Home / Προτεινόμενα / Μια βόλτα στον κόσμο

Μια βόλτα στον κόσμο

Από επιβλητικά τοπία, τρυφερά πορτραίτα ζώων και συναρπαστικές νυχτερινές λήψεις από τα βάθη των ωκεανών, μέχρι συγκλονιστικά ενσταντανέ από μία Συρία σε κατάσταση πολιορκίας, οι φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον ετήσιο διαγωνισμό ταξιδιωτικής φωτογραφίας «Travel Photographer of the Year» δεν μας ταξιδεύουν απλώς σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, αλλά γίνονται και ιδιαίτερης βαρύτητας ντοκουμέντα μιας χρονιάς κατά την οποία ο πλανήτης σταμάτησε τρόπον τινά να γυρίζει.Περίπου 25.000 φωτογραφίες υπεβλήθησαν στον διαγωνισμό από φωτογράφους 147 διαφορετικών χωρών, πολλές εκ των οποίων τραβήχτηκαν εν μέσω καραντίνας είτε κατά τις εξορμήσεις των συμμετεχόντων κοντά στο σπίτι τους, είτε κατά τη διαμονή τους σε χώρες στις οποίες αποκλείστηκαν λόγω της πανδημίας.Μεγάλος νικητής του διαγωνισμού ήταν ο Ρώσος Vladimir Alekseev που εντυπωσίασε με το πορτφόλιο του από εντυπωσιακά τοπία και σπάνια στιγμιότυπα της άγριας ζωής, ενώ στην κατηγορία των εφήβων (κάτω των 18) μεγάλος νικητής ήταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο 12χρονος Ιρλανδός Indigo Larmour που συνεπήρε τους κριτές με μία σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τους δρόμους της Λαχόρης στο Πακιστάν. Ας απολαύσουμε μαζί μερικές από τις διακριθείσες συμμετοχές του διεθνούς διαγωνισμού.

«Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής μου κάποτε στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας είχα πέσει σε χιονοθύελλα. Τα πάντα γύρω μου λευκά, όταν ξαφνικά βλέπω μπροστά μου μία αρκτική αλεπού. Με τα βίας διακρινόταν μέσα στο χιόνι, αλλά την πρόδωσαν τα μάτια και η μύτη της». Τα λόγια ανήκουν στον Vladimir Alekseev, μεγάλο νικητή το διαγωνισμού.
Στο ατμοσφαιρικό αυτό ενσταντανέ από την παλιά πόλη της Λαχόρης του Πακιστάν ο νεαρός φωτογράφος Indigo Larmour έχει στρέψει τον φακό του στα γαϊδουράκια, το μοναδικό μεταφορικό μέσο, μετά τα δίκυκλα, που μπορεί να πλοηγηθεί με ευκολία στα στενά δρομάκια της πόλης.

«Το πρωινό αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Ήταν μία έκρηξη χρωμάτων». Το πολύχρωμο αυτό φθινοπωρινό τοπίο στα βουνά του Νιου Χάμσαϊρ στην Αμερική χάρισε στον 17χρονο Αμερικανό Ben Skaar την πρώτη θέση στην εφηβική υποκατηγορία των 15-18 ετών. 
Το δάσος Herreria κοντά στο Βασιλικό Μοναστήρι του Σαν Λορένθο ντε Ελ Εσκοριάλ βορειοδυτικά της Μαδρίτης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον μόλις 11 ετών Miguel Sanchez Garcia από την Ισπανία ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη λειτουργία πολλαπλής έκθεσης της μηχανής του για να δημιουργήσει αυτόν τον σχεδόν ονειρικό θόλο από κλαδιά δέντρων που του χάρισε τη πρώτη θέση στην εφηβική υποκατηγορία των 14 ετών και κάτω.

