Για περίπου 2.000 χρόνια στη θάλασσα των Αντικυθήρων και σε βάθος περίπου 60 μέτρων, το κουφάρι ενός ρωμαϊκού πλοίου, το οποίο μετέφερε εμπορεύματα μεταξύ της ιταλικής χερσονήσου, του κυρίως ελλαδικού χώρου και της Μ. Ασίας, παρέμενε βυθισμένο μαζί με τα μυστικά που κουβαλούσε.
Μέχρι το 1900, και την τυχαία ανακάλυψη του από Έλληνες σπογγοαλιείς. Ανάμεσα στα πολύτιμα αντικείμενα που ανασύρθηκαν το 1900 και 1901, κι ένα τεχνολογικό “θαύμα” της ελληνιστικής περιόδου: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Πρόκειται για τον αρχαιότερο γνωστό κι έναν εξαιρετικά πρωτοποριακό για την εποχή του αστρονομικό μηχανισμό που θεωρείται από πολλούς ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο και το πιο πολύπλοκο δείγμα μηχανικής που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο οποίος φυλάσσεται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, μεταξύ 150 π.Χ. και 100 π.Χ., και είναι σχεδόν μισό αιώνα παλαιότερος από το ίδιο το ναυάγιο του πλοίου που τον μετέφερε, το οποίο εκτιμάται πως συνέβη ανάμεσα στο 87 π.Χ. και το 63 π.Χ.
Ο Μηχανισμός, προέβλεπε τη θέση του Ηλίου, της Σελήνης, των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων και πιθανώς των θέσεων των πλανητών, ακόμη και των ημερομηνιών των Ολυμπιακών Αγώνων.
Είναι κατασκευασμένος από μπρούντζο κι αποτελείται από ένα πολύπλοκο συνδυασμό γραναζιών, ενώ μόνο το ένα τρίτο αυτού εκτιμάται ότι έχει διασωθεί, και μάλιστα σε 82 θραύσματα.
Σήμερα, περισσότερα από 2000 χρόνια μετά την εφεύρεσή της, η πρωτοποριακή αυτή συσκευή εξακολουθεί να συναρπάζει τους ερευνητές σε όλον τον κόσμο. Η ομάδα “Antikythera Research Team” του πανεπιστημιου UCL στο Λονδίνο, φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του.
Δείτε όσα είπε αποκλειστικά στην Κορίνα Γεωργίου και την εκπομπή “Σαββατοκύριακο Παρέα” ο Άρης Δακανάλης, μέλος της ερευνητικής ομάδας “Antikythera Research Team” και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου UCL στο Λονδίνο για τα νέα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με τα χαμένα κομμάτια του μηχανισμού, έπειτα από την έρευνά της ομάδας με επικεφαλής τον καθηγητή Τόνι Φριθ.
Πηγή: skai.gr