Οι καινούργιοι εργαζόμενοι τριγύριζαν στο γραφείο, κάνοντας βαρετές δουλειές, όπως να φέρνουν καφέ, να παραδίδουν γεύματα και πακέτα. Δεν ενοχλούσαν κανέναν και περίμεναν ευγενικά για να έρθουν τα ασανσέρ. Και ίσως το πιο σημαντικό, δεν διαμαρτύρονταν. Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν ρομπότ.
Η Naver, ένας όμιλος Ίντερνετ στη Νότιο Κορέα, πειραματίστηκε επί μήνες με την ενσωμάτωση ρομπότ στη ρουτίνα του γραφείου. Μέσα σε έναν φουτουριστικό ουρανοξύστη 36 ορόφων στα προάστια της Σεούλ, περίπου 100 ρομπότ περιπλανώνται μόνα τους.
Το δίκτυο των διαδικτυακών υπηρεσιών της Naver, που περιλαμβάνει μία μηχανή αναζήτησης, χάρτες, email και συγκέντρωση ειδήσεων, κυριαρχεί στη Νότιο Κορέα, αλλά δεν είναι παγκοσμίως γνωστό όπως το αντίστοιχο της Google.
Η Naver αντιμετωπίζει το λογισμικό που διαχειρίζεται τα ρομπότ σε επιχειρηματικά γραφεία ως ένα προϊόν, το οποίο μπορεί να επιθυμούν άλλες εταιρείες. Τα ρομπότ έχουν βρει το ρόλο τους σε εργοστάσια, στο λιανεμπόριο και στη φιλοξενία, αλλά γενικά είναι απόντα από την επιχειρηματική σκηνή.
Στην περίπτωση που το εκμεταλλευτεί κανείς αρνητικά, ένα μηχάνημα με κάμερες που περιφέρεται στους διαδρόμους μπορεί να μετατραπεί σε δυστοπικό εργαλείο για την παρακολούθηση των επιχειρήσεων, λένε οι ειδικοί. Η δημιουργία ενός χώρου, όπου τα μηχανήματα θα μπορούν να κινούνται χωρίς να ενοχλούν τους εργαζομένους επίσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ωστόσο, η Naver πραγματοποίησε ευρεία έρευνα, ώστε να διασφαλίσει ότι τα ρομπότ της, τα οποία μοιάζουν με κινούμενους κάδους σκουπιδιών, φέρονται με τρόπο που κάνει τους υπαλλήλους να αισθάνονται άνετα.
φωτ. Chang W. Lee/The New York Times
Η Yeo Jiwon, η οποία απασχολείται στην ομάδα κοινωνικού αντικτύπου της εταιρείας, παρήγγειλε πρόσφατα καφέ από την εταιρική εφαρμογή της Naver. Μετά από λίγα λεπτά, o «πρακτικάριος» βγήκε από το ασανσέρ στον 23ο όροφο, πέρασε τις πόρτες ασφαλείας και πλησίασε το γραφείο της. Άνοιξε έναν χώρο όπου φυλούσε τον κρύο καφέ, τον οποίο ετοίμασε στον δεύτερο όροφο.
Αυτά τα ρομπότ δεν είναι πάντοτε τέλεια, δήλωσε η Yeo, καθώς συχνά σταματούν μακριά από το γραφείο της. Ωστόσο, σώζουν χρόνο.
Η Naver σχεδίασε τα γραφεία της, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ρομπότ. Κάθε πόρτα είναι προγραμματισμένη να ανοίγει όταν πλησιάζει ένα ρομπότ. Δεν υπάρχουν εμπόδια στους ορόφους. Τα ταβάνια έχουν κωδικούς QR, ώστε να μπορούν να προσανατολίζονται. Η καφετέρια έχει ειδικές ουρές, ώστε να μπορούν να παραλαμβάνουν τα γεύματα.
Οι μηχανικοί της εταιρείας σχεδίασαν μάτια, τα οποία κοιτούν προς την κατεύθυνση προς την οποία κινείται το ρομπότ. Κατέληξαν ότι οι εργαζόμενοι μπορούσαν να αντιλαμβάνονται καλύτερα την κίνησή τους, εάν βλέπουν τα μάτια τους.
Σύμφωνα με τη Naver, το χαρακτηριστικό στοιχείο των ρομπότ της είναι ότι έχουν είναι σκόπιμα «ανεγκέφαλα», δηλαδή δεν φέρουν υπολογιστές που επεξεργάζονται πληροφορίες. Αντιθέτως, επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο μέσω ενός ιδιωτικού δικτύου 5G με ένα κεντρικό υπολογιστικό σύστημα cloud. Η επεξεργασία των κινήσεών τους γίνεται με δεδομένα από τις κάμερες και τους αισθητήρες.
Ο Lee Jin-kyu, επικεφαλής του τμήματος προστασίας δεδομένων στη Naver, ανησυχούσε ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παρακολούθηση των εργαζομένων εν αγνοία τους, δημιουργώντας νομικά προβλήματα στη Νότιο Κορέα. Έτσι, οι εικόνες διαγράφονται μόλις το ρομπότ έχει προσανατολιστεί.
«Δεν υπάρχει σημείο αναφοράς για το είδος των πολιτικών προστασίας που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο κ. Lee. «Έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι».
Copyright:2022 The New York Times
Διαβάστε επίσης:
Μπορεί ένα μηχάνημα να έχει συναίσθηση; Οι 5 φράσεις που έπεισαν τον μηχανικό της Google
Ερευνητές φτιάχνουν ρομπότ που μπορούν να γεννήσουν άλλα ρομπότ – Δείτε το βίντεο
Optimus: Το ρομπότ του Elon Musk θα κάνει σύντομα τα ψώνια μας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News