«Eπίσημη πρώτη» έκαναν χθες τα ξενοδοχεία καραντίνας στη Βρετανία. Οσοι, πλέον, εισέρχονται σε Αγγλία και Σκωτία από 33 κράτη υψηλού κινδύνου, ασχέτως αν είναι Βρετανοί υπήκοοι ή μόνιμοι κάτοικοι, οφείλουν να παραμείνουν επί δέκα ημέρες σε κάποιο από τα ξενοδοχεία καραντίνας που καθόρισε η βρετανική κυβέρνηση, καλύπτοντας, μάλιστα, το κόστος διαμονής. Το αυστηρό μέτρο στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου διασποράς των επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Η βρετανική μετάλλαξη ανιχνεύθηκε σε κρούσματα ακόμη και στη Νέα Ζηλανδία. Οι κάτοικοι του Οκλαντ τέθηκαν εκ νέου σε καθολικό lockdown μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ η υπόλοιπη χώρα σε καθεστώς επαγρύπνησης. Η Καμπέρα ανέστειλε αμέσως την ισχύ της ασφαλούς ταξιδιωτικής φυσαλίδας με τη Νέα Ζηλανδία, που επέτρεπε την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των δύο κρατών. Τις επόμενες 72 ώρες, όλες οι πτήσεις από Νέα Ζηλανδία θα θεωρούνται προερχόμενες από «κόκκινη ζώνη» και οι επιβάτες τους θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες. Πιο αισιόδοξη εξέλιξη είναι η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ κάτω από τις 100.000, για πρώτη φορά έπειτα από μήνες.
Οργή, κυρίως στον τομέα της φιλοξενίας, προκάλεσε η αιφνίδια απόφαση της νέας ιταλικής κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων μέχρι τις 5 Μαρτίου, ενώ χάος επικράτησε στα σύνορα της Γερμανίας μετά την απαγόρευση διέλευσης από την Τσεχία και το αυστριακό Τιρόλο. Στους συνοριακούς σταθμούς συγκεντρώθηκαν –και αναγκάστηκαν από τη γερμανική αστυνομία να επιστρέψουν– τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι. Ανησυχία για το μονομερές μέτρο εξέφρασε την Κυριακή ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς. Επίσης, την αντίρρησή της δημοσιοποίησε σε συνέντευξή της στην «Augsburger Allgemeine» και η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, τονίζοντας ότι τα κλειστά σύνορα δεν θα αποτρέψουν τη «διέλευση» του κορωνοϊού. Οχι στις ψευδείς ελπίδες για προσεχή χαλάρωση των μέτρων ζήτησε χθες ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Ραλφ Μπρίνκχαους. Στη Γερμανία, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε, εκπλήσσοντας τους επιστήμονες, η επανεμφάνιση της δανικής μετάλλαξης των μινκ (cluster 5) σε τουλάχιστον 10 κρούσματα, μετά τον θάνατο ενός ηλικιωμένου σε οίκο ευγηρίας της Βαυαρίας. Τέλος, την παράδοση των πρώτων δόσεων του εμβολίου CureVac προς τα τέλη της χρονιάς ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία Bayer.
Κορωνοϊός
Εμβόλιο COVID-19