Σε ουσιαστικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του Έλληνα υπουργού σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η εξέταση της προόδου που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και η πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενόψει και της επικείμενης αξιολόγησης. Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν ήταν το ασφαλιστικό, αλλά και το προσφυγικό και οι δημοσιονομικές συνέπειές του για την Ελλάδα.
Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε η επιθυμία οι διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα, προκειμένου η χώρα να εξέλθει το ταχύτερο δυνατό από τον φαύλο κύκλο και να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία, σημείο στο οποίο η γερμανική αντιπροσωπεία ανταποκρίθηκε θετικά. Κατανόηση επέδειξε η γερμανική πλευρά και σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική επιβάρυνση της Ελλάδας από την προσφυγική κρίση, την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ήδη στα 600 εκατομμύρια ευρώ για το 2015.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κομβικό στοιχείο της αξιολόγησης και απασχόλησε σημαντικά και την σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών. Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας της πρότασης της κυβέρνησης, καθώς και το γεγονός ότι κάποιες συντάξεις δεν συντηρούν πλέον μόνο τον δικαιούχο, αλλά και άλλα μέλη της οικογένειάς του, λόγω της ανεργίας κλπ, ενώ επισημάνθηκε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις – κύριες και επικουρικές.
Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο γ’ ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, η κυρία Φον Τισενχάουζεν τόνισε νωρίτερα ότι η γερμανική θέση παραμένει ίδια και παρέπεμψε στην σχετική απόφαση του Eurogroup του Αυγούστου. Κατά την συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών κατέστη σαφές ότι τους επόμενους μήνες θα εξευρεθεί λύση και σε αυτό το θέμα.
Θετικό ήταν το κλίμα και σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού Ταμείου για Αποκρατικοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το Βερολίνο καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση ολιγωρία. Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε την εξέλιξη στο θέμα και ανέλυσε τις ελληνικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διευθετηθούν τα περίπλοκα νομικά ζητήματα, αλλά και να διασφαλισθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας.
Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος αύριο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση του Eurogroup, είχε ακόμη συναντήσεις με εκπροσώπους γερμανικών συνδικάτων και με αντιπροσωπεία της Αριστεράς (Die Linke).
Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