Διακοπές στην ηλεκτροδότηση εντοπίζονται σε αρκετές περιοχές της Αττικής και στην Εύβοια, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια».
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην Αττική στις περιοχές Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.
Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών μαζί με ενισχυμένες δυνάμεις συνεργαζόμενων εργολάβων από γειτονικές περιοχές, για την επανηλεκτροδότηση χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.
Υπενθυμίζεται πως πραγματοποιήθηκαν μεγάλες προσπάθειες το τελευταίο 24ωρο για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις Σποράδες.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, με ανακοίνωσή του, ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο Δίκτυο, κυρίως από την πτώση δέντρων.
Επιπλέον, εξαιτίας των προβλημάτων, πολλοί φωτεινοί σηματοδότες στο λεκανοπέδιο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Έκτακτα μέτρα για αποφυγή γενικευμένου μπλακ άουτ
Επί ποδός βρίσκονται τα επιτελεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία δίνουν από χθες μάχη για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στις διάφορες περιοχές της χώρας μέσα σε αντίξοες συνθήκες και θα παραμείνουν σε κατάσταση επιφυλακής για τις επόμενες ημέρες. Το βάρος δίνεται πρωτίστως στο σύστημα υψηλής τάσης, που βγήκε «πληγωμένο» μετά τη βλάβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου και στις μονάδες παραγωγής, με τον ΑΔΜΗΕ να έχει επανασχεδιάσει την ένταξή τους στη βάση της διασφάλισης επάρκειας της ισχύος. Εξ αυτού του λόγου, υποχρεωτικά έχει θέσει από χθες σε λειτουργία 8 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ώστε να μπορεί να ανεβοκατεβάζει την ισχύ των μονάδων φυσικού αερίου λόγω ευελιξίας, όταν υπάρχει ανάγκη. Σε υποχρεωτική λειτουργία έχουν τεθεί επίσης η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και η Korinthos Power της Protergia.
Οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμαστούν και σήμερα, σε χειρότερες συνθήκες τόσο από άποψη ψύχους όσο και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με χθες κατά 1.000 MW. H πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ για χθες ήταν αιχμή στις 8.800 MW στις 7 το απόγευμα και για σήμερα στις 9.800 MW μισή ώρα νωρίτερα. Η κατάσταση θα δυσκολέψει περαιτέρω την Τετάρτη και την Πέμπτη, και αυτό γιατί αναμένεται πτώση της παραγωγής των αιολικών επειδή δεν θα φυσάει και των φωτοβολταϊκών λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας. Αυτό, σε συνδυασμό με πιθανή βλάβη κάποιας θερμικής μονάδας, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα επάρκειας ρεύματος. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως εκτιμήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι υπό την προεδρία της ΡΑΕ και τη συμμετοχή των Διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ), μπορεί να προκαλέσει γενικευμένο μπλακ άουτ, γι’ αυτό και ελήφθησαν πρόσθετα έκτακτα μέτρα. Η πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος σε μια τέτοια περίπτωση είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού διακοψιμότητας. Ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή, θα καλέσει τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές να μειώσουν την παραγωγή τους για να απελευθερωθούν φορτία, έναντι προκαθορισμένης αμοιβής που προβλέπει ο σχετικός μηχανισμός. Το αμέσως επόμενο μέτρο είναι περιορισμένες διακοπές ρεύματος διάρκειας μισής ώρας.
Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
Πόσο αντέχει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας
Κακοκαιρία
Κακοκαιρία «Μήδεια»
Ηλεκτρικό
χιονοπτώσεις