Στις αρχές της επομένης εβδομάδας αναμένεται να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην οποία προήδρευσε ο Γιάννης Στουρνάρας, αποφασίστηκε οι προτάσεις των θεσμών της κεφαλαιαγοράς να τεθούν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα τη Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο και ΣΜΕΧΑ συμφωνούν στην άμεση επανέναρξη του ΧΑΑ. Αν συμβεί αυτό ενδεχομένως το ελληνικό χρηματιστήριο να αποφύγει την υποβάθμιση από τους οίκους FTSE και Morgan Stanley.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών να λειτουργήσει κανονικά και χωρίς κανέναν περιορισμό από την πρώτη συνεδρίαση του.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αγορές και οι πωλήσεις θα γίνονται για τους Έλληνες επενδυτές χωρίς χρηματικούς περιορισμούς, ήτοι θα μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στις καταθέσεις τους όταν θέλουν να τοποθετηθούν στο ΧΑΑ.
Μια τέτοια «ελευθερία» συνεπάγεται ωστόσο πως σε εβδομαδιαία βάση θα εξέρχονται του τραπεζικού συστήματος από 100 εκατ. ευρώ έως 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να επενδύονται στο ΧΑΑ.
Εκπεφρασμένη θέση του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) είναι ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορο άνοιγμα της αγοράς με ελευθερία κινήσεων για όλους τους επενδυτές.
Για τις χρηματιστηριακές εταιρείες αυτή είναι η μονή ρεαλιστική επιλογή, καθώς εκτιμάται ότι το όποιο ποσό τελικά φύγει από τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών και κατευθυνθεί στο εξωτερικό (λόγω πωλήσεων των ξένων επενδυτών), δύσκολα θα ξεπεράσει τις κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Εάν η ΕΚΤ γνωμοδοτήσει θετικά στην ελληνική πρόταση για πλήρη απελευθέρωση των κινήσεων των ξένων και Ελλήνων επενδυτών στο ΧΑΑ, θα αποφευχθεί μία υποβάθμιση της εγχώριας αγοράς σε «αυτόνομη» κατηγορία (standalone) από τον οίκο FTSE.
Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε άμεση αποεπένδυση από την πλευρά των ξένων επενδυτών ανεξαρτήτως των όρων υπό τους οποίους θα λειτουργούσε το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ακόμη θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς ελληνικών τίτλων σε έναν «απομονωμένο δείκτη» εκ μέρους του MSCI. Σύμφωνα με τη γενική πρακτική της Morgan Stanley Capital International (MSCI) απαιτείται να περάσει διάστημα τουλάχιστον 40 ημερών, μετά το κλείσιμο και την εκκαθάριση των τελευταίων συναλλαγών για να γίνει κάτι τέτοιο.
Μια «έγκαιρη» επαναλειτουργία της αγοράς θα αποτρέψει ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο.
Πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500014721#ref=latestarticles