Home / BUSINESS & FINANCE / Κύπρος: Το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία για τη «Μόσχα της Μεσογείου»

Κύπρος: Το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία για τη «Μόσχα της Μεσογείου»

Βαρύ είναι το τίμημα της διάρρηξης των δεσμών με τη Ρωσία για τη «Μόσχα της Μεσογείου», όπως χαρακτηρίζουν την Κύπρο οι Financial Times.
Σε σχετικό δημοσίευμα, αναφέρεται ο αντίκτυπος που υπήρξε για την Κύπρο από τη διεθνή απομόνωση της Ρωσία, πώς επηρεάζονται οι Ρώσοι επενδυτές στο νησί από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και τι γίνεται με την Τουρκία.

Στην αρχή του άρθρου φιλοξενείται η μαρτυρία του Μητροπολίτη Ταμασσού, Ησαΐα, ο οποίος μιλάει κυπριακά και ρωσικά. Η εκκλησία του είναι, εξάλλου, η πρώτη ρωσική ορθόδοξη στην Κύπρο.

Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται οι Ρώσοι για την επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, την οποία πάντως καταδικάζει και αναφέρει ότι δεν θα έπρεπε να συμβεί.
Οι FT σχολιάζουν ότι η «Μόσχα της Μεσογείου» έχει μια από τις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ότι τώρα προσπαθεί να διατηρήσει την ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στο Κρεμλίνο.
«Και ενώ τμήματα της οικονομίας αισθάνονται τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, η κρίση δείχνει επίσης τη συνεχιζόμενη ικανότητα του νησιού να προσελκύει Ρώσους», σημειώνεται.
Όπως αναφέρεται, η χαμηλή φορολογία του νησιού, το ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο και το γεγονός ότι είναι μέλος της Ε.Ε. προσέλκυσαν Ρώσους επενδυτές μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 2012, έναν χρόνο πριν την οικονομική κρίση στην Κύπρο, τα τραπεζικά αποθέματα από κατοίκους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης άγγιζαν τα 22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Πλέον, τα αποθέματα αυτά είχαν μειωθεί σε 6,4 δισ. ευρώ στα τέλη του φετινού Φεβρουαρίου, με αναλύτρια να δηλώνει στην εφημερίδα πως το 80% αυτών των καταθέσεων ανήκουν σε Ρώσους.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα εξηγεί και την πολιτική πλευρά της συμμαχίας Κύπρου – Ρωσίας ως προς το Κυπριακό.
Παρ’ όλα αυτά, η Κύπρος αναγκάστηκε να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή γραμμή απέναντι στη Μόσχα, μετά την εισβολή. «Δεν είχαμε επιλογή. Η απόφασή μας ήταν να υποστηρίξουμε την Ε.Ε. και την αλληλεγγύη της Ένωσης», σχολιάζει ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης.
Παράλληλα, οι FT επισημαίνουν ότι οι Κύπριοι συμπάσχουν με τους Ουκρανούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση στην εφημερίδα «Πολίτης», πάνω από το 80% ανέφεραν ότι υπήρχαν ομοιότητες μεταξύ των γεγονότων στην Ουκρανία και της τουρκικής εισβολής.
«Από τη στιγμή που η Ρωσία έκανε στην Ουκρανία ό,τι μας είχε κάνει η Τουρκία, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να υψώσουμε ανάστημα και να μιλήσουμε όπως κάναμε στην περίπτωσή μας», είπε ο Κασουλίδης.
Οι επιπτώσεις στην Κύπρο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. που έχουν πληγεί περισσότερο από τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Οι Ρώσοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% των επισκεπτών και ο τουρισμός φέτος αναμενόταν να επωφεληθεί από τις απευθείας πτήσεις από τις ρωσικές πόλεις.
«Περιμέναμε 800.000 επισκέπτες, κυρίως από τη Ρωσία και κάποιους από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Σάββας Πέρδιος, αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού.

