Μπορεί το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων, που ακολουθείται από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, έστω με τη μέθοδο του click away, και στη συνέχεια από τη λειτουργία των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων να… δίνουν «άρωμα» κανονικότητας στα φετινά Χριστούγεννα, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως τίποτα δεν θα θυμίζει τα προηγούμενα χρόνια.
Οι παραδοσιακές συνήθειές μας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα μοιάζουν φέτος μακρινή ανάμνηση, αφού τα αυστηρά μέτρα του lockdown θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Ανάμεσα σε αυτό η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.
Μπορεί, λόγω του ανοίγματος των καταστημάτων, να δόθηκε μια μικρή διεύρυνση, κι έτσι η απαγόρευση κυκλοφορίας να τίθεται σε ισχύ από τις 22:00, αντί για τις 21:00 που ίσχυε μέχρι πρότινος, ωστόσο δεν αναμένεται να χαλάρωση αυτού του ωραρίου Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Παρά το… παράθυρο που είχε αφήσει ανοιχτό η κυβέρνηση, σήμερα ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι από την Κυριακή η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, και μέχρι στιγμής δεν έχει προβλεφθεί να υπάρχει ειδική μέριμνα για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες.
«Δεν πρόκειται να διευρυνθεί το ωράριο. Η κάθε οικογένεια θα πρέπει να γιορτάσει μόνη ή μέχρι 9 άτομα» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας όμως με νόημα πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε αν θα υπάρξει κάποια ειδική διαδικασία για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Ξεχάστε τα ρεβεγιόν
Αυτό λοιπόν πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν είτε το μεσημέρι, είτε το βράδυ μέχρι τις 22:00. Ειδάλλως, αν κάποιος μετακινηθεί, σε σπίτι όπου θα υπάρχουν το πολύ δυο οικογένειες σε ένα σπίτι όπως έχει αναφέρει η κυβέρνηση ότι είναι το μέγιστο επιτρεπτό, για το παραδοσιακό ρεβεγιόν θα πρέπει και να… διανυκτερεύσει εκεί όπου θα γιορτάσει.
Παράλληλα βέβαια, τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού σε μικρά και μεγάλα ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, κρούουν οι επιστήμονες.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.
«Κάθε συνάντηση οικογενειών μπορεί να επιφέρει τη διασπορά. Δεν το λέω αυτό γιατί είμαι κακός αλλά γιατί το βλέπουμε. Τα στοιχεία μας λένε ένα πράγμα: ενδοοικογενειακή διασπορά» τόνισε και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα των επιδημιολόγων δείχνουν με σαφήνεια ότι ο ιός έχει περάσει στα σπίτια.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πρέπει να βρίσκονται έως εννέα άτομα ή δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι, επανέλαβε ότι σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπάρχει ένα μολυσμένο άτομο αλλά ασυμπτωματικό. Πρόσθεσε ότι καμιά οικογένεια δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής και προειδοποίησε ότι ένα γιορτινό τραπέζι θα μπορούσε να καταλήξει με καλεσμένους αρρώστους ή ακόμη και διασωληνωμένους στο νοσοκομείο.
«Πρεμιέρα» την Κυριακή για λιανεμπόριο και… click away
Ωστόσο, πριν φτάσουμε στα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αύριο Κυριακή θα κάνει «πρεμιέρα» το λιανεμπόριο, μέσω του… click away.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, από αύριο θα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά τα καταστήματα, αποκλειστικά με τη μέθοδο click away, ενώ τη δυνατότητα να υποδεχθούν καταναλωτές θα έχουν και τα σούπερ μάρκετ.
Οι προετοιμασίες στα καταστήματα του λιανεμπορίου είναι πλέον πυρετώδεις, καθώς καθ’ όλο το διάστημα των Χριστουγέννων, τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ο τρόπος λειτουργίας τους θα είναι ριζικά διαφορετικός.
Με το click away δεν επιτρέπεται η φυσική περιήγηση των καταναλωτών στα καταστήματα.
Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επιλέξουν τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν είτε μέσω του e-shop μιας επιχείρησης, είτε προβαίνοντας σε τηλεφωνική παραγγελία από το κατάστημα. Οι καταστηματάρχες θεωρούν το click away ως ένα βήμα προς μια μερική κανονικότητα, καθώς θα αποφορτιστούν και οι μεταφορικές εταιρείες που έχουν «φρακάρει» λόγω του τεράστιου όγκου των παραγγελιών.
Διαβάστε επίσης: Βήμα – βήμα οι αγορές με click away
Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop η τηλεφωνική παραγγελία είναι μονόδρομος. Γι’ αυτόν τον λόγο, σε πολλές πόλεις, οι καταστηματάρχες -που δεν έχουν eshop- αναρτούν πινακίδες στα μαγαζιά τους, με τις οποίες ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι μπορούν να βγάζουν φωτογραφία τη βιτρίνα και τις τιμές, ώστε στη συνέχεια να κάνουν παραγγελίες.
Επιπλέον, για τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop οι συναλλαγές θα γίνονται με «ενδιάμεσο» την πλατφόρμα e-katanalotis μέσω της οποίας θα αποστέλλεται δωρεάν και το SMS της αγοράς στους καταναλωτές χωρίς να επιβαρύνεται η επιχείρηση.
