Συνεδρίαση σε υψηλούς τόνους
Τα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ ψηφίστηκαν χωρίς διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία. Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε μια απουσία λόγω ασθενείας του βουλευτή Φλώρινας Κ.Σέλτσα. Κατά ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Στάθης Παναγούλης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Έτσι οι θετικές ψήφοι ήταν 152 έναντι 141 «κατά» σύσσωμων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (απουσίαζαν 6 βουλευτές). Επίσης, με 152 ψήφους υπέρ και 141 κατά, ψηφίστηκαν τα άρθρα 1 και 2 (ασφαλιστικές ρυθμίσεις και ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο).
Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των άρθρων 1 και 2, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ. Η συζήτηση στην Ολομέλεια διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Πετράκος και ο Στάθης Λεουτσάκος, οι οποίοι ανήκουν στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πέταξαν προκηρύξεις από τα θεωρεία της Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά των ιδιωτικοποιήσεων.
Το επεισόδιο διαδραματίστηκε την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, και προκάλεσε την αντίδραση και σήμανε συναγερμό στην Φρουρά της Βουλής, η οποία και απομάκρυνε τους δύο πρώην βουλευτές από τα θεωρεία της Βουλής.
Στα φυλλάδια καταγράφεται απόσπασμα κειμένου του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου, στο οποίο ο Πορτογάλος συγγραφέας, λέει: «Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο ειδικά αυτό που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοικτά. Και σαν κορωνίδα όλων ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου. Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την μάνα που σας γέννησε».
«Φωτιές» εξάλλου άναψε η νομοτεχνική προσθήκη που έφερε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των προερχόμενων από τους Οικολόγους Πράσινους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι.Τσιρώνη και Γ.Δημαρά.
Με την συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση, αποτέλεσμα της διαβούλευσης που προηγήθηκε μεταξύ των δυο κυβερνητικών βουλευτών και του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι «η αξιοποίηση των επιχειρήσεων σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και για την ταυτότητα του νομικού λόγου της ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Στο σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου προστέθηκε η φράση: «Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις».
Newsroom ΔΟΛ