Σήμα κινδύνου για τον συνωστισμό στις πλατείες, τις κλειστές δομές (γηροκομεία, χώροι εργασίας) αλλά και το κέντρο της Αθήνας όπου υπάρχουν χιλιάδες μετανάστες που δεν έχουν ελεγχθεί για κοροναϊό, εκπέμπουν οι επιστήμονες.
Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα προβληματίζει έντονα, παρά το γεγονός ότι την Κυριακή ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν αισθητά μειωμένος.
Ομως, οι τρεις αυτές εστίες έχουν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στους επιστήμονες καθώς η διασπορά του ιού μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτα.
Οι πλατείες
Μπορεί φαινομενικά να μην υπάρχει ουσιαστικός λόγος να συγκεντρώνονται οι νέοι στις πλατείες μετά τα μεσάνυχτα, αφού όλα τα μπαρα, τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ που πωλούν αλκοόλ κλείνουν, δυστυχώς οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου το Σαββατοκύριακο είναι αποκαρδιωτικές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, το Σάββατο, αμέσως μόλις έκλεισαν τα μπαρ, στη Νέα Σμύρνη δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από πολύ κόσμο που διασκέδαζε, χωρίς μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας.
Ίδια εικόνα και στο Μοναστηράκι. Νέοι, ο ένας πάνω στον άλλον, με μπύρες στο χέρι, μαζεύονται σε μεγάλες παρέες σαν να μην υπάρχει πανδημία.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι όπου το κλείσιμο του περιπτέρου της πλατείας τα μεσάνυχτα δε φαίνεται να πτόησε τους θαμώνες, οι οποίοι προνόησαν να έχουν τις προμήθειές τους, προκειμένου να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους, αδιαφορώντας για τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων και τα μέτρα προστασίας.
Οι εικόνες συνωστισμού καλά κρατούν, την ώρα που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε τέτοιες συναθροίσεις, ένα άτομο μπορεί να μολύνει ακόμη και 100 συνανθρώπους του.
Ωστόσο οι εικόνες στις πλατείες δεν είναι το μόνο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ειδικοί, καθώς δεν έχουν τέλος τα κρούσματα σε γηροκομεία και εργοστάσια και γενικότερα σε κλειστές δομές όπου η συγκέντρωση κόσμου είναι αναπόφευκτη.
Είκοσι νέα θετικά κρούσματα στην Πέλλα μετά τη συρροή σε κονσερβοποιία
Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό πως είκοσι νέα θετικά κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν στην Πέλλα μετά τα δεκάδες κρούσματα σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας.
Ειδικότερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνέχεια των ελέγχων, που διενεργούν 18 κλιμάκια, στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας -από την Παρασκευή 2/10 έως και την Κυριακή 4/10- συγκεκριμένα στους Δήμους Έδεσσας, Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας έχει πραγματοποιήσει 1479 rapid test εκ των οποίων τα 20 έχουν βρεθεί θετικά.
Πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Έδεσσας 189 (τεστ), στον Δήμο Αλμωπίας 554, στον Δήμο Σκύδρας 569 και στον Δήμο Πέλλας 167.
Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο κοροναϊός έχει εισβάλει σε πολλές δομές υγείας και φροντίδας. Μάλιστα τα συχνά περιστατικά αποδεικνύουν πως πιθανότατα κάποιοι τηρούν στον βαθμό που πρέπει τα μέτρα.
20 νέα κρούσματα στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα -Πέντε Ελληνες, 15 αλλοδαποί
Χτες κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν rapid tests για τον κοροναϊό στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας.
Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν είναι 487, από τα οποία ανευρέθησαν είκοσι (20) θετικά, εκ των οποίων πέντε (5) αφορούν Έλληνες και δεκαπέντε (15) αλλοδαπούς, οκτώ (8) γυναίκες, δώδεκα (12) άνδρες και διάμεση ηλικία θετικών τα 41 έτη.
Δύο κρούσματα στο Δρομοκαΐτειο
Συναγερμός σήμανε, εξάλλου, στο Δρομοκαΐτειο μετά τον εντοπισμό δύο τροφίμων που έχουν νοσήσει με κοροναϊό.
