Βαθύ κόκκινο είναι το χρώμα που αποκτά σιγά σιγά η Αττική στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας τη στιγμή που το τελευταίο 48ωρο η απρόσμενη ηλιοφάνεια έδωσε το έναυσμα σε χιλιάδες ανθρώπους να ξεχυθούν σε δρόμους και παραλίες σαν να σήμανε το τέλος της πανδημίας. Και είναι η Αττική που τις τελευταίες μέρες, πάνω στο γύρισμα του χρόνου και στη μετάβαση προς ένα φημολογούμενο τρίτο και φονικότερο κύμα κοροναϊού, αποτελεί την πιο επικίνδυνη ζώνη που η συμπεριφορά της θα καθορίσει το πόσο ακόμα θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα με συσσωρευμένο αντίκτυπο σε δομικές παραμέτρους της οικονομίας.
Ηδη και προτού αρχίσει η εβδομάδα που θα μας οδηγήσει στην 18η Ιανουαρίου, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την άρση ή όχι των περιοριστικών μέτρων, οι ειδικοί επιστήμονες μόνο μηνύματα αισιοδοξίας δεν εκπέμπουν καθώς η νέα ντιρεκτίβα κανόνων διαβίωσης κατά την πανδημία, η εφαρμογή της οποίας επαφίεται κατά μία παράφραση του Συντάγματος, στον πατριωτισμό των Ελλήνων, εφαρμόζεται ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού και τη διεύθυνση του ανέμου.
Τις επόμενες μέρες θεωρητικά, η εικόνα από την μετάδοση και τον επιπολασμό του ιού μετά τον συνωστισμό και τις συναθροίσεις των γιορτών θα είχε αποκρυσταλλωθεί, και θα έδινε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να διαγνώσουν το πόσο εμφιλοχώρησε η νέα μετάλλαξη στην κοινωνία αλλά και πόσο ήταν το εύρος διασποράς του «κλασσικού» κοροναϊού, με αποτέλεσμα να εισηγηθούν μέτρα που μπορεί να οδηγούσαν σε γρηγορότερη άρση των περιορισμών, σε άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων και στο λιανεμπόριο, που σηκώνει το πιο βαρύ φορτίο της κρίσης.
Ομως μετά τα όσα παρατηρήθηκαν το σαββατοκύριακο και έχοντας ως δεδομένο ότι το ηφαίστειο της Αττικής έχει από μέρες αρχίσει να εξωτερικεύει πρόδρομα φαινόμενα πανδημικού αναβρασμού, η ανησυχία των επιστημόνων χτυπάει κόκκινο και όλοι πλέον φοβούνται τα χειρότερα αφού ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτερα από τον ρυθμό ανόρθωσης φραγμάτων προστασίας μέσω του εμβολιασμού και με δεδομένο ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, μόνο σιγουριά δεν εκπέμπουν για το πόσο θα αντέξουν οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής.
Με την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε χθες και σήμερα θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για δύο ακόμα εβδομάδες τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας.
Όπως ο ίδιος δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ «η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική ιδίως στην Αττική, και έχει επιπεδωθεί. Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά δεν είναι καμπανάκια είναι η καμπάνα της Μητροπόλεως. Είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει κάποια νάρκη δηλαδή να έχουμε επιδημιολογική έκρηξη και αν αυτή συμβεί στην Αττική με καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ τότε το μόνο που μπορεί να περιγράψει την εικόνα είναι σοκ και δέος».
Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η επόμενη εβδομάδα γι αυτό δεν ανοίγουμε άλλες δραστηριότητες ανέφερε ο κ. Σύψας. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν υπάρξει επιδημιολογική έκρηξη να κλείσουν ξανά τα σχολεία.
Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σημείωσε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι μετά το Πάσχα που θα ανοίγει ο καιρός και θα έχει εμβολιαστεί ένα μέρος του πληθυσμού θα πάρουμε ανάσα.
