Home / Παράξενα / Μεθυσμένοι βάνδαλοι ταλαιπώρησαν το «σπανιότερο ψάρι του κόσμου»

Μεθυσμένοι βάνδαλοι ταλαιπώρησαν το «σπανιότερο ψάρι του κόσμου»

Αμόκ στο Ντέβιλς Χολ

Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
Τρεις άνδρες αναζητώνται από την αμερικανική αστυνομία κατηγορούμενοι ότι εισέβαλαν σε προστατευόμενη περιοχή της Κοιλάδας του Θανάτου σε ένα περιστατικό με αλκοόλ, πυροβολισμούς, εμετούς και το θάνατο ενός μικρού, άκρως απειλούμενου ψαριού.

Όπως αναφέρουν οι Los Angeles Times, κάμερες ασφαλείας δείχνουν τους τρεις άνδρες να παραβιάζουν το φράχτη του Ντέβιλς Χολ, ενός διάσημου γεωλογικού σχηματισμού στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου.

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν μερικά από τα καμώματα των εισβολέων

Η πλημμυρισμένη σπηλιά του Ντέβιλς Χολ φιλοξενεί τον μοναδικό πληθυσμό του μικρού ψαριού Cyprinodon diabolis, το οποίο κατάγεται από ψάρια της αρχαίας λίμνης που κάλυπτε την Κοιλάδα του Θανάτου την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Άκρως απειλούμενο, το ψαράκι των δύο εκατοστών αποκαλείται συχνά «το σπανιότερο ψάρι του κόσμου».

Αμέσως μετά την είσοδό τους, οι τρεις βάνδαλοι πυροβόλησαν τουλάχιστον δέκα φορές σε πινακίδες, κλειδαριές και κάμερες. Προσπάθησαν να διαλύσουν το σύστημα ασφαλείας και άφησαν πίσω τους κουτιά μπίρας και εμετό.


Το άκρως απειλούμενο ψάρι ζει αποκλειστικά σε αυτήν την πλημμυρισμένη σπηλιά (Πηγή: Stan Shebs / CC BY-SA 3.0)

Κάμερα ασφάλειας που παρακολουθούσε τα ψάρια δείχνει ένα ζευγάρι πόδια να μπαίνουν στο νερό και να τσαλαπατούν το μοναδικό σημείο όπου τα ψάρια γεννούν τα αβγά τους κάθε άνοιξη. Ο παράνομος κολυμβητής άφησε πίσω του ένα μποξεράκι φεύγοντας.

Την επόμενη μέρα, ένα νεκρό ψάρι βρέθηκε να επιπλέει στην επιφάνεια. Η νεκροψία έδειξε ότι είχε πεθάνει 24 με 48 ώρες νωρίτερα, θα μπορούσε επομένως να είχε υποκύψει στην ταραχή που προκάλεσαν οι εισβολείς.

Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πάρκων, ο συνολικός πληθυσμός του ψαριού κυμαίνεται από 100 έως 200 άτομα το χειμώνα έως 300 με 500 το καλοκαίρι. Στην καταγραφή του Απριλίου είχαν βρεθεί μόλις 115.

«Τα ψάρια του Ντέβιλς Χολ παραπαίουν στο χείλος της εξαφάνισης εδώ και χρόνια» σχολίασε η Αϊλίν Άντερσον, ερευνήτρια του Κέντρου Βιολογικής Ποικιλότητας. «Το τελευταίο που χρειάζονται είναι αυτοί οι ηλίθιοι που παθαίνουν αμόκ στο τελευταίο μέρος της Γης όπου επιζεί το είδος» διαμαρτυρήθηκε.

Οι δράστες, των οποίων οι ταυτότητες παραμένουν άγνωστες, διέφυγαν με ένα «βαριά τροποποιημένο» αυτοκίνητο Yamaha Rhino.

Η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων τους επικήρυξε με 5.000 δολάρια και το Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας με ακόμα 10.000.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis