Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Κόκκινο πανί» ο Ερντογάν για ξένους επενδυτές

«Κόκκινο πανί» ο Ερντογάν για ξένους επενδυτές

Μετρούν τις πληγές τους οι ξένοι επενδυτές που εμπιστεύθηκαν τους τίτλους της Τουρκίας, καθώς μετά την καθαίρεση ίσως του μοναδικού αξιόπιστου κεντρικού τραπεζίτη και τη συνεπακόλουθη πτώση των αγορών, αναμένεται πως οι επενδύσεις τους θα αποβούν ζημιογόνες. Πρόκειται για ξένα επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους περίπου 3,4 δισ. δολαρίων που έχουν τοποθετηθεί από την αρχή του έτους σε μετοχές τουρκικών εταιρειών αλλά και σε ομόλογα του τουρκικού δημοσίου με ρήτρα δολαρίου. Πολλά από αυτά τοποθετήθηκαν μάλιστα σε τουρκικούς τίτλους στο τέλος του περασμένου έτους, όταν η αλλαγή στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Ερντογάν έδωσε την εντύπωση πως η Τουρκία άλλαζε σελίδα στην οικονομική και νομισματική της πολιτική.

Μιλώντας στο Reuters, ο Τζέισον Τιούβεϊ, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, υπογράμμισε πως «η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Τουρκία έχει κυριολεκτικά κατακερματιστεί». Ο ίδιος προσέθεσε μάλιστα πως «όσο παραμένει στη θέση του ο Ερντογάν, πάρα πολλοί επενδυτές δεν θα είναι πλέον πρόθυμοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στη χώρα και μάλιστα για μεγάλο χρονικό  διάστημα». Η εκτίμηση του εν λόγω αναλυτή συνάδει με την πλειονότητα των οικονομολόγων και επενδυτών που προεξοφλούν ότι η Τουρκία θα εγκαταλειφθεί από το ξένο κεφάλαιο. Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, άλλωστε, όπως η γαλλική Societe Generale συνιστούν απερίφραστα στους επενδυτές να απαλλαγούν άμεσα από τους τουρκικούς τίτλους και να κλείσουν τις θέσεις τους. Μεταξύ των μεγάλων διεθνών επενδυτικών που ενδέχεται να πληγούν συγκαταλέγεται η Fidelity Investments, της οποίας η έκθεση στην Τουρκία είναι από τις μεγαλύτερες το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar, το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, φέρει την εν λόγω επενδυτική να έχει τοποθετήσει συγκεκριμένα 552,7 εκατ. δολάρια σε δύο κεφάλαια ομολόγων. Η Morningstar αναφέρει επίσης ότι δύο επενδυτικά ταμεία της iShares έχουν τοποθετήσει 398,6 εκατ. δολάρια σε μετοχές τουρκικών εταιρειών. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, έχουν ανακοινωθεί επενδύσεις των HSBC, JPMorgan, Invesco, Sprott και Cambria ETF σε τουρκικούς τίτλους, μετοχές και ομόλογα χωρίς, ωστόσο, να είναι σαφές κατά πόσον υλοποιήθηκαν πριν ή μετά την καθαίρεση του Νατσί Αγκμπάλ. Από την αρχή του έτους έχουν επίσης ανακοινώσει επενδύσεις τους οι Lewgal & General, BlueBay Asset Management, Union Investment, Arca Fondi, Vanguard και Schroders.
Κι ενώ η Fidelity και οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες επενδυτικές απέφυγαν να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις του Reuters, ο Σεργκέι Ντεργκάτσεφ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Union Investment, τόνισε πως η εταιρεία του δεν έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση ούτε έχει αποφασίσει να πουλήσει τα ομόλογα του τουρκικού δημοσίου από το χαρτοφυλάκιό της προτού καταστεί σαφές αν θα υπάρξει συνολική αλλαγή νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία. Σημειωτέον ότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσιόγλου, που αντικατέστησε τον Νατσί Αγκμπάλ, έσπευσε να καθησυχάσει τους επενδυτές δεσμευόμενος ότι δεν πρόκειται να ανατρέψει άμεσα τις αποφάσεις του προκατόχου του.  Ο διορισμός του Αγκμπάλ τον Νοέμβριο είχε, όμως, μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, που τα τελευταία χρόνια έχαναν και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης στην πολιτική του Ερντογάν εξαιτίας των αλλεπάλληλων παρεμβάσεών του στο έργο της κεντρικής τράπεζας. Από τη στιγμή κατά την οποία ανέλαβε καθήκοντα και μέχρι την καθαίρεσή του η τουρκική  λίρα είχε ανακάμψει κατά 15% περίπου, παρά τα μεμονωμένα επεισόδια υποχώρησής της όπως, για παράδειγμα, όταν η Ουάσιγκτον αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για το θέμα των S-400. 

Ο Αγκμπάλ στήριξε, άλλωστε, το τουρκικό νόμισμα προχωρώντας σε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων συνολικά κατά 875 μονάδες βάσεις στο 19%. Από την καθαίρεσή του και μετά, όμως, η τουρκική λίρα έχει σημειώσει νέα πτώση 10% και η ισοτιμία της παραμένει σε επίπεδα ανησυχητικά κοντά στις 8 λίρες προς ένα δολάριο. Σημειωτέον ότι μόλις πριν από τέσσερα χρόνια κυμαινόταν στις 3 ώς 4 λίρες προς ένα δολάριο. Ο διορισμός του Αγκμπάλ είχε, άλλωστε, δελεάσει πολλές επενδυτικές που έσπευσαν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε τουρκικούς τίτλους. Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, και αρκετά πριν από την καθαίρεση του Αγκμπάλ, η Τουρκία είχε την ίδια τύχη με τις άλλες αναδυόμενες αγορές. Την εγκαταλείπουν τα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο που γίνεται πάντα όταν αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και προσελκύουν τους επενδυτές. Τα τελευταία στοιχεία εμφανίζουν, έτσι, εκροές ξένου κεφαλαίου ύψους 977,6 εκατ. δολαρίων από ομόλογα του τουρκικού δημοσίου. 

Πηγή

About kathimerini