Ο Ιταλός φωτογράφος Alessandro Carboni είχε στηθεί από νωρίς το πρωί στο πάρκο Giara της Σαρδηνίας και περίμενε υπομονετικά τη χιονοθύελλα. Κάποια στιγμή τα στοιχεία της φύσης και το φως συνωμότησαν χαρίζοντας του τα τέσσερα στιγμιότυπα που χρειαζόταν για να συμμετάσχει στην κατηγορία «Πορτφόλιο τοπίων και γήινων στοιχείων» και τα οποία τελικά του χάρισαν τη νίκη. «Ήμουν στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή. Λίγα λεπτά που άξιζαν την αναμονή και με γέμισαν χαρά».

Τρομαχτική και συνάμα συναρπαστική η εικόνα του σπάνιου αυτού σίφωνα που έκανε την εμφάνισή του στο Κολοράντο της Αμερικής και παρά λίγο να καταβροχθίσει την εικονιζόμενη φάρμα. Ο Αυστραλός James Smart έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή για το καθοριστικό κλικ που θα του χάριζε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Πορτφόλιο τοπίων και γήινων στοιχείων-μεμονωμένες εικόνες».

Ο Αυστριακός Marco Steiner χρειάστηκε να κάνει νυχτερινή βουτιά για να απαθανατίσει τα θαλάσσια πλάσματα με τα οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό και τα οποία του εξασφάλισαν την πρώτη θέση στην κατηγορία «Πορτφόλιο φύσης, υποθαλάσσιας ζωής και άγριας ζωής». Το συγκεκριμένο πλάσμα, κάποιου είδους χελιδονόψαρο, κολυμπούσε ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στα ανοιχτά της κοινότητας Anilao στις Φιλιππίνες και εξ΄αιτίας της αντανάκλασης στην επιφάνεια του νερού μοιάζει να έχει και παρέα. 

Ένας από τους επιλαχόντες στην κατηγορία «Πορτφόλιο φύσης, υποθαλάσσιας ζωής και άγριας ζωής» ήταν και ο Wenming Tang από την Κίνα που ξεχώρισε με μία σειρά από πορτραίτα μεταναστευτικών πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στη Λίμνη Poyang της επαρχίας Τσιανγκσί στην Κίνα.

«Μην ανησυχείτε, τα ψάρια είναι σώα», γράφει ο Έλληνας φωτογράφος Παύλος Ευαγγελίδης για τη φωτογραφία του αυτή από τον υποθαλάσσιο κόσμο της νήσου Beqa στα Φίτζι που τον έφερε στην πρώτη θέση στη κατηγορία «Πορτφόλιο φύσης, υποθαλάσσιας ζωής και άγριας ζωής – μεμονωμένες εικόνες». «Πρόκειται για ψάρια-πιλότους (για την ακρίβεια πρόκειται για ‘golden trevallies’) τα οποία δείχνουν τον δρόμο στους καρχαρίες και τους βοηθούν να μένουν καθαροί με αντάλλαγμα μερικά ψίχουλα και προστασία από άλλα ψάρια». 

Επιλαχών στην κατηγορία «Πορτφόλιο Άνθρωποι του κόσμου» ήταν ο Πορτογάλος Jorge Bacelar. Στη φωτογραφία του αυτή πρωταγωνιστής είναι ο Jos. Sousa, ένας αγρότης από την περιφέρεια Estarreja της Πορτογαλίας. Με το δεξί του χέρι κρατά μια φοράδα και με το αριστερό το πουλάρι που γεννήθηκε εκείνο το βράδυ. «Είναι εργατικός και για έξτρα εισόδημα εργάζεται και ως νεκροθάφτης. Όλοι στην πόλη τον συμπαθούν και τον θαυμάζουν». 

Έπαινο στην κατηγορία «Πορτφόλιο Άνθρωποι του κόσμου» απέσπασε ο Αμερικανός Piper Mackay για τη φωτογραφία του από την πόλη Λαλιμπέλα της Αιθιοπίας, μια από τις ιερότερες πόλεις της Αιθιοπίας και τόπος προσκυνήματος για ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Ο εικονιζόμενος άντρας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τα καλά της ζωής στη Λαλιμπέλα κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Χριστουγέννων.

