“Οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν και γι `αυτό καλούμε τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους στόχους εμβολιασμού που έχουμε θέσει: 80% του προσωπικού υγείας και κοινωνικής μέριμνας και άνω των 80 έως τον Μάρτιο και τουλάχιστον 70% των ενηλίκων μέχρι το καλοκαίρι”, δήλωσε σήμερα η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου κατά την παρουσίαση της σύστασης της Κομισιόν προς τα Κράτη Μέλη ενόψει της τηλεδιάσκεψης των ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη.
Όπως τόνισε, “αυτοί οι στόχοι είναι εφικτοί. Θα βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να τους επιτύχουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε”.
Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση της σύστασης, η Επίτροπος Κυριακίδου δήλωσε ότι, “σήμερα είμαστε μπροστά σας με ένα μήνυμα ενότητας. Ενότητα, αλληλεγγύη και συντονισμός. Αυτή η πανδημία έχει δοκιμάσει την ανθεκτικότητά μας ως Ένωση όσον τίποτα στο παρελθόν. Όλοι θυμόμαστε πολύ καλά τις πρώτες μέρες αυτής της πανδημίας. Οι μονομερείς ενέργειες, το κλείσιμο των συνόρων, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των βασικών αγαθών. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Μέσω της ενότητας, του συντονισμού, της αλληλεγγύης μπορούμε να νικήσουμε την πανδημία. Η επιτυχία που είναι η στρατηγική μας για τα εμβόλια είναι η ισχυρότερη απόδειξη για αυτό. Είναι το προσχέδιο του πώς μπορούμε να προωθήσουμε αυτήν την εργασία σε όλα τα επίπεδα”.
Η Επίτροπος τόνισε ότι “το γεγονός ότι τώρα, 10 μήνες μετά από αυτήν την πανδημία και 6 μήνες μετά την παρουσίαση της στρατηγικής για τα εμβόλια, οι πολίτες εμβολιάζονται με δύο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε ολόκληρη την ΕΕ σε αυτό που θα γίνει η μεγαλύτερη άσκηση μαζικού εμβολιασμού σε αυτή την κλίμακα και η ταχύτητα, λένε πολλά”.
Τόνισε ότι αποδεικνύεται έτσι “η την αξία της επένδυσης στην επιστημονική μας αριστεία, την εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να παράγουμε καινοτόμα ιατρικά προϊόντα σε κλίμακα και να μοιράζουμε τα οφέλη μεταξύ μας εξίσου”.
Σημείωσε ότι έτσι καταδεικνύεται πώς “οι 27 είναι ισχυρότερα από τον έναν” και πώς “ο ένας είναι εξίσου σημαντικός με τους 27, ανεξάρτητα από το εάν προέρχεται από ένα μεγάλο ή ένα μικρό κράτος μέλος”.
Επεσήμανε τη συγκεκριμένη προστιθέμενη αξία που αυτή η Ένωση μπορεί να φέρει στη ζωή των πολιτών και το πώς μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο με την πίστη της στον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την πολυμέρεια.
“Η αλληλεγγύη είναι το δεύτερο στοιχείο, γιατί κανείς δεν είναι ασφαλής, εκτός εάν όλοι είναι ασφαλείς. Κανείς δεν μπορεί να τερματίσει τον COVID-19 εκτός εάν ο ιός δεν εξαλειφθεί παντού. Η στρατηγική μας για τα εμβόλια δεν αφορούσε ποτέ πρώτα την ΕΕ, ήταν πάντα η παροχή ευκαιρίας μάχης σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων μας και των συνεργατών χαμηλού εισοδήματος”, ξεκαθάρισε.
“Πολύ σύντομα, θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε τις δωρεές εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο. Οι δωρεές εμβολίων θα είναι το κεντρικό γεωπολιτικό ζήτημα του 2021. Η Ευρώπη δεν θα αποφύγει τις ηθικές και πολιτικές της ευθύνες”, ανακοίνωσε η Επίτροπος, αναφερόμενη στα πάνω από 850 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια του COVAX.
“Είμαστε ο μεγαλύτερος δωρητής του προγράμματος COVAX. Κανένα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό αν δεν εργαζόμασταν αλληλεγγύη. Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα ξεπεράσουν τις δύσκολες εβδομάδες και μήνες που έρχονται”, δήλωσε η Στ.Κυριακίδου.
Σε ό,τι αφορά το συντονισμό, το τρίτο βασικό στοιχείο όπως επεσήμανε, η Επίτροπος τόνισε ότι “τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τον ιό δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα”.
