Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κύπρος: Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας σε «BBB» από τον Οίκο DBRS – Δήλωση ΥΠΟΙΚ

Κύπρος: Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας σε «BBB» από τον Οίκο DBRS – Δήλωση ΥΠΟΙΚ

Την αναβάθμιση σε «ΒΒΒ» της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από BBB (Low) και την αναθεώρηση της προοπτικής από θετική σε σταθερή ανακοίνωσε στις 8 Απριλίου 2022 ο Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Ο Οίκος DBRS αιτιολογεί την απόφασή του, για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας σε «ΒΒΒ», στη βάση της συνετούς πολιτικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους, των ιστορικά θετικών επιδόσεων της Κυβέρνησης αναφορικά με την ικανότητα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωζώνη και του ευνοϊκού επιχειρηματικού και επενδυτικού χαρακτήρα της.

Σύμφωνα με τον Οίκο, η αναβάθμιση της αξιολόγησης αντανακλά την καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση των οικονομικών και δημόσιων οικονομικών της Κύπρου κατά το 2021 και την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες συνθήκες παραμένουν υποστηρικτικές στην προσπάθεια μείωσης του χρέους της Κύπρου, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πανδημία.
Όπως αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης η κυπριακή οικονομία ξεπέρασε το προ-πανδημικό επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά το 2021, παρά τη μερική ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. Η δημοσιονομική αποκατάσταση έχει προχωρήσει πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το 2021, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειώνεται στο 1,8% του ΑΕΠ από 5,6% του ΑΕΠ το 2020, κυρίως λόγω της ισχυρής αύξησης των εσόδων. Ο Οίκος σημειώνει ότι η Κύπρος επέστρεψε σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αυξημένος δείκτης δημόσιου χρέους της Κύπρου μειώθηκε από 115,0% του ΑΕΠ το 2020 σε 103,9% του ΑΕΠ το 2021.

Επιπλέον, στο τραπεζικό σύστημα, η συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο περιορισμένος αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αποτελούν υποστηρικτικούς παράγοντες για την αναβάθμιση. Η βελτίωση στη Δημοσιονομική Διαχείριση και Πολιτική, το Χρέος και τη Ρευστότητα, καθώς και στη Νομισματική Πολιτική και Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα είναι βασικοί παράγοντες για την αναβάθμιση προσθέτει ο κ. Πετρίδης.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Κυρ. Μητσοτάκης: Να αξιοποιηθούν τα 230 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενεργειακή κρίση
Κομισιόν: Με το REPowerEU 17 κράτη-μέλη θα απεξαρτηθούν σταδιακά από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα
To ελληνικό νησί που βρίσκεται στους κορυφαίους ανοιξιάτικους προορισμούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview