Η ομογενής από τη Νότια Αφρική, Ελίζαμπετ Σιδηροπούλου, βρίσκεται ανάμεσα στις 20 διακεκριμένες προσωπικότητες, γνωστές παγκοσμίως για την επιστημονική πρωτοπορία τους στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, που θα αποτελέσουν το δεύτερο Yψηλού Eπιπέδου Συμβουλευτικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τις οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις, το οποίο έχει συσταθεί από το αρμόδιο τμήμα του ΟΗΕ (DESA).
Η Ελίζαμπετ Σιδηροπούλου είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων της Νοτίου Αφρικής (SAIIA) από το 2005. Μιλάει άπταιστα ελληνικά, έχει περισσότερα από 26 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της πολιτικής και των διεθνών σχέσεων και είναι ειδική στην εξωτερική πολιτική της Νότιας Αφρικής, στη Συνεργασία Νότου-Νότου και στον ρόλο των αναδυόμενων δυνάμεων στην Αφρική, ενώ είναι επίσης τακτική σχολιάστρια στα νοτιοαφρικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως αναφέρεται στο προφίλ της στη σελίδα του SAIIA.
Στα επόμενα δύο χρόνια, το Συμβούλιο θα συνδράμει τα Ηνωμένα Έθνη σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και θα ενισχύσει την επίδρασή τους σε πολιτικές τόσο σε παγκόσμιο όσο και τοπικό επίπεδο, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι αποτελούμενο από μία ευρεία ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο, το Συμβούλιο θα συνεργαστεί στενά με το Tμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ (DESA) προκειμένου να προσφέρει καθοδήγηση και συγκεκριμένες προτάσεις στον γενικό γραμματέα ΟΗΕ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες και μέλλουσες κοινωνικό-οικονομικές προκλήσεις στη μετά τον COVID-19 κόσμο, αλλά και να προωθήσει τη Δεκαετία Δράσης για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Το πρώτο Συμβουλευτικό Συμβούλιο είχε δημιουργηθεί τον Ιούνιο του 2018 ως ένα σημαντικό στοιχείο των προσπαθειών να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών οι παρεμβάσεις και προβλέψεις του Συμβουλίου συνέβαλαν στο να βελτιωθεί η κατανόηση από την DESA μερικών εκ των πιο φλεγόντων οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων που διαμορφώνουν τον κόσμο μας και ενέπνευσαν τα Ηνωμένα Έθνη να καινοτομήσουν στην έρευνα των πολιτικών.
Tο πρώτο Συμβούλιο άφησε πίσω του την κληρονομιά μίας έκθεσης με τίτλο «Nα Ανακάμψουμε Καλύτερα – Οικονομικές, Κοινωνικές προκλήσεις και Ευκαιρίες για να προωθήσουμε την Ατζέντα Βιώσιμης Ανάπτυξης».