Συνεχίζεται η πίεση που ασκεί η πανδημία στη χώρα μας, με υψηλά νούμερα στις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ που αφορούν κρούσματα, θανάτους εξαιτίας του ιού αλλά και διασωληνώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από εκείνον.
Την Τρίτη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν 2422 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 78825, εκ των οποίων το 53.8% άνδρες. 4685 (5.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20225 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 143 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 392 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Επίσης, είχαμε ακόμα 63 καταγεγραμμένους θανάτους και 1228 θανάτους συνολικά στη χώρα. 502 (40.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο χάρτης της διασποράς
– (6) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– (3) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.
– (2413) εγχώρια κρούσματα,
Συγκεκριμένα:
– 513 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
– 595 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
– 17 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Άνδρου
– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας
– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας
– 4 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας
– 34 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας
– 15 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας
– 30 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών
– 87 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
– 49 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου
– 12 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας
– 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ευρυτανίας
– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ζακύνθου
– 10 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας
– 62 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας
– 20 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θάσου
– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θεσπρωτίας
– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θήρας
– 17 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων
– 36 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας
– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Καλύμνου
– 11 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας
– 18 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς
– 3 κρούσματα από την Π.Ε. Κέας-Κύθνου (Κέα)
– 15 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας
– 48 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς
– 24 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης
– 11 κρούσματα από την Π.Ε. Κορινθίας
– 3 κρούσματα από την Π.Ε. Κω
– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας
– 159 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας
– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Λασιθίου
– 11 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου
– 10 κρούσματα από την Π.Ε. Λήμνου
– 42 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας
– 11 κρούσματα από την Π.Ε. Μεσσηνίας
– 32 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης
– 76 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας
– 14 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
– 5 κρούσματα από την Π.Ε. Πρέβεζας
– 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ρεθύμνου
– 39 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης
– 12 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου
– 103 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών
– 2 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων
– 1 κρούσμα από την Π.Ε. Σύρου
– 17 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων
– 24 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας
– 58 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας
– 5 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας
– 52 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής
– 12 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων
– 3 κρούσματα από την Π.Ε. Χίου
71 κρούσματα υπό διερεύνηση.
Αναφορικά με το lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM», επεσήμανε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους μετά τις 30 Νοεμβρίου. Τόνισε συγκεκριμένα: «Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. ‘Αρα, πάντα θα παίρνουμε το κατάλληλο μέτρο που εκείνη τη στιγμή ενδείκνυται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Δεν θα αποκλείσουμε ποτέ κανένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μέχρι να μπορέσει να εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού και να αφήσουμε πίσω αυτό τον εφιάλτη των τελευταίων εννέα μηνών.
Σήμερα περιμένουμε να γίνει, μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τα κρούσματα της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας. Περιμένουμε αυτό να διατηρηθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και σιγά-σιγά να πέφτουμε σε αριθμό κρουσμάτων και να προσεγγίζουμε επίπεδα, τα οποία θα μας επιτρέψουν σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση Παρασκευή και Δευτέρα και αν χρειαστεί να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, αυτό θα κάνουμε. Θυμίζω ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και τον Μάιο. Είχαμε ανοίξει σε τρεις φάσεις, 4 Μαΐου, 11 Μαΐου και 18 Μαΐου. Είναι πιθανό να γίνει και αυτό. Αλλά τις οριστικές αποφάσεις μας, θα τις πάρουμε τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, με βάση την εκτίμηση και των ειδικών».
Πρόσθεσε επίσης πως «η εμπειρία του καλοκαιριού, δίνει τη δυνατότητα να δούμε ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο άνοιγμα και σε ποιες ενδεχομένως να πάμε πιο αργά. Το ζήτημα, είναι ότι κάποιες δραστηριότητες του λιανεμπορίου, δείχνουν ότι δεν είναι πηγή ανησυχίας για υπερμετάδοση. Επίσης τα σχολεία μας έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και μπορούν να ανοίξουν γρηγορότερα παρά αργότερα. ‘Αλλες πηγές δραστηριότητας, που έχουν να κάνουν με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως στην εστίαση, μπορούν να ανοίξουν στο τέλος. Όλα αυτά εξετάζονται, προκειμένου να μπουν σε ένα σχέδιο, το οποίο αρχές της άλλης εβδομάδας θα είναι έτοιμο, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους, μετά τις 30 Νοεμβρίου».