Γυναίκες και κορίτσια χωρίζονται από τους άντρες με ένα δίχτυ κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτή Lag Baomer στη υπερορθόδοξη εβραϊκή συνοικία Mea Shearim της Ιερουσαλήμ. Το στιγμιότυπο απαθανάτισε ο Ισπανός Jordi Cohen και ήρθε πρώτος στην κατηγορία «Ταξιδιωτικό πορτφόλιο».

«Χρειάστηκε πολλή υπομονή για να πετύχω αυτή τη λήψη σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση του Ανόι στο Βιετνάμ. Τα αυτοκίνητα δεν σταματούσαν να περνούν και έκρυβαν συνεχώς το σημείο αυτό της τοιχογραφίας. Μετά από αναμονή περίπου μίας ώρας η κίνηση επιτέλους κόπασε και η μοναχική μηχανή στην οποία ήλπιζα πέρασε από μπροστά μου και είχα το κλικ μου». Ο Άγγλος Paul Sansome ήταν ο νικητής στην κατηγορία «Καλύτερη μεμονωμένη εικόνα σε ταξιδιωτικό πορτφόλιο». Η φωτογραφία του έχει τον τίτλο «Πράσινη ενέργεια».

«Ήταν αρχές φθινοπώρου και αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό για μία βόλτα στο πάρκο. Η φίλη μου η Τζούλια και ο γιος της παίζανε με σαπουνόφουσκες». Ο Ιταλός Pier Luigi Dodi τράβηξε τη φωτογραφία αυτή στην πόλη Fidenza κατά τη διάρκεια της καραντίνας και πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Μία λήψη – Κοντά στο σπίτι». 

«Το να βγάλεις φωτογραφία εν μέσω αυτής της λαοθάλασσας στην αγορά λουλουδιών της πόλης Μπανγκαλόρ της Ινδίας είναι πρακτικά αδύνατο. Δοκίμασε και είναι σίγουρο πως θα παρασυρθείς από τον κόσμο». Ο Βρετανός Peter Walmsley χρειάστηκε να ανέβει κάπου ψηλά για να πετύχει τη θεαματική αυτή πλονζέ λήψη που του χάρισε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Μία λήψη – Ζωή όλο χρώμα»

Υψηλό έπαινο για τη φωτογραφία του αυτή έλαβε ο Αιγύπτιος Yasser Alaa Mobarak στην κατηγορία «Μία λήψη – Ζωή όλο χρώμα». Πρωταγωνιστής το εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα της διάσημης Ιρακινο-Βρετανής αρχιτεκτόνισσας Ζάχα Χαντίντ (1950-2016) στο Μπακού του Αζερμπαιτζάν που στεγάζει το πολιτιστικό κέντρο Heydar Aliyev. 

Το «Βουνό του Ουράνιου Τόξου» στις Περουβιανές Άνδεις οφείλει το όνομά του στην πολυχρωμία του, η οποία με τη σειρά της οφείλεται σε διάφορα μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στο υπέδαφος. «Η φύση είναι πράγματι ο μεγαλύτερος ζωγράφος όλων των εποχών», ανέφερε ο Ιταλός Enrico Pescantini που διακρίθηκε με έπαινο για τη φωτογραφία του αυτή στην κατηγορία «Μία λήψη – Ζωή όλο χρώμα».

Στην πόλη Βρινταβάν της Ινδίας, τα παιδιά μασκαρεύονται Θεός Κρίσνα και παίζουν με τα χρώματα κατά τη διάρκεια του ινδουιστικού θρησκευτικού φεστιβάλ Χόλι, γνωστό και ως «η γιορτή των χρωμάτων», που λαμβάνει χώρα στις αρχές της άνοιξης. Για τη φωτογραφία του αυτή ο Ινδός Sanghamitra Sarkar έλαβε έπαινο στην κατηγορία «Μία λήψη – Ζωή όλο χρώμα».

Πηγή

About kathimerini