Home / Ειδήσεις / Μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα θα ζητήσει ο Αβραμόπουλος

Μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα θα ζητήσει ο Αβραμόπουλος

Πρόταση προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης θα εισαχθεί αύριο, Τετάρτη, από τον Δ. Αβραμόπουλο, ώστε να μπορεί σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο να μετεγκατασταθεί από τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό ανακοίνωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις, την Ασφάλεια και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη διυπουργική σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αναμένεται να υλοποιηθεί σε βάθος διετίας και περιλαμβάνει 25.000 πρόσφυγες από την Ιταλία και 15.000 από την Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ο αριθμός αυτός να ανέβει στις 30.000.

«Το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μια αληθινή τομή στον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η μετεγκατάσταση (relocation) θα γίνεται δίκαια, με βάση τα κριτήρια του μηχανισμού κατανομής που έχουν ήδη ανακοινωθεί».

Προσέθεσε δε ότι ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης θα αφορά στα κράτη πρώτης γραμμής και κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα ενεργοποιείται «και για άλλα κράτη της Ευρώπης που θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον έκτακτες καταστάσεις».

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα κληθούν να εφαρμόσουν άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο ορίζει ότι εάν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας ξαφνικής ροής μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ, τότε τα κράτη-μέλη μπορεί να υιοθετήσουν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πριν από λίγες ημέρες το Reuters μετέδωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων, που έχουν φτάσει με σκάφη στην Ιταλία και την Ελλάδα, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη διυπουργική σύσκεψη για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, και σε αυτήν συμμετείχαν, εκτός από τον επίτροπο της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Επίσης, έλαβαν μέρος οι αρχηγοί της Αστυνομίας Δημήτρης Τσακνάκης και του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο σωμάτων ασφαλείας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, τα προγράμματα ασύλου, μετανάστευσης, ένταξης και εσωτερικής ασφάλειας της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρθηκαν τα κενά και οι αδυναμίες που υπάρχουν και έγιναν προτάσεις για το σύνολο των επιχειρησιακών σχεδίων.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τον οδικό χάρτη της ελληνικής κυβέρνησης για το άσυλο ως «πολύ θετικό βήμα που το έχει χαιρετίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και συμπλήρωσε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας η υιοθέτηση μακρόχρονης στρατηγικής.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «πριν από χρόνια θεωρείτο ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πρόβλημα του ευρωπαϊκού Νότου», ενώ «σήμερα είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και σταδιακά καθίσταται και παγκόσμιο».

«Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και η αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων θα είναι άμεση και ουσιαστική» κατέληξε ο κ. Αβαμόπουλος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για μια «ουσιαστική στροφή, που μέλλει να υλοποιηθεί και να αναπτυχθεί, για το πώς αντιμετωπίζονται τα θέματα που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές» και εξέφρασε την ελπίδα «στο προσεχές διάστημα να ολοκληρωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η πολιτική και να υπάρξουν όλες οι οδοί βοήθειας με πιστώσεις και υλικό προς τη χώρα μας σε κάθε επίπεδο, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το “ελληνικό διαβατήριο” για τη φερεγγυότητα και τη συμμετοχή σ’ αυτούς τους προγραμματισμούς».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, η κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ θα βασίζεται σε κριτήρια, όπως το ΑΕΠ, το μέγεθος του πληθυσμού, το ποσοστό ανεργίας και οι προηγούμενοι αριθμοί αιτούντων άσυλο και επανεγκατεστημένων προσφύγων.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε και το πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων στο οποίο προβλέπεται να συμπεριληφθούν περίπου 20.000 άτομα. Πρόκειται για πρόσωπα που χρήζουν παροχής διεθνούς προστασίας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μη ευρωπαϊκή χώρα όπως η Τουρκία και θα μπορούν να μετακινηθούν σε κράτος-μέλος της ΕΕ. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η Ελλάδα προσφέρει 323 θέσεις, η Κύπρος το λιγότερο 69 και η Γερμανία 3.086 το μέγιστο.

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500000207#ref=latestarticles

About basilis progressive