Μπορεί τα εμβόλια να δίνουν μία χαραμάδα ελπίδας για το τέλος της πανδημίας ωστόσο μέχρι να εμβολιαστεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού φαίνεται πως ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς μας θα είναι οι μεταλλάξεις.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ωστόσο το ζήτημα πλέον με τις δύο πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, την βρετανική και την νοτιοαφρικάνικη, είναι το πόσο γρήγορα μεταδίδονται και αν τελικά καλύπτονται από τα εμβόλια.

Ήδη οι ειδικοί δηλώνουν επιφυλακτικοί καθώς είναι πολύ πιθανό τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας να μην καλύπτουν ολοκληρωτικά αυτές τις μεταλλάξεις.

Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες ειδικοί παρακολουθούν στενά τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού καθώς πλέον έχουμε αρκετά κρούσματα και στη χώρα μας. Μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου έχουν κρούσει τα δύο ορφανά κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, συνολικά στην Ελλάδα έχουν διαπιστωθεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, ωστόσο δύο εξ αυτών είναι «ορφανά» δηλαδή τα άτομα ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξει διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα. Τα δύο «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων και στην Κρήτη.

Ειδικοί: Είναι πιθανό τα εμβόλια να μην καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις

Πρώτος μάλιστα ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε μιλήσει για την κάλυψη του εμβολίου στις μεταλλάξεις του ιού.

Ο κύριος καθηγητής ανέφερε πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις “τα περίφημα viriants” (σ.σ. παραλλαγές) του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν, ωστόσο, μεταλλαγές για τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη επιστημονική συζήτηση, για το εάν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σημείωσε ο Καθηγητής και πρόσθεσε:

«Ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών», είχε αναφέρει.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος τονίζει με τη σειρά του πως όντως κάποιες μεταλλάξεις μπορεί να ξεφεύγουν από το εμβόλιο.

Όπως ο ίδιος ανέφερε «δεν νομίζω ότι αυτή την στιγμή έχουμε κάτι να ανησυχούμε συγκεκριμένα αλλά πρέπει να ανησυχούμε γενικότερα για το γεγονός ότι υπάρχουν εμβολιασμοί σε περίοδο που έχουμε πολλά κρούσματα. Επομένως πρέπει να φτιαχτούν και να συνεχιστούν προγράμματα παρακολούθησης αυτών των μεταλλάξεων, όχι μόνο αυτών που ξέρουμε αλλά και καινούργιων παγκόσμια ώστε να προλάβουμε πιθανότητα εάν εμφανιστεί ένα τέτοιο στέλεχος σε σχέση με τα εμβόλια να μπορούμε να το περιορίσουμε γρηγορότερα».

Πιθανότητα ανασχεδιασμού εμβολίου λόγω της «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης

Εκτός όμως από τις δεύτερες σκέψεις των ειδικών, μία ακόμη μελέτη έρχεται να ταράξει τα νερά, τονίζοντας πως τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας δεν καλύπτουν επαρκώς την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Όπως αναφέρουν οι νοτιοαφρικανοί επιστήμονες που έκαναν την έρευνα τα εμβόλια κατά του κοροναϊού πιθανώς θα χρειαστούν ανασχεδιασμό φέτος, προκειμένου να παρέχουν αποτελεσματικότερη προστασία έναντι της νέας «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης Β1351, καθώς φαίνεται ότι η τελευταία μπορεί να «ξεφύγει» από τα αντισώματα που εξουδετερώνουν προηγούμενες παραλλαγές του ιού.

Επίσης, όσοι μολύνθηκαν ήδη από τον κοροναϊό και πέρασαν την Covid-19 ίσως να μην έχουν επαρκή προστασία αντισωμάτων έναντι αυτής της νέας παραλλαγής του ιού SARS-CoV-2.

Pfizer: Το εμβόλιό μας καλύπτει την βρετανική μετάλλαξη

Από την άλλη πλευρά πάντως η Pfizer τονίζει πως το εμβόλιο της είναι αποτελεσμαστικό στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος.

Μάλιστα τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα οποία στηρίζονται σε ανάλυση του αίματος συμμετεχόντων στις δοκιμές, στηρίζονται σε πιο εκτεταμένη ανάλυση από αυτά που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer την περασμένη εβδομάδα.

Οι χώρες της ΕΕ οχυρώνονται

Φαίνεται μάλιστα πως ο προβληματισμός δεν μένει μόνο σε επιστημονικό επίπεδο, καθώς ήδη αρκετές κυβερνήσεις ανησυχούν για το πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός.

Ήδη η Γερμανία αυστηροποίησε τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης των παραλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού που θεωρούνται πιο μεταδοτικά.

Οι Γερμανοί μάλιστα προτείνουν να είναι υποχρεωτικά στην ΕΕ τα τεστ και η καραντίνα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες όπου έχουν εξαπλωθεί πολύ τα παραλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του AFP. Η Γαλλία τάσσεται υπέρ των υγειονομικών ελέγχων στα σύνορα των χωρών της ΕΕ.

Την ίδια ώρα προκειμένου να εντοπίζονται τα παραλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες μέλη να αυξήσουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό της γενετικής αλληλουχίας του κορονοϊού, κρίνοντας ότι προς το παρόν δεν είναι επαρκείς. Επίσης ζήτησε να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού προκειμένου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ και ως τον Μάρτιο το 80% του υγειονομικού προσωπικού και των ατόμων άνω των 80 ετών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο