Έκδηλη είναι η ανησυχία των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας, από την αρχή της πανδημίας.
Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντοχή του συστήματος υγείας και συγκεκριμένα των κλινών ΜΕΘ.
Οι επιδημιολόγοι πλέον έχουν σημάνει συναγερμό για την Αττική, καθώς όπως επισημαίνουν τα κρούσματα αυξάνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Η κυβέρνηση δίνει ένα περιθώριο 10 ημερών προκειμένου να διαπιστώσει αν αποδίδουν σε αριθμούς τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα. Αν αυτό δεν συμβεί τότε η κυβέρνηση θα πατήσει το κουμπί για ακόμη αυστηρότερα μέτρα αφήνοντας πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός lockdown.
Χθες, για τέταρτη ημέρα μέσα στην τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε υψηλός αριθμός κρουσμάτων, πάνω από 300. Ειδικότερα, ο αριθμός των κρουσμάτων «έκλεισε» στα 312 και προχθές, Τρίτη, είχαν καταγραφεί 310. Άλλα 302 κρούσματα κοροναϊού είχαν εντοπιστεί το περασμένο Σάββατο και 372 επιβεβαιώθηκαν την περασμένη Πέμπτη.
Στην Αττική που βρίσκεται στο «κόκκινο» καταγράφηκε χθες για τρίτη ημέρα μέσα στον Σεπτέμβριο πολύ υψηλός αριθμός κρουσμάτων.
Από τα 284 εγχώρια κρούσματα τα 174 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 110 σε άλλες 24 περιοχές της χώρας.
Η πίεση στις ΜΕΘ
Το τελευταίο 24ωρο συνεχίστηκε η σταθερή εισαγωγή επιβαρυμένων ασθενών σε Μονάδες.
Η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως στο πιο κρίσιμο πεδίο του, σε εκείνο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με covid-19.
Ο χθεσινός απολογισμός ήταν 71 διασωληνωμένοι. Μέσα σε λίγες ώρες δηλαδή, από την ανακοίνωση των στοιχείων του ΕΟΔΥ όπου αναφέρονταν 67 διασωληνωμένοι, μέχρι τις βραδινές ώρες άλλοι 4 ασθενείς χρειάστηκε να διασωληνωθούν.
Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής Συντονισμού και Ανάπτυξης ΜΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο MEGA. Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα για την πιθανότητα να «μπλοκάρει» το σύστημα υγείας, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο οι πολίτες εφαρμόζουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.
«Το αν θα φρακάρουν οι εντατικές για τον κοροναϊό εξαρτάται από το αν θα τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει τόσο καιρό» υπογράμμισε. «Το να παίρνουμε νέα μέτρα και να μην τηρούμε αυτά που ήδη υπάρχουν είναι δώρον άδωρον» πρόσθεσε.
Σημείωσε, δε, ότι η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων έχει ανέβει σημειώνοντας ότι αυτό ήταν κάτι που οι ειδικοί είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή. «Τα κρούσματα αυτή την στιγμή μοιράζονται μεταξύ των ανθρώπων 35-45 ετών και 65-80 ετών».
«Αυτή την στιγμή στις ΜΕΘ η πλειονότητα των ασθενών που μπαίνει είναι άνω των 65 ετών. Υπήρχε ένα διάστημα που είχαμε πιο νέους μέσα στις Μονάδες οι οποίοι πήγαν καλά και πλέον έχουμε μια αύξηση του ορίου ηλικίας» τόνισε.
Κλείνοντας, επέστησε την προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων. «Να συμμορθωθούμε στα ήδη υπάρχοντα μέτρα και θα δούμε στην πορεία αν θα χρειαστούν επιπλέον».
Οι νοσοκομειακοί γιατροί κρούουν καμπανάκι κινδύνου
Την έντονη ανησυχία τους διατυπώνουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, τονίζοντας με ανακοίνωσή τους πως «η πραγματικότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά από τα νοσοκομεία όλης της χώρας». Για αυτόν τον λόγο ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως και με τον Πρωθυπουργό, «πριν να είναι αργά» όπως τονίζουν.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει στην ανακοίνωσή του τη συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από COVID-19 λοίμωξη, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η καθημερινή αύξηση κυμαίνεται από 2 έως 8 ασθενείς. Η ΟΕΝΓΕ τονίζει πως είναι αυτονόητο να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες, ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της επιδημίας σε «κρίση Εντατικής Θεραπείας εξέλιξη που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, όπως είδαμε σε άλλες χώρες την περασμένη άνοιξη».
«Είναι τραγικό, τον 21ο αιώνα και σε συνθήκες ειρήνης το ηλικιακό triage ‘δεν διασωληνώνουμε τους άνω των 80, των 70, των 60’, ανάλογα με τις διαθεσιμότητες κλινών ΜΕΘ» αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, καταγγέλλοντας ότι «η ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ είναι στα χαρτιά και δεν γίνεται με πραγματικό μόνιμο υγειονομικό προσωπικό ούτε με την ανάγκη επίταξης άνευ όρων των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων».