«Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το Δίστομο, και δεκαπέντε από όταν κατέστη αμετάκλητη η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, είναι χρέος όλων μας να φέρουμε εις πέρας τη διεκδίκηση αυτής της οφειλής» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου μετά την τελετή μνήμης των θυμάτων στο μνημείο του Διστόμου.
«Είναι ώρα η Γερμανία να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος. Έχει αξία η συγγνώμη, έχει αξία η παρουσία σε αυτές τις εκδηλώσεις, η αξία όμως αυτή υπηρετείται όταν συνοδεύεται από τις πράξεις εκείνες που σηματοδοτούν την ανάληψη της ευθύνης, τη μεταμέλεια και τη αποκατάσταση. Το ελληνικό Κοινοβούλιο συμπράττει μέσα και από τη διακομματική επιτροπή, στη υπηρέτηση αυτού του διαχρονικού αγώνα που τώρα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για να ολοκληρωθεί».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος τόνισε ότι η μνήμη των θυμάτων καθιστά υποχρέωση τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αλλά και «την αντίσταση μας στην επιχειρούμενη γενοκτονία».
«Θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη της δημοκρατίας, στην Ευρώπη της ελευθερίας. Δεν θέλουμε -και το δηλώνουμε οι ανεξάρτητοι Έλληνες, εδώ από το Δίστομο- να ζήσουμε σε μια γερμανική Ευρώπη» είπε.
Η εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) Κριστίνε Μπούχολτς δήλωσε ότι ήρθε στο Δίστομο για να εκφράσει την αλληλεγγύη της αλλά και να ενισχύσει τις προσπάθειες των θυμάτων για αποζημιώσεις. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στη Γερμανία προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε.
Νωρίτερα, είχε τελεστεί μνημόσυνο των θυμάτων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της σφαγής του Διστόμου.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντικύρας Γιάννης Γεωργακός έκανε λόγο για «ιερό καθήκον», το οποίο «μας καλεί σε αυτόν εδώ τον τόπο για να τιμήσουμε τους νεκρούς της σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944».
Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν συνδέουμε με κανέναν τρόπο τις οποίες πολιτικές ή οικονομικές διεργασίες που γίνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους όποιους εταίρους μας με το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου. Ο τρόπος, εξάλλου, της διεκδίκησης των αποζημιώσεων, που γίνεται μέσω της δικαστικής οδού, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, και η στήριξη τους από εμβληματικές προσωπικότητες που βίωσαν με τον βιαιότερη τρόπο την απώλεια και τον εξευτελισμό, το κύρος των οποίων δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση από καμία πλευρά, αποτελεί περίτρανη απόδειξη για την ηθική και την αντίληψη των Διστομιτών για το πώς αντιλαμβάνονται το Δίκαιο».
Τέλος, ο δήμαρχος επισήμανε: «Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον γερμανικό λαό και τους απλούς ανθρώπους. Αντίθετα, μας ενώνουν πολλά κοινά, και κυρίως η αίσθηση ότι η παραδοχή των λαθών και των αδικιών του παρελθόντος θα πρέπει να αποτελέσει τη στέρεη βάση για κοινή πορεία όλων των λαών».
πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500003867#ref=latestarticles