Απάντηση στους ισχυρισμούς του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ότι του είχε πει πως ήθελε λύση δύο κρατών, δίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας λύπη για το γεγονός, όπως υποστηρίζει, ότι «ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί άλλως από ό,τι οι θέσεις του».
Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου
Στη συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ ισχυρίστηκε ότι «ο Πρόεδρος σε συζητήσεις που είχαμε μου έλεγε πως έβλεπε τη λύση δύο κρατών και εγώ διαφώνησα έντονα μαζί του».
Ακολουθεί αυτούσιο το επίμαχο σημείο της συνέντευξής του:
Το Κυπριακό πάντα σας απασχολούσε. Γιατί θα πρέπει η Εκκλησία να εμπλέκεται στην πολιτική;
Η Εκκλησία πριν υπάρξει κράτος ήταν αυτή που ηγείτο του λαού μας και μέχρι σήμερα ενδιαφέρεται για την τύχη αυτού του λαού στον τόπο του.
Τι βλέπετε μπροστά;
Ο Πρόεδρος σε συζητήσεις που είχαμε μου έλεγε πως έβλεπε τη λύση δύο κρατών και εγώ διαφώνησα έντονα μαζί του.
Γιατί;
Γιατί δεν μπορούν να γίνουν δύο κράτη.
Πότε σας είπε ότι θέλει δύο κράτη; Το 2016, το 2017;
Ω… έχει καιρό τώρα. Δεν το βλέπω ότι μπορούν να γίνουν δύο κράτη. Δεν θα δεχθεί ο λαός.
Εχει αλλάξει τώρα άποψη ο Πρόεδρος;
Νομίζω ναι. Πρώτα-πρώτα, τώρα δεν θέλει η Ευρώπη. Μόλις γίνουν δύο κράτη, θα κατακλυστεί η Κύπρος από Τούρκους εκ Τουρκίας. Από την ΕΕ δεν παίρνουμε τέτοια άδεια, άρα η βόρεια Κύπρος πρέπει να φύγει από την Ευρώπη.
Εσείς λέτε πως δεν λύνεται το Κυπριακό;
Ναι. Δεν λύνεται.
Συμφωνεί και ο Πρόεδρος;
Το έχει καταλάβει.
Η απάντηση Αναστασιάδη
Οπως μεταδίδει Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση, με τη οποία απαντά στους ισχυρισμούς του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
«Αποτελεί γεγονός πως μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017, είχα σειρά συναντήσεων μεταξύ των οποίων, όπως ήταν φυσικό, και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Κατά τη συνάντηση ανέλυσα τους λόγους του ναυαγίου της Διάσκεψης, ως αποτέλεσμα της εμμονής της Τουρκίας σε αξιώσεις που άπτονταν της ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων αλλά και της βιωσιμότητας μιας λύσης που με βάση τις εν λόγω αξιώσεις ανέτρεπαν στην ουσία την πολιτική ισότητα, προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.
Στον διάλογο που ακολούθησε, αφού αναλύθηκαν οι στόχοι της Τουρκίας, κοινή ήταν η αντίληψη πως η λύση δύο κρατών δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτή, διότι πέραν της μη αποδοχής ενός ανάλογου καθεστώτος από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, θα ήταν και εις βάρος της ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού.
Με λυπεί αν εκ του όλου διαλόγου, ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί άλλως από ό,τι οι θέσεις μου.
Εξάλλου, στις πολυάριθμες συναντήσεις που ακολούθησαν, όπως και ο ίδιος δηλώνει, διαπίστωσε πως δεν υποστήριζα ανάλογες θέσεις.
Με την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω πως παραμένω σταθερός στις προτάσεις που υπέβαλα από τον Σεπτέμβριο του 2017 προς τον ΓΓ των ΗΕ και έκτοτε έχω, σε σωρεία επιστολών μου, επαναδιατυπώσει πως οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες, με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος του Βερολίνου, της 25ης Νοεμβρίου 2019» αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης στην ανακοίνωσή του.