Και οι δύο είναι ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος εκφράζει φόβους για διασπορά του ιού. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι δύο ασθενείς (αλλοδαποί σύμφωνα με πληροφορίες) νοσηλεύονταν σε τμήμα οξέων περιστατικών, στον ίδιο θάλαμο από τις 25 Σεπτεμβρίου. Την Πέμπτη τους έγινε τεστ κοροναϊού, το αποτέλεσμα του οποίου βγήκε σήμερα και τους έδειξε θετικούς στον ιό. Ο ένας από αυτούς πήρε εξιτήριο την Παρασκευή.
«Και οι δύο κοιμούνταν στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος και με το προσωπικό», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο έχει επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ για οδηγίες. Ο ίδιος τονίζει ότι ο ασθενής που εξακολουθεί να νοσηλεύεται «πρέπει να φύγει άμεσα από το Δρομοκαΐτειο, για νοσοκομείο που νοσηλεύει περιστατικά κοροναϊού. Δεν μπορεί να μένει στο νοσοκομείο και να το φροντίζει το προσωπικό που είναι αναστατωμένο, χωρίς τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας», σημειώνει. Υπογραμμίζει δε, την ανάγκη, όλοι οι ασθενείς που εισάγονται να κάνουν τεστ κοροναϊού.
Γώγος : Έχει ξεφύγει η κατάσταση – Ανησυχία για την Πάτρα
Την ανησυχία του για τα επιδημιολογικά στοιχεία από τον νομό της Αχαΐας, την Πάτρα ειδικότερα, εξέφρασε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.
«Υπάρχει συναγερμός», «η κατάσταση έχει ξεφύγει», τόνισε ο κ. Γώγος σημειώνοντας πως τα κρούσματα είναι αρκετά και όχι μόνο στο γενικό πληθυσμό αλλά και σε ιατρικό προσωπικό.
Επέκρινε τις εικόνες συνωστισμού σε χώρους διασκέδασης, λέγοντας ότι αποτελούν μια κλασική εστία υπερμετάδοσης, καθώς ο ένας είναι πάνω στον άλλο και χωρίς μάσκες.
Είναι «δώρον άδωρον», εξήγησε, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όταν δεν εφαρμόζονται αυτά που ισχύουν, είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Ειδικά για την καθολική χρήση μάσκας, τόνισε ότι είναι κάτι που πρακτικά ήδη ισχύει, καθώς η οδηγία είναι μάσκα σε εσωτερικούς χώρους καθώς και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.
«Το θέμα είναι αν εφαρμόζεται», πρόσθεσε ο καθηγητής και απηύθυνε εκ νέου σύσταση προς όλους να φοράνε τη μάσκα παντού όπου μπορούν ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί.
Κληθείς να σχολιάσει τα περί διαφωνιών στο εσωτερικό της επιτροπής, τόνισε ότι οι απόψεις που εκφράζονται είναι πολυσυλλεκτικές, όλα γίνονται με δημοκρατικό τρόπο και στο 95% των περιπτώσεων οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι ομόφωνες.
Ίσως, τόνισε, παρεξηγείται το πράγμα από ορισμένες τοποθετήσεις όσων μιλάμε προς τα έξω, αλλά δεν είναι έτσι. Χαρακτήρισε αρκετά αποτελεσματική τη διαδικασία που ακολουθείται για τη λήψη των αποφάσεων για μέτρα, η οποία έχει πολυπαραγοντική βάση. Συνεκτιμούν οι ειδικοί σειρά δεκτών, από τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων έως τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται αλλά και των αριθμό των κλινών και των ΜΕΘ.
Δύο μέτρα για να περιορίσουμε τον ιό
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί έχουν θέσει στο τραπέζι δύο σενάρια, με τα οποία, ελπίζουν να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού και να μειώσουν την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας.
Τα δύο μέτρα που εξετάζονται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι η καθολική χρήση μάσκας αλλά και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:00 το βράδυ, αντί για τα μεσάνυχτα.