Home / Διεθνή / Μιανμάρ: Νόμος για τον έλεγχο των γεννήσεων στοχεύει τους Ροχίνγκια

Μιανμάρ: Νόμος για τον έλεγχο των γεννήσεων στοχεύει τους Ροχίνγκια

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ υιοθέτησε αμφιλεγόμενο νόμο περί οικογενειακού προγραμματισμού, ο οποίος σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στοχεύει τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης στη Νοτιοανατολική Ασία καθώς χιλιάδες μέλη της χάθηκαν στη θάλασσα, εγκαταλειμμένα μεσοπέλαγα από τους διακινητές τους. Την ίδια στιγμή, η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές χαρακτηρίζει «ψυχασθενείς» τους μετανάστες, λέγοντας ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας της…

Περισσότεροι από 3.500 μετανάστες από το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Οι μετανάστες από το Μπανγκλαντές προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια στη χώρα τους ενώ οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια θέλουν να γλιτώσουν από τις διώξεις που υφίστανται στη Μιανμάρ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι Ροχίνγκια είναι μια από τις μειονότητες που υφίσταται τις περισσότερες διώξεις στον κόσμο.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στις αρχές των Πολιτειών της Μιανμάρ να λαμβάνουν μέτρα για να περιοριστεί ο ρυθμός των γεννήσεων. Η επίσημη εφημερίδα Myanma Alinn έγραψε το Σάββατο ότι ο πρόεδρος της χώρας, Τέιν Σέιν, ενέκρινε τον νόμο στις 19 Μαΐου. Οι τοπικές αρχές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκτιμούν την κατάσταση στην περιοχή τους και να καθορίζουν αν επαρκούν οι πόροι «λόγω αυξημένου αριθμού μεταναστών, λόγω της δημογραφικής αύξησης ή λόγω του αυξημένου αριθμού γεννήσεων», αναφέρει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια, οι τοπικοί κυβερνήτες θα ζητούν από την κεντρική κυβέρνηση να επιβάλει κανόνες, όπως για παράδειγμα να υποχρεώνει τις γυναίκες «να περιμένουν τουλάχιστον 36 μήνες» μετά τον τοκετό πριν κάνουν άλλο παιδί.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) θεωρεί ότι ο νόμος αυτός στοχεύει ευθέως τους Ροχίνγκια.

Περίπου 1,3 εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν στη Μιανμάρ η οποία τους θεωρεί παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές και δεν τους χορηγεί υπηκοότητα. Ο νόμος αυτός «θα επιδεινώσει σοβαρά τις εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις» τονίζει ο αναπληρωτής διευθυντής του HRW για θέματα Ασίας, Φιλ Ρόμπερτσον. «Αναμένουμε ότι οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια της Πολιτείας Ρακάιν θα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του νόμου αυτού» δηλώνει.

Την ίδια στο Μπανγκαλντές, η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα χαρακτήρισε «ψυχασθενείς» τους μετανάστες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φτώχεια στη χώρα τους και πολλοί από αυτούς πνίγονται στη θάλασσα, κατηγορώντας τους ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας.

«Υπάρχουν αρκετές δουλειές για αυτούς κι όμως φεύγουν από τη χώρα κατ’ αυτόν τον καταστροφικό τρόπο» είπε η Σεΐχ Χασίνα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Sangbad Sangstha. Αυτές ήταν και οι πρώτες δηλώσεις που κάνει η πρωθυπουργός για τη μεταναστευτική κρίση στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αφού χαρακτήρισε τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί μεσοπέλαγα «ψυχικά άρρωστους» επειδή έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας δουλειά, είπε ότι στο Μπανγκλαντές «η ζωή τους θα ήταν καλύτερη».

«Αμαυρώνουν την εικόνα του Μπανγκλαντές σε διεθνές επίπεδο» συνέχισε.

Η πρωθυπουργός ζήτησε από τις αρχές να σταματήσουν τη φυγή των μεταναστών και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των διακινητών. «Εκτός από τους διακινητές, θα πρέπει να τιμωρηθούν και αυτοί που φεύγουν παράνομα από τη χώρα» δήλωσε.

«Θα πρέπει να διεξάγουμε εκστρατείες […] ώστε οι μετανάστες να μην δίνουν χρήματα στους διακινητές για να φεύγουν παράνομα στο εξωτερικό, πέφτουν έτσι σε παγίδα» ανέφερε επίσης η Σεΐχ Χασίνα σε ομιλία της σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Εργασίας.

Και όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ χιλιάδες μετανάστες από τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές βρίσκονται σε κίνδυνο στον Κόλπο της Βεγγάλης, παγιδευμένοι μεσοπέλαγα ενώ πλησιάζει η εποχή των μουσώνων…

 

Πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1231410206#ref=latestarticles

About Panos Dreamer