Λιγότερες συναλλαγές στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά με τη μέση αξία ανά συναλλαγή να είναι αρκετά μεγαλύτερη, πραγματοποιήθηκαν το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η πανδημία, επηρεάζοντας κατά βάση τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, η αξία των οποίων περιορίστηκε την περασμένη χρονιά σε μόλις 45 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκαν τα ομόλογα, μέσω των οποίων αντλήθηκε σημαντική ρευστότητα, δείγμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζεται πλέον ως χαμηλού ρίσκου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC «Εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα 2020», οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να προσελκύσουν το 2020 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,1 δισ. ευρώ αφορούν εξαγορές και συγχωνεύσεις, 1,7 δισ. ευρώ εταιρικά ομόλογα, 600 εκατ. ευρώ συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από ελληνικές τράπεζες και μόλις 45 εκατ. ευρώ ιδιωτικοποιήσεις.
Συνολικά το 2020 έγιναν 59 συγχωνεύσεις και εξαγορές, έναντι 85 το 2019 (με συνολική αξία τότε 4,3 δισ. ευρώ), με τη μέση αξία συναλλαγής το 2020 να είναι 70 εκατ. ευρώ έναντι 51 εκατ. ευρώ το 2019. Μάλιστα, μες στο 2020 έγιναν 3 συναλλαγές μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ έναντι μιας το 2019 και 7 συναλλαγές, όσες και το 2019, πάνω από 150 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών – ΜΜΕ – τεχνολογίας (ΤΜΤ) είναι αυτός που κυριάρχησε στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2020, με 14 συναλλαγές και το 44,1% της αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων να αφορούν εταιρείες του εν λόγω κλάδου. Σύμφωνα με την PwC, εξάλλου, η μεγάλη άνοδος που σημειώθηκε από τον κλάδο των TMT υποστηρίχθηκε από τις συναλλαγές εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες είχαν αρκετά υψηλό τίμημα, ως απόρροια της αυξημένης αξίας τους, λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα την απόκτηση του 45% της Skroutz από το fund CVC Capital Parthners, την εξαγορά της InstaShop Ltd από την Delivery Hero (ιδιοκτήτρια και της e-food), καθώς και την εξαγορά του caremarket από την «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης».
Ακολουθεί ο κλάδος των τροφίμων και ποτών και της ενέργειας, με 9 συναλλαγές και 14,1% της συνολικής αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων για τον κλάδο τροφίμων – ποτών και 9,9% της συνολικής αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων για τον κλάδο της ενέργειας.
Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν την αποεπενδυτική τους δραστηριότητα και το 2020, η οποία ήταν χαμηλότερης έντασης συγκριτικά με το 2019, κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης των αποεπενδυτικών σχεδίων τους και δευτερευόντως λόγω καθυστερήσεων ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Από την άλλη, η πανδημία επηρέασε την πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες. Το 2020 οι συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν συνολικής αξίας (ακαθάριστη λογιστική αξία) 5,32 δισ. ευρώ, με την PwC να επισημαίνει ότι έχει αναβληθεί για το τρέχον έτος η πώληση αξιόλογων χαρτοφυλακίων συνολικής αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ.
Για το 2021 η PwC αναμένει η αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Ηδη εξαγορές και συγχωνεύσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα ολοκληρωθούν εντός του 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν σε αξία τα 2 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται από τις ιδιωτικοποιήσεις (παραχώρηση Ελληνικού, 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος κ.ά.).