Αμηχανία και πονοκέφαλος στο Μαξίμου
Αν και ο Τσίπρας εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, ο υπ. Παιδείας με τις εμπρηστικές τοποθετήσεις του στη Βουλή έριξε «λάδι στη φωτιά»
Δυσεπίλυτο φαίνεται πλέον το πρόβλημα που έχει προκύψει στις σχέσεις της κυβέρνησης με την εκκλησία, λόγω της στάσης που έχει επιλέξει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, τόσο στο θέμα των Θρησκευτικών, όσο και με τη γενικότερη αντιμετώπιση που επιφυλάσσει με κάθε ευκαιρία απέναντι στην Ιεραρχία. Το πρόβλημα όμως εξελίσσεται τώρα και στο ενδοκυβερνητικό επίπεδο, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μετά το βέτο που έθεσε ο Πάνος Καμμένος για τις αλλαγές στα Θρησκευτικά, φέρνοντας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας είδε σχεδόν με δέος την απομόνωση του κ. Φίλη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, καθώς και την σκληρή αντίδραση της εκκλησίας, η οποία διαμηνύει ότι οι πόρτες της είναι κλειστές για τον υπουργό Παιδείας.
Είδε επίσης τον κ. Καμμένο να συναντά τον αρχιεπίσκοπο και να επιτίθεται εναντίον του κ. Φίλη, κάτι που δημιουργεί βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ιδίως μετά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχουν κι άλλοι υπουργοί που δεν συμφωνούν με την τακτική του συναδέλφου τους επί της Παιδείας.
Συνάντηση Καμμένου-Αρχιεπισκόπου
Ο κ. Τσίπρας ήταν μεν πιο διαλλακτικός απέναντι στην εκκλησία, κατά την ομιλία του στη Βουλή, – μίλησε για διάλογο από την αρχή – αλλά επέμεινε και εκείνος ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στα θρησκευτικά και μάλιστα απευθύνθηκε για συνεργασία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για αναγκαίες αλλαγές στο μάθημα, υπό την προϋπόθεση του διαλόγου με την εκκλησία όμως.
Ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική ηγεσία δείχνουν σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον αμηχανία, αφού το μέτωπο εξελίσσεται προς το χειρότερο μέρα με την ημέρα, παρότι το θέμα με το μάθημα των θρησκευτικών θα μπορούσε να εξεταστεί αργότερα, καθώς αφορά στην επόμενη σχολική χρονιά. Η κυβέρνηση απομονώνεται όλο και περισσότερο στην υπόθεση αυτή, προκαλώντας χάσματα στις μέχρι πρότινος καλές σχέσεις τόσο συνολικά με την εκκλησία, όσο και σε εκείνες του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο.
Η ιεραρχία είναι αποφασισμένη να μείνει ανυποχώρητη στις θέσεις της και χθες διαμήνυσε, πέραν της επιστολής του κ. Ιερώνυμου στον κ. Τσίπρα, ότι αναμένει συγκεκριμένες πράξεις και κινήσεις καλής θέλησης από την κυβέρνηση.
Οι ιεράρχες ήταν διπλά απογοητευμένοι από τα όσα είπε ο κ. Φίλης στη Βουλή. Ο υπουργός Παιδείας ήταν αφενός οξύς και κάθετος για το πώς θα γίνουν οι αλλαγές στα θρησκευτικά, αποκλείοντας περίπου οποιαδήποτε εμπλοκή της εκκλησίας.
«Τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως με προτεραιότητα στην Ορθοδοξία», σημείωσε και χαρακτήρισε τα Θρησκευτικά «ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα», κατηγορώντας την Εκκλησία ότι «προβάλλει αντιρρητικό λόγο».
«Την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχει η Πολιτεία. Το σχολείο είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο, ουδετερόθρησκο. Σχεδιάσαμε ένα μάθημα που θα είναι ελκυστικό, γιατί θα διδάσκεται με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και όχι μετατρέποντας τη σχολική αίθουσα σε κάποιου είδους άμβωνα», διαμήνυσε ο υπουργός.
Στη συνέχεια μάλιστα επιτέθηκε κατά του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, κατηγορώντας τον ότι με τα όσα κάνει απειλείται η ζωή του.
«Ο Αμβρόσιος κυκλοφόρησε φυλλάδιο στην επαρχία του με φωτογραφία μου. Με αποκαλεί φίδι και έχει ένα γνωμικό -δεν ξέρω που το βρήκε- ότι όλοι οι χοντροί είναι βλάκες. Τόσο προσβλητική επίθεση. Όχι απέναντι σε μένα. Απέναντι στους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Προσβλητική επίθεση στους ανθρώπους με υπνική άπνοια. Μια αντιχριστιανική εκστρατεία προς το άτομο» είπε ο κ. Φίλης και υποστήριξε ότι πρόσφατα ο Μητροπολίτης χτύπησε τις καμπάνες στις εκκλησίες για να προαναγγείλει τον θάνατό του «Είναι το επόμενο βήμα από το να μου σαπίσει το χέρι. Ευτυχώς ο Θεός μακρόθυμος δεν ακούει τους Αμβρόσιους. Αλλά μπορεί κάποιος από τους λεβέντες, όπως αποκάλεσε ο Αμβρόσιος αυτούς της Χρυσής Αυγής, οργανωμένος ή ανοργάνωτος εμφορούμενος από μίσος να θελήσει αν υποκαταστήσει και τον Θεό. Δεν τον φοβάμαι αλλά είναι θέμα δημοκρατικής τάξης να τοποθετηθεί η Εκκλησία».
Οι δηλώσεις Φίλη για Αμβρόσιο
Στην παρότρυνση δε του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για τον ρόλο της Εκκλησίας στην κατοχή ο Υπουργός διευκρίνισε μεν ότι υπήρξαν προσωπικότητες, που ξεχώρισαν στον αγώνα κατά της χούντας, αλλά ήταν ελάχιστοι οι άνθρωποι της εκκλησίας που αντιστάθηκαν, οι πολλοί είχαν συνεργασία. «Αν δεν αρέσει αυτή η ιστορία ας ξαναγραφεί» σημείωσε ο κ. Φίλης.
Πάντως το πιο σοβαρό πρόβλημα θα το έχει ο υπουργός Παιδείας με τους ΑΝΕΛ πια, αφού ο κ. Καμμένος έκανε θερμή επίθεση φιλίας στην εκκλησία, τόσο κατά την ομιλία του στη Βουλή, όσο και στη συνάντησή του με τον κ. Ιερώνυμο.
«Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός βάδισαν πολλά χρόνια μαζί» σημείωσε μεταξύ άλλων και έδειξε κάθετος στην ανάγκη διαλόγου για τα θρησκευτικά.
πηγή : protothema.gr