«Είμαστε ένα μικρό νησί. Αν δεν το επισκεφτούν Ρώσοι και Ουκρανοί, τελειώσαμε», σχολιάζει κοσμηματοπώλης στη Λεμεσό, το ιστορικό κέντρο της ρωσικής κοινότητας στην Κύπρο.
Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρος, Stanislav Osadchiy, εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της ηγεσίας του νησιού.
«Πυροβοληθήκατε στο πόδι», είχε πει λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι έτσι οι Ρώσοι τουρίστες θα πάνε στην Τουρκία. «Είναι αυτό που θέλετε; Να πάνε να ξοδέψουν τα λεφτά τους εκεί;»
Οι Ρώσοι αποτελούν περίπου το 6% του συνολικού πληθυσμού των 800.000 της Κύπρου. Ένας από αυτούς, ο Αλεξέι Βολομπόεφ, ο οποίος διατηρεί και ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό, αναφέρει ότι τα έσοδα από διαφημίσεις μειώθηκαν κατά 70%.
Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου έχει επίσης αισθανθεί τις επιπτώσεις από τον πόλεμο.
Πριν από τρεις εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διόρισε έναν προσωρινό διαχειριστή για να επιβλέπει την εκκαθάριση της RCB Bank, ενός δανειστή που δημιουργήθηκε ως θυγατρική της ρωσικής VTB Bank.
Την ημέρα της εισβολής, η RCB είχε ανακοινώσει τη μεταβίβαση του μεριδίου ελέγχου της VTB στη διαχείρισή της προτού επιβληθούν κυρώσεις.Τώρα οι καταθέσεις πελατών 2,8 δισ. ευρώ της RCB θα αποπληρωθούν ή θα μεταφερθούν σε άλλη τράπεζα.
Tι λένε οι Ρώσοι της Κύπρου
Το δημοσίευμα των FT αναφέρεται και στο καθεστώς των «χρυσών διαβατηρίων», χάρη στο οποίο με επενδύσεις σε παραθαλάσσια ακίνητα αξίας πολλών εκατομμυρίων Ρώσοι πήραν την κυπριακή υπηκοότητα.

Οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν ότι διερευνούν τέσσερις Ρώσους, κατόχους «χρυσών διαβατηρίων», στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
«Έχουμε επηρεαστεί από την κρίση. Θα είναι δύσκολο για τους ανθρώπους που έρχονται από τη Ρωσία να αγοράσουν σπίτια», σχολιάζει ο Nikolay Ivchikov, πρώην στέλεχος της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Lukoil, ο οποίος ζει στην Κύπρο από το 2017 και είχε δημιουργήσει μια ακμάζουσα επιχείρηση κατασκευής διαμερισμάτων για Ρώσους.
Βέβαια, ο ίδιος προσθέτει ότι η επιχείρησή του θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια διαφορετική εισροή. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, εταιρείες τεχνολογίας με βάση τη Ρωσία έχουν μεταφέρει υπαλλήλους στην Κύπρο για να γλιτώσουν από τις κυρώσεις και τους περιορισμούς της Μόσχας στο διαδίκτυο. Επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης έρχονταν επίσης από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
Ο Παύλος Λοΐζου, διευθύνων σύμβουλος της WIRE FS, μιας εταιρείας που συλλέγει δεδομένα ακινήτων, δήλωσε ότι υπήρξε τεράστια αύξηση στα ενοίκια.
«Αυτές τις μέρες είναι πολύ δύσκολο να βρεις διαμέρισμα στη Λεμεσό», είπε. «Ακόμα κι αν ο πόλεμος σταματήσει τους επόμενους μήνες, θα δούμε αύξηση του κόσμου που έρχεται στην Κύπρο και ο κόσμος δεν θα επιστρέψει σύντομα. Κανείς δεν περιμένει από κανέναν να επιστρέψει τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
«Χρυσά» διαβατήρια Ρώσων ολιγαρχών ανακαλεί η Κύπρος
ΔΝΤ: Πολύ ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις του πολέμου
Capital Economics: Η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας θα συμπαρασύρει την Κύπρο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview