Μετά τον νέο «μαύρο καπνό» από τις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα, οι τίτλοι των διεθνών ΜΜΕ δείχνουν όλοι στο Σάββατο ως καθοριστική ημέρα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Οι τόνοι στις περισσότερες αναλύσεις βλέπουν μάχη χαρακωμάτων και ακινησία, ενώ αρκετοί διαβάζουν στις δηλώσεις Μέρκελ σαφή παραπομπή του θέματος αποκλειστικά στο Eurogroup, μακριά από το τραπέζι των ηγετών.
«Έπειτα από πέντε μήνες, έφτασε η ώρα αποφάσεων για το ελληνικό αίνιγμα που λέγεται Τσίπρας» γράφει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, λέγοντας πως οι ηγέτες «κατέστησαν απολύτως σαφές στη Σύνοδο ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε και στο Eurogroup του Σαββάτου η Αθήνα θα βρεθεί ενώπιον επιλογής του τύπου “αυτό ή τίποτα”».
Η απόφαση του Τσίπρα «θα καθορίσει το μέλλον της χώρας για δεκαετίας» αλλά, γράφει το πρακτορείο, οι ευρωπαίοι συνομιλητές του δεν γνωρίζουν προς τα πού θα κινηθεί στο τέλος -δείχοντας και στο εσωτερικό του κόμματός του. «Εάν απορρίψει τις προτάσεις, το Eurogroup θα στραφεί στο “plan B” για την αντιμετώπιση των συνεπειών ελληνικής χρεοκοπίας και περιορισμό των ζημιών» γράφει το πρακτορείο.
Ανάλογη είναι και η προσέγγιση των Financial Times: «Τελεσίγραφο στην Ελλάδα την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζουν το plan B» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας την Παρασκευή, όπου αναφέρεται ότι μετά την τέταρτη κατά σειρά άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup, όλα παρατείνονται για το Σάββατο.
«Αρκετοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπάρχει περίπτωση οι πιστωτές να αποδεχθούν τις νέες ελληνικές προτάσεις και ετοιμάζουν σχέδια για να στήθεί “κλοιός ασφαλείας” γύρω από την Ελλάδα ώστε να μην επεκταθεί αναταραχή σε περίπτωση χρεοκοπίας» γράφουν οι FT. Όσον αφορά το πεδίο στο οποίο θα γίνουν οι συζητήσεις, οι FT επικαλούνται συμβούλους αρκετών πρωθυπουργών πως «η γερμανίδα καγκελάριος θέλει το ζήτημα να χειριστούν οι υπουργοί Οικονομικών, παρά την επιθυμία του Αλ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί με τους εταίρους του».
«Με τις αδιάκοπες συνομιλίες στις Βρυξέλλες να καταλήγουν σε αδιέξοδο, οι ΥΠΟΙΚ θα συναντηθούν το Σάββατο στοχεύοντας σε υπέρβαση» γράφει από την πλευρά του ο Guardian. «Και οι δύο πλευρές μένουν στα χαρακώματά τους» λένε αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα, και οι εμπειρογνώμονες από τις δύο πλευρές «θα εργάζονται ασταμάτητα μέχρι το Σάββατο, οπότε και το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει για αυτό που φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία από αρκετές τελευταίες ευκαιρίες».
«Ο Τσίπρας φαίνεται να έχει πολύ λίγο περιθώριο και χρόνο για ελιγμούς» γράφει, λέγοντας επίσης πως η επικοινωνία του με τον Πρόεδρο προκάλεσε ερωτηματικά για το εάν έχουν αποκλειστεί τα σενάρια εκλογών ή δημοψηφίσματος. Η εφημερίδα αναφέρει ότι έλληνες αξιωματούχοι άρχισαν το βράδυ της Πέμπτης να εμφανίζονται αισιόδοξοι (δείχνοντας στον Δ.Παπαδημούλη), αλλά επισημαίνει και αυτή από την πλευρά της πως το εσωτερικό πολιτικό κλίμα είναι δύσκολο.
To γερμανικό Spiegel από την πλευρά του στέκεται ιδιαίτερα στις αναφορές της καγκελαρίου μετά τη Σύνοδο: «Η Μέρκελ δεν παίρνει πια μέρος στο παζάρι», λέγοντας πως η άρνησή της να εμπλακεί με «τεχνικές λεπτομέρειες», όπως είπε, «είναι σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντιλαμβανόταν ως πολιτική την αντιπαράθεση για το χρεός και θεωρούσε ότι το μέρος για την επίλυσή του ήταν οι συνεδριάσεις των κυβερνήσεων».
«Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον η τελευταία πρόταση των πιστωτών, και ακόμη κι αν η Αθήνα την δεχθεί, οι επόμενες 90 ώρες θα είναι ένα μοναδικό θρίλερ» γράφει, εξηγώντας στη συνέχεια πως για τον πρωθυπουργό υπάρχουν και τα εσωτερικά πολιτικά ζητημάτα.
Η Frankfurter Allegemeine Zeitung από την πλευρά της κυκλοφορεί με τον τίτλο «μικρές ελπίδες για σύντομη συμφωνία με την Αθήνα», λέγοντας στην ιστοσελίδα της ότι οι ηγέτες της ΕΕ «θέλουν να λήξει η διελκυστίνδα για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» και η διαμάχη «φτάνει το Σάββατο στο οριστικό της αποκορύφωμα».
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης που επικαλείται η εφημερίδα, «το κλίμα είναι τέτοιο που είτε η Ελλάδα το Σάββατο θα αποδεχθεί τις προτάσεις είτε θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για “plan B”». Και η εφημερίδα σημειώνει δε ότι «ο Τσίπρας δεν πρέπει μόνο να αντιμετωπίσει τους πιστωτές, αλλά και την αντίσταση στο εσωτερικό του κόμματός του εναντίον της πρότασης που κυκλοφορεί με χαρακτήρα τελεσιγράφου».
Πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500007780#ref=latestarticles