Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, ακολουθώντας την κλιμάκωση του κόστους δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Μετά το χαμηλό μηνός στο οποίο βρέθηκαν χθες οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, του 1,52%, επέστρεψαν και πάλι στην περιοχή του 1,60%. Αυτό είχε ως συνέπεια να ξεκινήσουν τη συνεδρίαση και οι αποδόσεις του ευρώ με άνοδο, με τον στρατηγικό αναλυτή της Mizuho Πίτερ Μακάλουμ να αναφέρει ότι δεν θα τον εκπλήξει εάν έβλεπε νέο κύμα ρευστοποιήσεων στα κρατικά ομόλογα του ευρώ.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,26%.
Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 0,75% με το spread έναντι των γερμανικών στις 101 μονάδες βάσης. Μία ημέρα ενωρίτερα, η Ιταλία αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας εφέτος, με το χρέος της να εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια ενός αιώνα και το δημοσιονομικό της έλλειμμα να φθάνει σε υψηλό 20ετίας, από τη στιγμή που η Ρώμη θα χρειαστεί να δανειστεί επιπλέον 40 δισ.ευρώ από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας της. Επειδή όμως τα νέα είχαν ήδη προεξοφληθεί από την ιταλική αγορά κρατικού χρέους, η επίδραση ήταν πολύ περιορισμένη.
Η Fitch προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να επιστρέψει η ιταλική αναλογία χρέους ως προς ΑΕΠ στα προ του κορωνοϊού επίπεδα του 135%.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς «τσίμπησε» ελαφρώς στο 0,90% με το spread στις 117 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνεται στα 125 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 51 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Ωστόσο, η απόδοση της παλαιάς πενταετίας με λήξη το 2025 υποχώρησε ξανά σε αρνητικό έδαφος κινούμενη στο -0,03%. Στη νέα πενταετία λήξης του 2026, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,14%.
Εκροές σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα
Την ίδια στιγμή, στοιχεία του αμερικανικου υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι οι ξένες εκροές από αμερικανικά κρατικά ομόλογα εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τίτλους εν μέσω της προοπτικής αύξησης των αποδόσεων, αναμένοντας δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Αναλυτικότερα, οι ξένοι επενδυτές πώλησαν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ αξίας 65,46 δισ.δολαρίων τον Απρίλιο συγκριτικά με τις εκροές των 49,13 δισ.δολαρίων του προηγούμενου μηνός. Οι επενδυτές πώλησαν κρατικούς τίτλους τους εννέα από τους 12 τελευταίους μήνες.
Οι τοποθετήσεις των ξένων σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν στα 7,098 τρισ.δολάρια τον Φεβρουάριο από 7,119 τρισ.δολάρια τον προηγούμενο μήνα. «Αρκετοί επενδυτές ενδεχομένως να ανησυχούν από τις κινήσεις των αποδόσεων και αποφάσισαν να πωλήσουν στην προσδοκία ότι θα παρουσιάσουν περαιτέρω άνοδο», αναφέρει ο Γκενάντι Γκόλνμπεργκ, στρατηγικός αναλυτής της TD Securities στη Ν.Υόρκη.
Η Ιαπωνία πρωτοστάτησε στις εκροές τον Φεβρουάριο, με τις τοποθετήσιες της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα να μειώνονται στα 1,258 τρισ.δολάρια από 1,276 τρισ.δολάρια του Ιανουαρίου. Παρ΄όλα αυτά, η Ιαπωνία παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος κάτοχος αμερικανικού κρατικού χρέους.
Από την άλλη πλευρά, η Κίνα αύξησε τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα στο 1,1 τρισ. από 1,09 τρισ.δολάρια του Φεβρουαρίου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS
Money Review