Την εκτίμηση ότι “η κατάσταση παραμένει ανησυχητική καθώς τα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση, όμως η σταθεροποίηση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε συγκεκριμένα κράτη μέλη βλέπουμε και αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία”, εξέφρασε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Κολλεγίου για την αδειοδότησή του εμβολίου της Pfizer.
Η Στέλλα Κυριακίδου επεσήμανε με έμφαση ότι “πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, πρέπει να συνεχίσουμε να σεβόμαστε τις συστάσεις επί των μέτρων, πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τα προσφιλή μας πρόσωπα και τους ευάλωτους ή τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας, είναι καθοριστικό να μειωθεί η μετάδοση και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Στην αρχή οι δόσεις θα είναι περιορισμένες, θα αυξηθούν προοδευτικά στο 2ο μισό του έτους πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, δεν είναι ώρα να μειώσουμε την προσοχή μας, προτού ένας ικανοποιητικός αριθμός πολιτών εμβολιαστεί”.
Ζήτησε μάλιστα ιδιαίτερη προσοχή στη περίοδο των εορτών για να μην υπάρξει νέα ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων αμέσως μετά.
Η Επίτροπος ξεκαθάρισε και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει “τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας” και “αυτά πρέπει να φέρνουν βεβαιότητα για τους πολίτες”.
“Τα ΚΜ πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες ακούν την επιστήμη και όχι την παραπληροφόρηση”, τόνισε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. “Είναι σημαντικό να το καταλάβουν οι πολίτες ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα – και αυτό θα γίνει μόνο με επαρκή επίπεδα εμβολιασμού”.
Σε ό,τι αφορά την παραπληροφόρηση, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, η Επίτροπος σημείωσε ότι η Κομισιόν συζήτησε το ζήτημα με επιδημιολόγους και έστειλε στα Κράτη Μέλη κοινές οδηγίες για τα μηνύματα με τα οποία πρέπει να την αντιμετωπίσουν.
Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι “η ασφάλεια για την ΕΕ δεν ήταν ποτέ αντικείμενο εκπτώσεων – εξ ου και η διαδικασία με τον ΕΜΑ”. Αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργούν ομάδες αντιεμβολιαστών στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία οφείλουν να αναλάβουν δράση και να κάνουν περισσότερα.
“Τα κράτη μέλη ετοιμάζονται για τους πρώτους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου”, σημείωσε η Επίτροπος. Διευκρίνισε δεν ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για τυχόν Κράτη Μέλη που υποτίθεται πως έχουν αγοράσει επιπλέον ποσότητες εμβολίων από αυτές που τους έχουν ανατεθεί – διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες.
“Σε συνέχεια της απόφασης του Κολλεγίου, όπως ανακοινώσαμε οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27-29 Δεκεμβρίου, μια από τις κύριες πτυχές της στρατηγικής μας είναι η δικαιοσύνη και η ισότιμη πρόσβαση και γι’αυτό λέω ότι ‘αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης’, είμαστε έτοιμοι και όλα τα ΚΜ θα λάβουν τα εμβόλια και θα ξεκινήσουν μέσα στις ίδιες επόμενες μέρες, όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα στα ΚΜ την ίδια στιγμή. Σε συνέχεια αυτών των πρώτων παραδόσεων η διανομή θα συνεχιστεί προοδευτικά μέσα στο έτος”. Η ίδια δήλωσε ότι προσωπικά θα περιμένει τη σειρά της για να εμβολιαστεί, όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα προτεραιότητας: “δεν έχω κανένα πρόβλημα να εμβολιαστώ όταν έρθει η σειρά μου”.
“Υπάρχουν ΚΜ που ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν λίγο αργότερα. Τα εμβόλια φτάνουν στα ΚΜ με βάση την αναλογία πληθυσμού τους και σε συνέχεια αυτού οι αποστολές θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες. Τώρα εργαζόμαστε για τις 26 του μήνα. Το πλήρες εύρος των 200.000.000 δόσεων θα έχει φτάσει στα ΚΜ ως το Σεπτέμβριο του 2021”, επεσήμανε.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στο ΗΒ, επεσήμανε την επικείμενη συνεδρίαση του COREPER την Τρίτη το απόγευμα (16:00CET) για το θέμα, το οποίο και θα αποφασίσει. “Δεν μπορούμε να πούμε στα ΚΜ τις να κάνουν, είναι δική του η αρμοδιότητα, αλλά απόψε στην πλατφόρμα των επιδημιολόγων αποφασίσαμε να παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά, ο ECDC είπε στην αξιολόγησή του ήδη ότι τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται και φυσικά όλα τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται τους τελευταίους μήνες πρέπει να συνεχιστούν”.
“Δεν υπάρχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή για αύξηση της σοβαρότητας των λοιμώξεων με την νέα παραλλαγή του ιού, αλλά έχει αναφερθεί αυξημένη μετάδοση”.
“Ως Κομισιόν δράσαμε αμέσως με βάση τις πληροφορίες που λάβαμε ήδη χθες, ο ECDC δημοσίευσε άμεσα έκθεση αξιολόγησης κινδύνου για τη νέα παραλλαγή και σήμερα το απόγευμα συγκαλέσαμε συνεδρίαση της πλατφόρμας των επιδημιολόγων από όλα τα κράτη μέλη, όπου ακούσαμε την αναφορά του επιδημιολόγου του ΗΒ. Αυτό που θα έλεγα τώρα είναι ότι είναι σημαντικό, και αυτό επισημάνθηκε στην επιτροπή, να υπάρξει εναρμονισμένη και συντονισμένη προσέγγιση, είναι μια κατάσταση που ακόμα εξελίσσεται και θα την παρακολουθούμε τις επόμενες εβδομάδες στην επιτροπή ασφάλειας υγείας”
Σε σχέση με τους ενδεχόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η Επίτροπος έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει εναρμονισμός και συντονισμός ανάμεσα στα Κράτη Μέλη κάτι που θα επιδιωχθεί στη συνεδρίαση του COREPER.
Η Επίτροπος εξήγησε αναλυτικά ότι η Κομισιόν από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να δημιουργήσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων, αυτή τη στιγμή με 6 υποψήφια εμβόλια, διευκρινίζοντας ότι ήταν από την αρχή γνωστό ότι ενδεχομένως δεν θα ήταν όλα επιτυχή.
“Η στρατηγική ήταν να έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο με τους πιο υποσχόμενους και προχωρημένους υποψήφιους ώστε να είναι διαφοροποιημένο, αυτή ήταν η αρχή που μας καθοδηγούσε. Αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια πανδημία, αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε. Να βλέπουμε τα αποτελέσματα της επιστήμης και σήμερα έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο με τουλάχιστον έξι πολλά υποσχόμενα υποψήφια εμβόλια. Εστιάσαμε στις πιθανότητες. Δυνητικά αυτό μας δίνει ως και 2 δισ.δόσεις. Το ξέραμε από την αρχή και ήμουν απόλυτα ειλικρινής με όλους όταν έλεγα ότι μπορεί και να μην είναι όλα τα εμβόλια στο χαρτοφυλάκιο επιτυχή. Είδαμε πόσες στροφές μπορεί να έχει αυτό το ταξίδι. Και δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις πως θα εξελιχθεί μια κλινική δοκιμή. Και ακριβώς για αυτό το λόγο θέλαμε να εξασφαλίσουμε αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, για να καλύψουμε όλες τις πιθανότητες.”