“Οδηγός μας είναι η προστασία της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο, εφαρμόζοντας μια αυστηρή, αλλά δίκαιη, μεταναστευτική πολιτική”, ανέφερε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
“Ανακτάμε τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης” πρόσθεσε.
Οι προτεραιότητες
Ο υπουργός δήλωσε ότι προτεραιότητες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, το 2021, είναι:
-Η διατήρηση ιδιαίτερα χαμηλών ροών, “καθώς δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης για τους λαθροδιακινητές”.
– Ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.
– Οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
– Η λειτουργία των κλειστών / ελεγχόμενων δομών, και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από τουλάχιστον 12 κέντρα το 2021.
– Η ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής στα σημεία εισόδου.
– Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και της διαδικασίας ασύλου και της διαδικασίας νόμιμης μετανάστευσης.
– Η ομαλή προσαρμογή όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με έμφαση στην εργασία και όχι στα επιδόματα.
– Η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης προς όφελος αναγκών της χώρας μας.
Το νέο Σύμφωνο
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος είπε ο Νότης Μηταράκης, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ένα Σύμφωνο που “θα διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων μας”, “την καλύτερη επίτευξη απελάσεων και επιστροφών” και θα αποτυπώνει την έμπρακτη αλληλεγγύη για τον διαμοιρασμών των προσφύγων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
50 εκατομμύρια στους δήμους
Το 2021 ο Προϋπολογισμός κατανέμει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το ποσό των 96 εκ. ευρώ, εκ των οποίων “τα 50 εκατομμύρια θα διατεθούν προς δήμους και Περιφέρειες της χώρας, είτε ως δημοτικά τέλη, είτε για έργα υποδομών, είτε για αποζημιώσεις κατοίκων”, είπε ο Νότης Μηταράκης.
Ιδίως για τους δήμους, ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε δυο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με ετήσιο προϋπολογισμό συνολικά 50 εκ ευρώ, για την καταβολή δημοτικών τελών στους δήμους της χώρας, στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας – και για τη χρηματοδότηση έργων των δήμων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. “Πρόσφατα καταβάλαμε στους δήμους 750.000 ευρώ για αποζημιώσεις κατοίκων και είμαστε ανοικτοί σε νέα αιτήματα”, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο κ. Μηταράκης. Όπως εξάλλου πρόσθεσε, στο υπουργείο διατίθενται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα ποσά του 1 εκ. μέσω του εθνικού σκέλους και 30 εκ. ευρώ μέσω του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
Διαφάνεια
Βασική πηγή χρηματοδότησης των δράσεων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για το 2021 παραμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με ενημέρωση Βουλής για τις μεγαλύτερες συμβάσεις, όπως προβλέπει ο Κανονισμός. Μια διαδικασία που δεν εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, ενώ ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια, κανένας διαγωνισμός δεν συζητήθηκε στην αρμόδια μόνιμη διαρκή επιτροπή της Βουλής».
Για τη νέα Ευρωπαϊκή Περίοδο, ολοκληρώθηκε η κατανομή στα ειδικά προγράμματα που αφορούν τη μετανάστευση και τα σύνορα και όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, συνολικά η Ελλάδα την περίοδο 2021-2027 θα λάβει 1,5 δισ. ευρώ.
Οι χαμηλότερες ροές
Αναφερόμενος σε όσα έγιναν μέχρι σήμερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι το 2020 ήταν μια χρονιά σταθμός στο μεταναστευτικό. “Ανακτάμε τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που αντιμετώπισε τις ροές και αιτήσεις παρελθόντων ετών, ειδικά στα νησιά, που αντιμετώπισε τη συμφόρηση των δομών φιλοξενίας, την πανδημία, την τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο και το Αιγαίο.
“Το 2020 είναι η χρονιά με τις χαμηλότερες ροές εδώ και πολλά χρόνια”, είπε ο κ. Μηταράκης και επικαλέστηκε τα στοιχεία που δείχνουν ότι φέτος η μείωση των ροών φτάνει το 78%, με τα 2/3 των ροών το πρώτο τρίμηνο. Ειδικά δε στα νησιά, όπως επισήμανε, το τελευταίο εννεάμηνο οι ροές έχουν μειωθεί κατά 94%, με 3 χιλιάδες αφίξεις αντί 49 χιλιάδες πέρυσι.
“Φυλάσσουμε τα σύνορα”
“Φυλάσσουμε τα σύνορά μας με αποφασιστικότητα και απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες”, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πάντως ότι “η αποσυμφόρηση πλέον δεν αφορά μόνο τα νησιά μας, αλλά ολόκληρη τη χώρα”, αφού λιγότεροι από 70 χιλιάδες είναι πλέον οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας της χώρας, με σαφή τάση για περαιτέρω μείωση. Αυτά, ενώ στις αρχές του έτους, τον Ιανουάριο δηλαδή, οι διαμένοντες ανήρχοντο σε 93 χιλιάδες.
Την ίδια ώρα, μεγάλη μείωση ύψους 40%, καταγράφηκε στις εκκρεμότητες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, ενώ όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, επιταχύνθηκε ραγδαία η έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων ασύλου κατά 70%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Στον απολογισμό του έργου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης επισήμανε το νέο πλαίσιο ελέγχου των ΜΚΟ, τον περιορισμό σε ένα μήνα, από έξι μήνες που ήταν, της παροχής στέγης και επιδόματος, στις περιπτώσεις έκδοσης τελεσίδικης διοικητικής απόφασης ασύλου. “Η χώρα δεν μπορεί να δίνει ισόβια προνόμια σε μετανάστες. Αλλά να τους βοηθήσει να ενταχθούν, όσοι δικαιούνται, στην αγορά εργασίας”, ανέφερε ο υπουργός.