Παρουσίαση του Act4Greece
Συνομιλώντας τη Δευτέρα με τον δημοσιογράφο Θανάση Θ. Νιάρχο, στο πλαίσιο της ενότητας «Η ζωή μου όλη», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης Act4Greece που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Το πρόγραμμα καλύπτει έργα στους άξονες της πρόνοιας, υγείας και αλληλεγγύης, κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, πολιτισμού και πολιτιστικής επιχειρηματικότητας, νεανικής και καινοτόμας επιχειρηματικότητας, περιβάλλοντος και αειφορίας, έρευνας, εκπαίδευσης και κατάρτισης και αθλητικών δραστηριοτήτων.
Σε αυτή την πρώτη φάση στηρίζει τέσσερις δράσεις που αφορούν στα σχολικά γεύματα σε μαθητές δημοτικών σχολείων στη Δυτική Αττική, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανθρωπιστική βοήθεια σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικτυακή εφαρμογή με θέμα την ελληνική Επανάσταση του 1821 και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Θεάτρου Τέχνης.
Οι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώνονται μέσω του Αct4Greece είναι δωρεές, επιδιώκεται όμως για το μέλλον, αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, να συγκεντρώνονται χρήματα για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, με σκοπό τη στήριξη νεοφυών καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, η ιδέα για το Act4Greece, μια ιδέα για «χορήγηση μικροπιστώσεων με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 2010. Η προκήρυξη για άλλες 12 δράσεις που θα φιλοξενηθούν στην πλατφόρμα έχει ήδη ξεκινήσει.
«Έβλεπα ότι υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας»
Μιλώντας για τα χρόνια της συμμετοχής της στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον νόμο Κατσέλη 3869/2010, αλλά και στις διαφωνίες που συναντούσαν οι πρωτοβουλίες της.
Υπογράμμισε την αλλαγή που συντελέστηκε στο τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας: «Έβλεπα ότι υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας. Οι τράπεζες δεν έκαναν διακανονισμούς. Το τραπεζικό τοπίο και ο κόσμος των τραπεζών ήταν διαφορετικός πριν την κρίση. Επειδή ένα στα δύο δάνεια δεν είναι εξυπηρετούμενα, υπάρχει πλέον ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών».
Η κ. Κατσέλη έκανε, μάλιστα, λόγο για πρωτόγνωρη εμπειρία περιγράφοντας την «αλλαγή του συστήματος» στις τράπεζες, και με το βλέμμα στις τελευταίες εξελίξεις δήλωσε πως το 2015 «τα είδαμε όλα».
Στο σημείο αυτό, ανέφερε πως όταν «βάζεις δύσκολα στον Έλληνα, μεγαλουργεί και αυτό φάνηκε τον τελευταίο χρόνο».
Βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης την περίοδο της θητείας της ως ΥΠΟΙΚ, είπε πως το άγχος ήταν πιο έντονο από σήμερα που κατέχει τη θέση της Πρόεδρου του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Αποκαλύπτοντας το πιο απαιτητικό επαγγελματικό εγχείρημα το οποίο κλήθηκε να εφαρμόσει, εστίασε στην ανατιμολόγηση των φαρμάκων, και δεν άφησε έξω από την ατζέντα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Εξήγησε πως η τρόικα τασσόταν υπέρ της λογικής του «μαστιγίου» για την παροχή κινήτρων και την εκπλήρωση των στόχων.
«Επειδή δεν είναι αυστηροί οι θεσμοί στην Ελλάδα, μπορούμε να κάνουμε θαύματα», τόνισε, ακόμη, και είπε πως πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα γιατί «δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται την ήττα και την ανασφάλεια».
Ελισάβετ Σταμοπούλου
Newsroom ΔΟΛ