Home / Ειδήσεις / Κορωνοϊός: Χαραμάδα αισιοδοξίας-Στο «πορτοκαλί» η μισή Ελλάδα- Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» (χάρτης)

Κορωνοϊός: Χαραμάδα αισιοδοξίας-Στο «πορτοκαλί» η μισή Ελλάδα- Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» (χάρτης)

Χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκoύ Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μετά από 55 μέρες lockdown. 

Όπως φαίνεται στον χάρτη, σχεδόν η μισή Ελλάδα, από τη Θεσσαλία και κάτω έχει «περάσει» στο πορτοκαλί χρώμα (25-150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), που σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο έναντι κόκκινου που ήταν πριν.   

Στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλόα, Μακεδονία και Θράκη, όπου καταγράφονται περισσότερα από 150 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους.

Αντίθετα, στο «πράσινο» συγκαταλέγονται τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και οι Κυκλάδες, με λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.  

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας πριν από λίγες ημέρες στον ΣΚΑΪ ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει κάτω από 4%, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Υγειονομικής κι Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, ο συντελεστής μεταδοτικότητας έχει διαμορφωθεί κάτω από 1% σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. 

Σε ό,τι αφορά στον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα «βάφτηκε» με πράσινο χρώμα στον χάρτη του ECDC, αφού ο δείκτης θετικότητας των τεστ covid-19, έπεσε κάτω από το 4%, δηλαδή το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100 000 πληθυσμού.

Οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης.

Οι επιστήμονες τονίζουν, όμως, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας, αφού «η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι η ανοδική, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα».

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr