Την ευθεία σύγκρουση με τον πρωθυπουργό επιλέγει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο θέμα της ΕΡΤ, δηλώνοντας ανοιχτά αντίθετη στην επιλογή Ταγματάρχη και διευρύνοντας το ήδη θερμό πολιτικό μέτωπο μεταξύ Βουλής και Μαξίμου.
Η επόμενη πράξη της κόντρας θα παιχτεί στη 1 σήμερα το μεσημέρι στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που καλείται, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, να εγκρίνει – γνωμοδοτικά, πάντως, και όχι δεσμευτικά – τον διορισμό του Διονύση Τσακνή και του Λάμπη Ταγματάρχη στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Η πρόεδρος της Βουλής όμως, η οποία προεδρεύει και της επιτροπής, επιβεβαίωσε ήδη καθαρά τις προθέσεις της από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια τοποθέτηση – απάντηση στον προχθεσινό ηχηρό μήνυμα Τσίπρα. Ηταν, μάλιστα, μια τοποθέτηση με την οποία η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε κι ένα βήμα παραπάνω αντιστρέφοντας τις επικρίσεις που δέχεται περί προσωπικής στρατηγικής και ζητώντας περισσότερο συλλογικές διαδικασίας.
«Η επιλογή Ταγματάρχη δεν μπορεί να υποστηριχθεί και το έχω πει και στον πρωθυπουργό», είπε, προσθέτοντας: «Δεν συγκρούομαι ούτε με τον πρωθυπουργό, ούτε με την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μην επιλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα».
Είχαν προηγηθεί το Σάββατο, επίσης από την Κεντρική Επιτροπή, οι βολές Τσίπρα προς το πρόσωπό της, με τις οποίες ουσιαστικά ο πρωθυπουργός της χρέωσε την ευθύνη για τις κωλυσιεργίες και τις καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας της νέας ΕΡΤ.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικαλούμενη δημοσίως τον προγραμματισμό της Βουλής και διαμηνύοντας τις έντονες αντιρρήσεις της για την επιλογή της νέας ηγεσίας, καθυστέρησε να ορίσει την συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, παρ’ ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είχε αποστείλει το σχετικό αίτημα από τις 11 Μαίου. Το θέμα της ΕΡΤ, άλλωστε, αποτέλεσε και μία από τις βασικές αιτίες της έντονης στάσης – σε βαθμό θερμού επεισοδίου, σύμφωνα με πληροφορίες – που είχε ο πρωθυπουργός απέναντί της στην τελευταία συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στην, εξ αναβολής, συνεδρίαση που ορίστηκε τελικά για σήμερα, αρνητική στάση για τη νέα ηγεσία της ΕΡΤ έχουν, κατά τις πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Ραχήλ Μακρή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Πετράκος, ο οποίος πάντως στην προηγούμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είχε ζητήσει να αντικατασταθεί.
Επί του αποτελέσματος, η ανατροπή δεν είναι πιθανή καθώς ο ρόλος της επιτροπής είναι γνωμοδοτικός και το Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να στηρίξει τις επιλογές του. Η κόντρα, όμως, εγείρει πλέον σοβαρό ζήτημα πολιτικών εντυπώσεων και ουσίας, καθώς οι καθυστερήσεις στη Βουλή ακύρωσαν στην πράξη την δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η λειτουργία της νέας ΕΡΤ θα ξεκινούσε, σήμερα, 25 Μαίου.
Κυβερνητικά στελέχη ειδικά για το θέμα της ΕΡΤ χρεώνουν στην Ζωή Κωνσταντοπούλου «ταύτιση με τον πυρήνα του σκληρού συνδικαλισμού», ενώ θέτουν και ευρύτερο πολιτικό ζήτημα εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου υποστηρίζοντας ότι «έχει πλέον μπερδέψει θεσμούς, ρόλους και πολιτικές εξουσίες».
Η πρόεδρος της Βουλής αντιτείνει ότι ο ρόλος της είναι ακριβώς η προάσπιση των θεσμικών και δημοκρατικών λειτουργιών, το κλίμα όμως έχει αρχίσει να φορτίζεται επικίνδυνα μετά τα αλλεπάλληλα τελευταία επεισόδια.
Ενδεικτικό ήταν το πρόσφατο άρθρο της Αυγής που, εμμέσως πλην σαφώς, χρέωνε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου προσωπική στρατηγική, ενώ μέτωπο ανοίγει πλέον και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για την γνωστή αντιπαράθεσή της με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στη Βουλή.
Ο Γιάννης Πανούσης άφησε χθες σκληρές αιχμές κατά της προέδρου της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «οριακά θεσμική» τη λειτουργία της και προσθέτοντας με νόημα: «Για να μην πω αντιθεσμική, ή και παραθεσμική…»