Μια νέα πραγματικότητα, διαφορετική από αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα, ξημερώνει από αύριο, Δευτέρα, με το άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη χώρα (εκτός των κόκκινων περιοχών) και την προσέλευσή μας σε αυτά χωρίς ραντεβού.
Η απόφαση αυτή ελήφθη την Παρασκευή από την επιτροπή επιστημόνων της χώρας μας, οι οποίοι έβαλαν στη ζυγαριά τόσο την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας, η οποία βελτιώνεται, όσο και την οικονομική πανωλεθρία, στην οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες, από το πολύμηνο «λουκέτο» στα καταστήματά τους.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ανοίγουν τα καταστήματα δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων ότι ξεπεράσαμε τη «σκόπελο» του κοροναϊού, αφού όσες φορές στο παρελθόν χώρες υποτίμησαν την πανδημία, αυτή επέστρεψε δριμύτερη και ακόμα φονικότερη. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα, όπου μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος χαλαρώσαμε, με αποτέλεσμα το δεύτερο κύμα να «σαρώσει» τη χώρα μας, προκαλώντας χιλιάδες κρούσματα και θανάτους για περίπου τρεις μήνες.
Αυτό θέλουν πάση θυσία οι επιστήμονες να αποφύγουμε και αυτός είναι και ο λόγος που κρούουν σε κάθε ευκαιρία τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας πως πιθανή χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων θα έχει καταστροφικές συνέπειες και στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, αλλά και στους επιχειρηματίες, αφού εφόσον παρατηρηθεί ανυπακοή η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι κλείσει και πάλι τα καταστήματα.
Όλα αυτά τη στιγμή που ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του, με την επέλαση του «Λέανδρου». Το κρύο να αποτελεί έναν από… τους μεγαλύτερους εχθρούς των επιστημόνων, αφού βοηθάει στη διασπορά τόσο του κοροναϊού, όσο της γρίπης και άλλων ιώσεων, οι οποίοι με τη σειρά του θα αυξήσουν την πίεση στο σύστημα υγείας. Δεν είναι λίγοι, δε, οι επιστήμονες που υπογραμμίζουν ότι το ΕΣΥ δεν θα αντέξει ένα πιθανό τρίτο κύμα.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι αποφύγαμε τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος που θα πυροδοτούσε η χαλαρότητά μας τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν θα έρθει ποτέ. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε η κ. Παγώνη, η οποία υπογράμμισε ότι φοβάται ένα τρίτο κύμα, το οποίο βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, λέγοντας ότι δε θα είναι δύσκολο να επανέλθουμε στις καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος.
Οι λοιμωξιολόγοι που πήραν την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων μπορεί να έδωσαν το «πράσινο φως», σε κάθε όμως περίπτωση επισημαίνουν πως αν διαπιστωθεί μη αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού το επόμενο διάστημα, το λιανεμπόριο θα μπει και πάλι σε καθεστώς lockdown.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως στα τέλη του μήνα τα κρούσματα του κοροναϊού θα φτάνουν τα 800-900 την ημέρα. Πρόκειται για έναν αριθμό που θα είναι πολύ μακριά από τα αρνητικά ρεκόρ των τριών και πλέον χιλιάδων που έφτασε η Ελλάδα στο πικ του δεύτερου κύματος, ωστόσο μια λάθος κίνηση μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή Μικροβιολογία, Aλκιβιάδη Βατόπουλου, ο οποίος εξήγησε πως «δεν μπορώ να υπολογίσω το ρίσκο. Θα αυξηθούν λίγο τα κρούσματα, κάθε άνοιγμα της κινητικότητας αυξάνει τα κρούσματα, αλλά ελπίζω να μη γίνει σε αριθμό που δεν θα είναι διαχειρίσιμος».
Μέτρα ακόμα και… το Πάσχα
Πάντως το γεγονός ότι χαλαρώνουν δεν σημαίνει ότι τελειώνει και το lockdown. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη είναι σχεδόν σίγουρος πως θα κάνουμε Πάσχα με μέτρα προστασίας.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε πως θα υπάρχουν και το Πάσχα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η κα. Παγώνη επανέλαβε ότι πρέπει να γίνονται πολλά τεστ ανίχνευσης κοροναϊού για να ανακαλύπτουμε περισσότερους ασυμπτωματικούς.
Παράλληλα, αναφερόμενη στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν πρώτα όλα τα σχολεία, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια που παραμένουν κλειστά και στη συνέχεια, εφόσον οι παράμετροι είναι καλές, να ανοίξει ολόκληρη η αγορά και η εστίαση.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η υγεία πρέπει να ισορροπήσει με την οικονομία, επισημαίνοντας ότι θα ήταν καταστροφή για έναν καταστηματάρχη να του μείνει το χειμωνιάτικο εμπόρευμα.
Αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα
Την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων προστασίας τόνισε η Πνευμονολόγος και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», για το άνοιγμα από αύριο του λιανεμπορίου.
«Φαίνεται να ελέγχουμε την κατάσταση. Πολύ ευχάριστο που ανοίγουμε. Όμως εύκολα γυρνάνε τα πράγματα. Ανοίγουμε, και ανοίγουμε προσεκτικά. Τηρούμε τα μέτρα, για να μείνουμε με λίγα κρούσματα. Είναι απαραίτητο να ανοίξουμε. Αλλά εξαρτάται τι επαφές θα έχουμε και πόσο προσεκτικοί θα είμαστε. Να βγούμε από το σπίτι, αλλά να βγούμε με ασφάλεια» σημείωσε.
«Αν προσέχουμε και τηρούμε τα μέτρα, η κινητικότητα μπορεί να αυξήσει ελάχιστα τα κρούσματα. Στο χέρι μας να κρατήσουμε τα μέτρα» πρόσθεσε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της πανδημίας. «Γενικότερα τα κατάφεραν καλά τα νοσοκομεία, παρά την μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη. Μαθαίνουμε όσο περνάει ο καιρός. Δεν είναι θέμα μόνο ετοιμότητας συστήματος υγείας. Αν τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ούτε το καλύτερο σύστημα υγείας» ανέφερε.
Σε ότι αφορά στα σχολεία, υπογράμμισε, πώς εάν την προσεχή εβδομάδα τα κρούσματα παραμείνουν σταθερά «τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να είναι στα σχολεία».
Επόμενο βήμα… το άνοιγμα των σχολείων
Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, τόνισε ο καθηγητής επιδημιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, και επεσήμανε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία, κάθε φορά που παρατηρείται επιβάρυνση και περιοχές «μπαίνουν στο κόκκινο» να εφαρμόζονται άμεσα μέτρα περιορισμού.
«Εάν το άνοιγμα της αγοράς, δεν δείξει επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα σχολεία είναι πιθανό να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
«Είχαμε στην αρχική συζήτηση το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου, απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι δύσκολο» είπε ο καθηγητής αναφέροντας πως το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν καλύτερα, πιο πλήρως και με μεγαλύτερη ασφάλεια τα δεδομένα που θα προκύψουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
«Αν αυτό πάει καλά, θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα, αν δεν πάει καλά πάμε πίσω σε όλα» είπε.
Ερωτώμενος για το άνοιγμα της εστίασης, ο καθηγητής είπε πως υπάρχει μια ασφάλεια γύρω από αυτό αλλά καλύτερα να περιμένουμε λίγο ακόμη.