“Τουλάχιστον τρεις νέες παραλλαγές προκαλούν ανησυχία λόγω του πόσο γρήγορα εξαπλώνονται. Εάν δεν δράσουμε τώρα με αποφασιστικότητα, ενδέχεται να μην είμαστε σε θέση να συγκρατήσουμε τον κίνδυνο ενός δυνητικά σκληρότερου τρίτου κύματος λοιμώξεων. Οι αριθμοί είναι ήδη ανησυχητικά υψηλοί σε ολόκληρη την ΕΕ και τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Και ενώ τα εμβόλια κυκλοφορούν με αυξανόμενη ταχύτητα, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να φτάσουν σε όλους τους Ευρωπαίους”, εξήγησε.
“Καλούμε τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα τεστ για γονιδιωματικές ακολουθίες αυτών των παραλλαγών. Να μοιραστούμε τις πληροφορίες σε επίπεδο ΕΕ με εταίρους”, επεσήμανε ανακοινώνοντας χρηματική υποστήριξη από πλευράς ΕΕ για το ζήτημα.
Τόνισε ακόμα ότι “οι ηγέτες μας συναντιούνται σε δύο ημέρες για να συζητήσουν τον συντονισμό COVID-19. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε να συμβαίνει από αυτήν τη συζήτηση είναι ένα ενιαίο μέτωπο για να νικήσουμε το COVID-19. Αυτή είναι η εκκλήση μας προς αυτούς. Σήμερα μόνο με τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής και διατίθενται ταυτόχρονα και υπό τους ίδιους όρους σε όλους, περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της ΕΕ μπορεί να εμβολιαστεί”.
Υπενθύμισε ότι “χρησιμοποιήσαμε τη διαπραγματευτική δύναμη 27 κρατών μελών και 450 εκατομμυρίων ανθρώπων για να διασφαλίσουμε το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο ασφαλών εμβολίων στον κόσμο, σε ενότητα. Και περισσότερα θα έρθουν ελπίζω τις επόμενες εβδομάδες. Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca μπορεί να διατεθεί ήδη στα τέλη αυτού του μήνα. Το εμβόλιο των Johnson και Johnson υπόκειται επίσης σε κυλιόμενη αναθεώρηση. Σήμερα έχουμε κοινές συστάσεις σχετικά με τις δοκιμές, έχουμε κοινές προμήθειες για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και προμηθειών, έχουμε διαλειτουργικές εφαρμογές παρακολούθησης επαφών, μια συντονισμένη προσέγγιση για την ελεύθερη κυκλοφορία, για να αναφέρουμε μόνο μερικά σημαντικά επιτεύγματα. Αυτό το έχω πει ήδη πολλές φορές. Αγωνιζόμαστε ενάντια στον χρόνο και όχι ο ένας στον άλλο”, τόνισε η Επίτροπος.
“Αντιθέτως, είναι ένας αγώνας που εμείς στην ΕΕ τρέχουμε μαζί, ως ομάδα και ενότητα. Ως ομάδα, είναι σημαντικό να θέσουμε σαφείς και φιλόδοξους στόχους. Και ως μια ενωμένη ομάδα, είναι σημαντικό να αλληλοϋποστηριζόμαστε για την επίτευξη αυτών των στόχων”.
“Εκτός από τη μεγιστοποίηση της παραγωγής και της πρόσβασης εμβολίων, υποστηρίζουμε τη διασφάλιση της γραμμής εφοδιασμού ζωτικού ιατρικού εξοπλισμού που απαιτείται για τον εμβολιασμό μέσω κοινών προμηθειών της ΕΕ, όπως βελόνες και σύριγγες”, υπενθύμισε.
“Ζητάμε επίσης από τα κράτη μέλη να ενημερώσουν τις στρατηγικές δοκιμών τους τις επόμενες εβδομάδες για να αντικατοπτρίσουν τις νέες παραλλαγές και να ενσωματώσουν τη χρήση ταχέων δοκιμών αντιγόνου. Επίσης εδώ υποστηρίζουμε την αναβαθμισμένη ικανότητα δοκιμών μέσω άμεσων αγορών και κοινών προμηθειών. Κυρίες και κύριοι, οι τεράστιες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας τις επόμενες εβδομάδες. Η ενότητα μας θα είναι η δύναμή μας, το τελευταίο έτος το έχει δείξει αυτό πολύ καθαρά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσουμε να βλέπουμε το τέλος της αρχής και να ξεκινήσουμε την αρχή του τέλους. Είμαι βέβαιη ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα εισακούσουν αυτήν την πρόσκληση την Πέμπτη”.