Αισθητές είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δραστηριοποίηση των Ελλήνων οινοπαραγωγών, οι οποίοι οφείλουν να προσαρμόζουν τον τρόπο καλλιέργειάς τους και την εποπτεία των αμπελιών ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε έτος. Ιδίως τα τελευταία χρόνια λόγω της ξηρασίας και των υψηλότερων θερμοκρασιών εντοπίζεται διαφορά και στη γεύση των κρασιών, ενώ οι οινοπαραγωγοί ετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της παραγωγής τους.
Τρεις οινοπαραγωγοί από την πολύπαθη περιοχή της Κρήτης, όπου υπάρχει και μεγάλη παραγωγή κρασιού, μίλησαν στο MR για τα μέτρα που πήραν ώστε να προστατεύσουν την παραγωγή τους από την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τη διαφορά στη γεύση που ενδέχεται να παρατηρούν οι καταναλωτές.
Ανισορροπία στο αποτέλεσμα
Ξεχωρίζοντας ως χειρότερες χρονιές το 2016 και το 2021 εξαιτίας της ξηρασίας, ο Στέλιος Κλάδος από το Οινοποιείο Κλάδος στη Σκεπαστή Ρεθύμνου, επιβεβαίωσε πως η επιρροή της κλιματικής αλλαγής στους αμπελώνες είναι μεγάλη.
Ο ίδιος για να προστατεύσει τα αμπέλια του προσπαθεί να φυτεύει πλέον πιο ψηλά στα βουνά, σε τοποθεσίες που ευνοούν τη σωστή ωρίμανση. Πλέον τα αμπέλια του ξεκινούν από τα 100 μέτρα και φτάνουν μέχρι και τα 700, ενώ ανεξαρτήτως υψομέτρου παρατηρεί πως όλα ωριμάζουν νωρίτερα.
«Τρυγάμε πιο νωρίς και ως αποτέλεσμα δεν ωριμάζουν όλα μαζί», τονίζει ο κύριος Kλάδος εξηγώντας ότι υπάρχει ανισορροπία στο τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, καταφεύγει σε περισσότερο πότισμα και νωρίτερο φύλλωμα. Ακολουθώντας διαφορετικά πρωτόκολλα στον τρύγο, ο κ. Κλάδος υποστηρίζει όμως ότι «προλαβαίνει» την αλλαγή στη γεύση των κρασιών του.
Η γεύση γίνεται καλύτερη
Με αυτό τον ρυθμό αλλαγής, στα επόμενα χρόνια η Κρήτη θα ερημοποιηθεί, προβλέπει ο ο Νίκος Ζουμπεράκης από τους Αμπελώνες Ζουμπεράκη στην Καλή Συκιά Ρεθύμνου, ο οποίος παρατηρεί πολύ αισθητή αλλαγή τα τελευταία χρόνια.
Εξ ου και δηλώνει πως αποφεύγει τα μεγάλα στρέμματα: «Εάν έχεις πολλά σταφύλια δεν υπάρχει περίπτωση να τα γινώσεις», τονίζει ο ίδιος, λέγοντας ότι ακόμα και τα δικά του αμπέλια που είναι άνυδρα (τα ποτίζει μόνο για τα δύο πρώτα χρόνια ζωής τους) στρεσάρονται πολύ λόγω κλίματος.
Σε ό,τι αφορά τη γεύση, αναγνωρίζει πως αλλάζει λόγω του κλίματος, αλλά πιστεύει ότι γίνεται καλύτερη. Λόγω της ξηρασίας, εξηγεί ο κ. Ζουμπεράκης, το αμπέλι θα «ζοριστεί» να δώσει αλκοόλ, αλλά θα πάρει «πάρα πολύ καλή, φυσική» οξύτητα. Το αλκοόλ με την οξύτητα κινούνται αντίθετα: ανεβαίνει το αλκοόλ, κατεβαίνει η οξύτητα και το αντίθετο, σημειώνει ο ίδιος.
Χρειάζεται επέμβαση
Παρότι η περιοχή Αμάρι του Ρεθύμνου όπου δραστηριοποιείται το Οινοποιείο Κουρκουλού έχει σε γενικές γραμμές σταθερές συνθήκες, η διαφορά στο κλίμα είναι σημαντική τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια, δηλώνει ο Στρατής Κουρκουλός.
Πέρυσι, για παράδειγμα υπήρξε μεγάλη ανομβρία και έτσι στις αρχές Αυγούστου είχαν ξεκινήσει να ξεραίνονται τα πάνω φύλλα στα αμπέλια του. Υποχρεώθηκε να αφαιρέσει τα σταφύλια και κατά συνέπεια είχε μικρότερη παραγωγή. «Αν δεν έχει φύλλα δεν θρέφονται τα σταφύλια», σημειώνει ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τη γεύση, ο κ. Κουρκουλός τόνισε ότι αν «προλάβει» κανείς τα αμπέλια και ωριμάσουν σωστά, τότε δεν υπάρχει αλλαγή. Απαιτείται όμως στενή παρακολούθηση, ώστε να ωριμάσουν σωστά να αποκτήσουν τα απαιτούμενα ζάχαρα και τη σωστή οξύτητα. «Εκεί επεμβαίνεις», τόνισε ο ίδιος και δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται μειώσει τις ποικιλίες του.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί όλα τα κρασιά είναι σαν να έχουν την ίδια γεύση πια;
Ποιος έσωσε το ουίσκι από την καταστροφή: Η μόνη βιομηχανία που ακμάζει στη Βρετανία
Γίνεται Μουντιάλ χωρίς μπύρα; Το Κατάρ τινάζει τα πάντα στον αέρα στο παρά πέντε
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News