Η χώρα ετοιμάζεται για μία κολασμένη εβδομάδα και τα μικρά παιδιά ξεκίνησαν με τις τσάντες, τις κασετίνες, και τις μάσκες στο πρόσωπο να ξαναγυρνούν στο σχολείο τους. Ανοίγουν οι πόρτες στα προαύλια με κάθε δυνατό μέτρο προστασίας, αν και πολλοί ειδικοί διαφώνησαν με αυτό, όμως η αγωνία για χιλιάδες μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, όπως και για χιλιάδες εμπόρους και επαγγελματίες κορυφώνεται. Τα ρολά δεν ανεβαίνουν, τα φώτα δεν ανοίγουν, τα λουκέτα σε κάποιες περιπτώσεις ίσως δεν ανοίξουν ποτέ.
Το ποτήρι ξεχειλίζει και οι όποιες αποφάσεις θα σταθμίζονται από τα αποτελέσματα των ημερήσιων κρουσμάτων. Η προσοχή όλων πλέον είναι στραμμένη στην Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής και κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Αττική και στον κεντρικό τομέα των Αθηνών.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έχει αυξηθεί, από 450 που ήταν στις 25 Δεκεμβρίου σε 550, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτή η εικόνα θα οδηγήσει σε αύξηση και των διασωληνωμένων ασθενών σε περίπου μία εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 25 έως 35 ετών και εκφράζονται φόβοι ότι αυτοί θα μεταφέρουν τον ιό σε ηλικιωμένα άτομα της οικογένειάς τους.
«Είναι σαφές πως αν αφήσουμε το τρίτο κύμα να εξελιχθεί και αν δεν προσέξουμε εύκολα θα επανέλθουμε στα επίπεδα Νοεμβρίου», ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.
Ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, σημείωσε ότι η πτωτική τάση θα ήταν μεγαλύτερη «αν δεν υπήρχε η δραστηριότητα των Χριστουγέννων, αλλά αυτό είναι λίγο θεωρητικό», ενώ παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες ήθελαν να δουν ταχύτερη μείωση, με δεδομένο ότι τα μέτρα είναι σε ισχύ εδώ και δύο μήνες.
Και ο ερευνητής, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για τον καρκίνο Γιώργος Παυλάκης, εκτίμησε ότι «το τρίτο κύμα αν έρθει, θα έρθει τον Φεβρουάριο» και τόνισε πως πρέπει να τηρηθούν θα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε να γίνει τσουνάμι.
Την ίδια ώρα στο κόκκινο παραμένουν αρκετές περιοχές της Αττικής. Το Περιστέρι είναι ο δήμος που απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, στο «μικροσκόπιο» των οποίων βρίσκονται επίσης το Ζεφύρι, ο Ασπρόπυργος που είναι ήδη σε σκληρό lockdown, το Ίλιον, το Κερατσίνι, το Μενίδι και ο Πειραιάς.
Τα αμέσως επόμενα 24ωρα θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς αναμένεται να φανεί η επίδραση των γιορτών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έξαρση κρουσμάτων.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να αποφευχθεί το τρίτο κύμα και η περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ, για αυτό και οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται ανά εβδομάδα, προκειμένου να εξετάζονται τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα και να υπάρχει μία πρώτη εικόνα των επιπτώσεων από τις κινήσεις που ήδη έχουν γίνει.
Η επάνοδος άρα, θα είναι σταδιακή, από τη στιγμή, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όσες περισσότερες δραστηριότητες μένουν ανοιχτές τόσο μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα και τόσο πιο πολύ κινδυνεύει η χώρα με νέα έξαρση κρουσμάτων.
Η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων, έχει ως προτεραιότητα το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη την λειτουργία του λιανεμπορίου, έστω και με την μέθοδο του click away.
Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα έχει η επιστροφή στα θρανία και των μαθητών της Γ΄ τάξης του λυκείου, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμάζονται δεν είναι οι καλύτερες.
Αν μετά θα ακολουθήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ή των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου, είναι κάτι που θα κληθούν να αποφασίσουν οι ειδικοί τις επόμενες μέρες, ενώ παραμένει απροσδιόριστο πότε θα σταματήσουν οι μετακινήσεις με sms.
Αν και θεωρείται παρήγορο ότι το Σάββατο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως του 7-8% στις εντατικές, οι επιστήμονες προϊδεάζουν ότι οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος αλλά και Μάρτιος θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι και χαμηλώνουν τις όποιες προσδοκίες ότι θα αρθούν, σύντομα όλοι οι περιορισμοί.