Σιβηρία
Έχει βάθος 1680 μέτρα, υπάρχει 25 εκατ. χρόνια και αν κάποιος αποφασίσει να περπατήσει γύρω της χρειάζεται 4 μήνες καθημερινού βαδίσματος
Αν κάποιος θελήσει να ανακαλύψει πόσες λίμνες υπάρχουν στη Σιβηρία θα εντυπωσιαστεί, καθώς οι λίμνες που θα βρει θα πλησιάσουν το ένα εκατομμύριο.
Η λίμνη Βαϊκάλη όμως, η οποία βρίσκεται στη νότιο Σιβηρία κοντά στη πόλη Ιρκούτσκ, είναι η πιο εντυπωσιακή καθώς είναι η παλαιότερη (25 εκατ. χρόνων) και πιο βαθιά λίμνη του κόσμου (1680 μ.).
Οι κάτοικοι της περιοχής την αποκαλούν δικαιολογημένα θάλασσα αφού έχει μήκος 650 χλμ. και πλάτος που ποικίλει από 30 ως 70 χλμ. Είναι σαφές πως αν κάποιος επιχειρούσε να περπατήσει γύρω της θα χρειαζόταν τουλάχιστον 4 μήνες καθημερινού βαδίσματος.
Η ίδια πέρα από τα παραπάνω αποτελεί και την πιο παγωμένη αλλά και πιο καθαρή λίμνη στη Γη.
Το πάχος του πάγου αγγίζει τα 1,5-2 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πάγος αυτός μπορεί να αντέξει όχημα περίπου 15 τόνων.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι στις 23 Απριλίου του περασμένου έτους, απαθανατίστηκε η στιγμή που κύμα της λίμνης, καθώς έσκαγε στην παραλία… πάγωσε λόγω πολικών θερμοκρασιών.
Ο πάγος στη λίμνη Βαϊκάλη είναι ο πιο καθαρός και διάφανος στον κόσμο, γεγονός που επιτρέπει σε κάποιον να δει τα πάντα από κάτω, από ψάρια μέχρι φυτά και κόλπους.
Πολλοί ταξιδιώτες συνηθίζουν να κινούνται με πατίνια, ποδήλατα ή και έλκηθρα κατά μήκος της λίμνης. Μερικοί από αυτούς δε, επιλέγουν να περπατήσουν για αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα και συνηθίζουν να κοιμούνται σε σκηνές πάνω στον πάγο. Το μέρος είναι υπέροχο και η λίμνη πολύ ατμοσφαιρική.
Ο πάγος, στη συγκεκριμένη λίμνη, δημιουργεί ρωγμές όλη την ώρα. Το μήκος των ρωγμών αυτών φτάνει τα 10-30 χιλιόμετρα, και το πλάτος τα 2-3 m. Χάρη στις ρωγμές αυτές, τα ψάρια στη λίμνη δεν πεθαίνουν από την έλλειψη οξυγόνου. Μάλιστα η μεγάλη ποικιλία των σχηματισμών του πάγου προκαλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Το μοναδικό φαινόμενο μυστηριώδους φωτισμού του νερού της λίμνης, έχει προσελκύσει επίσης το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων.
Παλιά πίστευαν ότι η αιτία είναι κάποια μικροσκοπικά φύκια αλλά αυτό τελικά δεν ισχύει.
Φυσικά τέτοια ομορφιά δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εντάχθηκε το 1996 και το 2008 έπειτα από δημοψήφισμα αναγνωρίστηκε ως ένα από τα επτά θαύματα της Ρωσίας.
Για όλα τα παραπάνω η Βαϊκάλη θεωρείται η «Βασίλισσα των λιμνών», και όχι αδίκως.