Βελτιώνεται εν μέσω της πανδημίας η εικόνα που έχουν για την Ευρωπαϊκή Ενωση οι πολίτες των κρατών-μελών της, όπως προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο. Συνολικά το ποσοστό των Ευρωπαίων που θεωρούν θετική την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. φτάνει το 63% και είναι το υψηλότερο από το 2007.
Στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξε έντονο κύμα ευρωσκεπτικισμού, σε συνάρτηση ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση στην περίοδο των μνημονίων, το ποσοστό είναι 56%, αυξημένο κατά 9 μονάδες από την προηγούμενη έρευνα. Συγκεκριμένα, το 56% των Ελλήνων θεωρεί ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. είναι κάτι καλό και μόνο το 15% τη χαρακτηρίζει ως κάτι «κακό» (ποσοστό σε επίπεδο Ε.Ε. 9%). Από την άλλη πλευρά, σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων (29%) και των Ευρωπαίων (27%) χαρακτηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ενωση «κάτι ούτε καλό ούτε κακό». Ενα ποσοστό της τάξεως του 65% των Ελλήνων αναφέρει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από το ότι είναι μέλος της Ε.Ε., ενώ το 35% υποστηρίζει το αντίθετο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο σύνολο της Ευρώπης είναι 72% (ναι) και 24% (όχι).
Το 56% Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. έχει συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, το 46% στη συνεργασία με τα άλλα κράτη-μέλη, το 31% στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας και το 26% στην ανάπτυξη άλλων θέσεων εργασίας.
Το 40% των Ελλήνων πιστεύει ότι σε ένα χρόνο από τώρα οι συνθήκες διαβίωσής του θα είναι χειρότερες (έναντι ποσοστού 24% στην Ε.Ε.) και μόνο το 25% εκτιμά ότι θα είναι καλύτερες (η αντίστοιχη ομάδα, πάντως, στην Ε.Ε. πέφτει στο 21%). «Η κατάσταση θα είναι ίδια» εκτιμά το 35% στην Ελλάδα και ένας στους δύο στην Ε.Ε.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι χειρότερη σε ένα χρόνο πιστεύουν οι Ελληνες σε ποσοστό 56%, ενώ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαμορφώνεται στο 53%. Επίσης, μόνο το 25% στην Ελλάδα και το 21% στην Ε.Ε. πιστεύει σε ένα καλύτερο οικονομικό αύριο.
Στην ερώτηση αν «τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση στην Ε.Ε.», οι Ελληνες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σαφώς πολύ πιο αισιόδοξοι συγκριτικά με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας τον Οκτώβριο του 2019. Ετσι, το 44% των Ελλήνων απαντάει «ναι» (αντίστοιχο ποσοστό Ε.Ε. 39%), 22 μονάδες περισσότερο από ό,τι στην προηγούμενη έρευνα.
Ωστόσο, το 56% των Ελλήνων και το 45% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η Ε.Ε. κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Ελληνες και Ευρωπαίοι συνολικά έχουν εμπιστοσύνη στις θετικές συνέπειες του Σχεδίου Ανάκαμψης για την οικονομία των χωρών σε ποσοστό 72%.
Η νέα έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020 από την Kantar. Πραγματοποιήθηκε με συνεντεύξεις που έγιναν μέσω Διαδικτύου, συνολικά 27.213 σε όλη την Ε.Ε., εκ των οποίων 1.002 στην Ελλάδα.
Ευρωπαϊκή Ενωση