Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επόμενο διήμερο, καθώς στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη ίσως και η τελευταία πράξη των δραματικών διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς, που μετρούν πια πέντε μήνες. Πηγές τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά των δανειστών εκτιμούν ότι η συμφωνία θα έχει κλείσει μέσα στο επόμενο 48ωρο.
Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Γ.Δραγασάκη, Ν.Παππά, Ευκλ.Τσακαλώτο και Γ.Χουλιαράκη βρίσκεται από το Σάββατο στις Βρυξέλλες, για την παρουσίαση της νέας πρότασης δημοσιονομικού χαρακτήρα.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα» δήλωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα για τις συνομιλίες που άρχισαν χθες το απόγευμα με τους εκπροσώπους της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος απουσίαζε χθες, Σάββατο, επρόκειτο να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες.
«Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου» ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν απαισιόδοξες. «Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα» ανέφερε αξιωματούχος, προσθέτοντας πως «οι αξιωματούχοι της Κομισιόν εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία».
«Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά», ανέφερε τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι «προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της» και ότι οι προτάσεις της «δεν βγαίνουν».
Νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα παρουσιάζει η Αθήνα στους θεσμούς
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, η συμφωνία εκτιμάται ότι θα προβλέπει τμηματικές εκταμιεύσεις υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
Τα κεφάλαια που θα εκταμιεύονται, θα χρησιμοποιούνται πρωτίστως για την κάλυψη των υποχρεώσεων προς τους δανειστές, οι οποίες αυξάνονται κατακόρυφα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Συνολικά ώς το τέλος του έτους οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές είναι ύψους 11,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,2 δισ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Εκτιμάται ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το εν λόγω χρονικό διάστημα.
Η συμφωνία, επίσης, θα προβλέπει μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος και διατυπώσεις περί της διαμόρφωσης συνθηκών για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η παράταση είναι απαραίτητη για να εξειδικευτούν ορισμένα θέματα πριν από την υλοποίησή τους, όπως είναι για πράδειγμα η αναδιάρθρωση του Ασφαλιστικού.
Πάντως, όπως αφήνουν να φανεί και οι δύο πλευρές το Eurogroup της 18ης Ιουνίου είναι το τελικό όριο για συμφωνία, πριν από τη λήξη της τετράμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, στις 30 Ιουνίου.
πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500004702#ref=latestarticles