως οι Αθηναίοι δεν έχουν εγκαταλείψει την πόλη, επιμένουν να ονειρεύονται και να θέλουν μια άλλη πόλη”.