Να σημειωθεί ότι με τον κωδικό μετακίνησης 2 επιτρέπεται η μετάβαση σε κατάστημα άλλης περιοχής αλλά όχι εκτός της περιφέρειας κατοικίας.
Τη σκυτάλη παίρνουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία
Μετά τα καταστήματα, τη Δευτέρα ακολουθούν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, τα οποία αναμένεται να σηκώσουν ρολά έπειτα από 5 εβδομάδες. Τόσο τα κομμωτήρια, όσο και τα 1.784 βιβλιοπωλεία ανά την επικράτεια θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Για τα βιβλιοπωλεία ισχύει ό,τι και για τα καταστήματα πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ κτλ), δηλαδή 4 άτομα ανά 100 τ.μ. ή 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για καταστήματα μεγαλύτερα των 100 τ.μ.
Σε ό, τι αφορά στα κομμωτήρια, προβλέπεται απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας τα 2 μέτρα. Οι πελάτες θα μπορούν να προσέρχονται μόνο με ραντεβού, με τους επιχειρηματίες να κρατούν κατάλογο με τα ραντεβού διαθέσιμο για έλεγχο από τα ελεγκτικά όργανα. Φυσικά, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από τους πελάτες. Επισημαίνεται ότι το άνοιγμα της Δευτέρας δεν αφορά καταστήματα υπηρεσιών μανικιούρ και πεντικιούρ, ούτε και κέντρα αισθητικής.
Επισημαίνεται πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πελάτες και το προσωπικό των κομμωτηρίων-κουρείων, ενώ πρέπει να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ τους 2 μέτρων.
Οι φόβοι των ειδικών
Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία της πανδημίας καθώς και στον αστάθμητο παράγοντα των Χριστουγέννων που μπορεί να πυροδοτήσει εξόδους, συγχρωτισμό, συναθροίσεις των πολιτών, και άρα νέα διασπορά του ιού.
Το ενδεχόμενο του τρίτου κύματος, αμέσως μετά τις γιορτές, ή μια επανάκαμψη του δεύτερου επιδημικού κύματος, προβληματίζει τους αρμόδιους, ιδίως σε συνδυασμό με το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό που θα διευκολύνει πολύ τις νέες μεταδόσεις αλλά και την τεράστια πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι.
Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την καινοφανή λειτουργία της αγοράς (τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές παραγγελίες και παραλαβή έξω από το κατάστημα) καθώς για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, o Νίκος Σύψας τόνισε ότι με βάση τις προβλέψεις ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας θα πέσει σε 200, που αποτελεί έναν ασφαλή αριθμό, περί τις 15 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα.
«Ο Ιανουάριος, τόνισε θα είναι μια δύσκολη περίοδος, και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, καθώς το σύστημα υγείας είναι ήδη στα όριά του» τόνισε.
Όπως είπε, ο χάρτης είναι κατακόκκινος όσον αφορά τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ σημείωσε, ενώ ευχήθηκε να μην δούμε δύσκολες καταστάσεις.
Ενόψει της πτώσης της θερμοκρασίας, επεσήμανε ότι κάθε ένας βαθμός που πέφτει επηρεάζει κατά 4% με 5% τον λεγόμενο δείκτη Rt.
Παράλληλα, σχετικά με το click away υπογράμμισε πως κάθε άνοιγμα ακόμη και μικρό επιφέρει αύξηση στη διασπορά του ιού που θα φανεί μέσα σε 15 ημέρες.
«Εάν δεν λειτουργήσει το click away και έχουμε συνωστισμό, τότε δεν θα έχουμε μόνο αύξηση, αλλά επιδημική έκρηξη» τόνισε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης να πει πως αν δούμε εικόνες Harrods, τότε το click away θα καταργηθεί.
«Εάν από την άλλη λειτουργήσει click away, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε κάποιου είδους αγορά τα Χριστούγεννα» κατέληξε ο καθηγητής.
Από την πλευρά του, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε ότι «έχουν πάει πολύ αργά οι μειώσεις στα κρούσματα, έχουμε ακόμα πρόβλημα στα νοσοκομεία. Με προβληματίζει ότι είναι τόσο ασταθής η ισορροπία της μείωσης των κρουσμάτων, που εύκολα μπορεί να γυρίσει ανάποδα, και να δούμε αύξηση. Όταν εφαρμόζεται ένα lockdown που είναι ουσιαστικά ένα ακραίο μέτρο μείωσης της μετάδοσης και βλέπουμε τοπικές αυξήσεις, είτε οι εξαιρέσεις που δόθηκαν ήταν πολλές, είτε ο κόσμος παραβιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους κανόνες. Ό,τι και να είναι, είναι ανησυχητικό».
Ακόμα, η Πνευμονολόγος, Γυναικολόγος και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, είπε πως «η σύσταση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν να μην υπάρξει καμία χαλάρωση στο ωράριο για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».
Σε ό,τι αφορά τα θετικά νέα η κ. Κοτανίδου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε γνωστό ότι «χθες για πρώτη φόρα είχαμε 65 εξιτήρια παραπάνω από ό,τι εισαγωγές σε όλη τη χώρα».
Σημείωσε, τέλος, πως «αν συνεχίσουμε έτσι, την εβδομάδα που έρχεται από Δεύτερα θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».