Χωρίς δασκάλους και καθηγητές κινδυνεύουν να ανοίξουν πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι η προσπάθεια κάλυψης όλων των κενών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα έχει αποτέλεσμα πριν από το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών που υπάρχουν στα ελληνικά σχολεία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Τριαντάφυλλο Οικονόμου φτάνουν τις 27.000.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Οικονόμου είπε: «Λείπουν 27.000 εκπαιδευτικοί. Οι προσλήψεις που μπορούν να γίνουν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ δεν ξεπερνούν τις 12.000. Άρα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που δεν θα εργαστούν τη φετινή χρονιά και θα υπάρχουν τα αντίστοιχα κενά. Έτσι, χιλιάδες σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο».
Σε 7.500-8.000 υπολογίζονται τα κενά, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όπως τονίζει στα Νέα της Τρίτης η πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη-Τελεμέ, αυτός ο αριθμός προκύπτει μετά τις περίπου 3.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών τον περασμένο Απρίλιο και τους 5.000 αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων που την προηγούμενη σχολική χρονιά κάλυπταν κενά.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας είχε κάνει αρχικά λόγο για περίπου 20.000 κενά συνολικά.
Οπως υποστήριξε, όμως, ο ίδιος ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς σε πρόσφατη συνέντευξή του, τα κενά αυτά υπολογίζεται ότι τελικά είναι λιγότερα, μετά και τις εκθέσεις των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης. Και μάλιστα, τα εξασφαλισμένα κονδύλια που αρχικά θα κάλυπταν περί τις 12.000 κενές θέσεις, φαίνεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, πως επαρκούν για την κάλυψη όλων των κενών.
Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Mega, o υπουργός έκανε λόγο για ακόμη λιγότερα κενά στα σχολεία από αυτά που αρχικά υπολογίζονταν στις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς άνθρωποι και βιβλία θα είναι στις θέσεις τους ώστε να υποδεχθούν τα παιδιά.
Το ζήτημα των ολοήμερων
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται η κατάργηση των ολοήμερων σχολείων προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια.
«Τα ολοήμερα σχολεία θα εξακολουθήσουν κανονικά και απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, καθώς το υπουργείο έχει εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες πιστώσεις» ήταν η δήλωση.
Όσο για την επέκταση του ωραρίου κατά 1-2 ώρες, ο κ. Μπαλτάς σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνισε πως ήταν μια ιδέα που θα μπορούσε να υλοποιηθεί στην περίπτωση που τα κενά ήταν υπερβολικά πολλά ή εάν δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν τελικά.
«Θα ζητούσαμε κάποιου είδους προσφορά αλληλεγγύης και από ανθρώπους που υπηρετούν αλλά και από ανθρώπους που δεν υπηρετούν και θέλουν να βοηθήσουν, ως προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης στο επίπεδο των σχολείων».
Στελέχη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας που επικαλούνται Τα Νέα, κάνουν λόγο για έλλειψη προγραμματισμού ακριβώς έναν μήνα πριν χτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία.
«Δεν έχουμε εικόνα για τις μεταθέσεις των ειδικοτήτων, για το πόσα είναι τα κενά, ποιο είναι το ύψος των πιστώσεων. Θεωρούμε ότι με αυτή την κατάσταση τον Σεπτέμβρη θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κσι αν από το 2009 και μετά η κάλυψη των κενών -σε μεγάλο ποσοστό- δυστυχώς ολοκληρωνόταν τον Νοέμβριο, φοβόμαστε ότι φέτος μέχρι τα Χριστούγεννα μπορεί να έχουν μείνει τάξεις χωρίς δασκάλους» σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής.
πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500018002#ref=latestarticles