Το άλλο μεταναστευτικό ρεύμα
«Θα είμαι ανοικτός, και ανίψια μου είχαν φύγει αλλά πλέον γύρισαν» ανέφερε ο κοσοβάρος πρωθυπουργός.
Αρχικά, ΜΜΕ της χώρας είχαν αποκαλύψει ότι ο αδελφός του πρωθυπουργού είχε προσπαθήσει να πάρει άσυλο σε χώρες της δυτικής Ευρώπης. Μετά το θόρυβο, ο Μουσταφά επιβεβαίωσε (με ανάρτηση στο Facebook) πως αυτό ίσχυε και πως ο αδελφός του, Ρακίπ, είχε ζητήσει άσυλο για ιατρικούς λόγους.
«Διάβασα ότι αδελφός μου ήταν μεταξύ των αιτούντων άσυλο για ιατρικούς λόγους. Είναι αλήθεια» έγραψε ο πρωθυπουργός.
«Θέλω να είμαι ανοικτός, στο κύμα μετανάστευσης και ανιψιές μου και ανίψια μου έφυγαν, αλλά πλέον έχουν επιστρέψει. Αυτό δείχνει ότι και τα μέλη της οικογένειάς μου βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους άλλους πολίτες» προσέθεσε.
Το κύμα από το Κόσοβο ήταν εντονότερο στις αρχές του 2015, πριν το μεγάλο κύμα σύρων προσφύγων μέσω του βαλκανικού διαδρόμου, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή -μέσω του ίδιου διαδρόμου και συνήθως με προορισμό, και πάλι, τη Γερμανία.
Στη Γερμανία είχε ξεκινήσει τότε συζήτηση για τους μετανάστες από βαλκανικές χώρες και ένα από τα πρώτα μέτρα του Βερολίνου στην προσφυγική πολιτική πέρυσι ήταν η κήρυξη επιπλέον χωρών της περιοχής ως «ασφαλείς χώρες» (δυσκολεύοντας έτσι την παροχή ασύλου).
Μέχρι τον περυσινό Μάρτιο, υπολογίζεται ότι περίπου 70.000 Κοσοβάροι είχαν υποβάλει αίτημα για άσυλο σε χώρες της ΕΕ. Μέχρι το μεγάλο κύμα των σύρων προσφύγων, ήταν μακράν η μεγαλύτερη ομάδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούντο τα ΜΜΕ της χώρας για τον αδελφό του πρωθυπουργού, ο Ρακίπ Μουσταφά είχε περάσει μέσω Ουγγαρίας (πριν κλείσουν τα σερβο-ουγγρικά σύνορα) και είχε ζητήσει άσυλο πρώτα στη Γαλλία και μετά στη Γερμανία. Προηγουμένως, είχε νοσηλευτεί στα Τίρανα.
Newsroom ΔΟΛ