Home / Ειδήσεις / Κοροναϊός : Θέμα χρόνου η καθολική χρήση μάσκας – Αλλαγές στα ωράρια των καταστημάτων

Κοροναϊός : Θέμα χρόνου η καθολική χρήση μάσκας – Αλλαγές στα ωράρια των καταστημάτων

Με τα κρούσματα του κοροναϊού να αυξάνονται ραγδαία και την Αττική να βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας, θεωρείται πλέον θέμα χρόνου, η ενεργοποίηση από την κυβέρνηση, νέων μέτρων για να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, είναι πολλές και σε κάποια περίπτωση ακραίες – όπως αυτές, επί παραδείγματι, που μιλούν για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8 το βράδυ, ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή τις ρεαλιστικές επιλογές που υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα ανοικτό παραμένει και ένα lockdown στην Αττική.

Θα είναι το ύστατο μέτρο όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως δεν υπάρχει  δίλημμα ανάμεσα στις επιπτώσεις στην οικονομίας και τις ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν.

Η απόφαση πάντως για το αν και πότε θα ληφθούν νέα μέρα θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό.

Τις αρχές έχει θορυβήσει το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα, τα ημερήσια κρούσματα έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται  σε πάνω από 400. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει εκτιναχθεί σε 89, εκ των οποίων οι 59 βρίσκονται μόνο στην Αττική. Είναι ενδεικτικό ότι ακριβώς πριν από ένα μήνα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν μόλις 38.

Οι  υγειονομικές αρχές καλούνται να διαχειριστούν επίσης, εκτός από την αρνητική «πρωτιά» της Αττικής σε κρούσματα, την επιδημική εστία που «άναψε» σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά και τα κρούσματα κοροναϊού σε εργασιακούς χώρους, όπως η κονσερβοποιία στην Σκύδρα, στην οποία επιβλήθηκε σήμερα λουκέτο.

Την ίδια ώρα, σχεδόν σε καθημερινή βάση νέες περιοχές μπαίνουν στο «μάτι» του κυκλώνα. Μετά τα χωριά σε Θήβα και Χαλκίδα, μίνι lockdown επιβλήθηκε και στην Κύθνο.

Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι εφιαλτικές, καθώς σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του ΑΠΘ είναι δυνατόν τα κρούσματα να ανέβουν στα 400+ έως το τέλος Νοεμβρίου και σε 600+ στο τέλος Δεκεμβρίου. Σε συνδυασμό με τη γρίπη και τον ιό H1N1, δημιουργείται ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ με τα κρούσματα κοροναϊού να φτάνουν εν δυνάμει σε 2.000 την ημέρα.

Κατόπιν όλων αυτών δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει νέους περιορισμούς για το λεκανοπέδιο τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζεται πάρα πολύ σοβαρά είναι η η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες και θεωρείται ότι μπορεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του κοροναϊού.

Ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι και το κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα από ότι τώρα δηλαδή, για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

Δεν απέκλεισε το κλείσιμο των καταστημάτων στις 22.00 ο Γεωργιάδης

Για το θέμα μίλησε στο MEGA, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Ερωτηθείς σχετικά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα καταστήματα να κλείνουν από τις 10 το βράδυ, λέγοντας:

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι επί θύραις το εν λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της πανδημίας».

Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 10 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια.

«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Αρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι». Στόχος των όποιων νέων μέτρων είναι να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα για να μειωθεί και η μετάδοση του ιού, όπως είπε.

Μάσκες παντού

Το μέτρο που εξετάζεται πάρα πολύ σοβαρά και το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα, σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλο.

«Ήδη έχει χτυπήσει το ‘’καμπανάκι’’, ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση» τόνισε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον Σκάι.

«Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων. Αντικειμενικά η μάσκα δε θα προσφέρει πολλά πράγματα, όσο σε ψυχολογικό επίπεδο» διευκρίνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

H αύξηση των διασωληνώσεων δείχνει την έκρηξη της επιδημίας, έχουμε πολλές συρροές, πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βατόπουλος προέτρεψε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. «Έχουμε δυο Ελλάδες, δυο πληθυσμούς, τον πρωϊνό που προσέχει και τον βραδινό που δεν προσέχει που μπορεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος» ανέφερε δε.

«Το σύνθημα πρέπει να είναι πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και να τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά. Η Ελλάδα δεν αυξάνει εκθετικά, κι ελπίζω να μην το έχουμε αυτό, άλλες χώρες έχουν ξεφύγει πολύ σε θανάτους» σημείωσε πάντως ο καθηγητής.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως «οι μάσκες σώζουν ζωές και αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά, όπως και οι αποστάσεις και το πλύσιμο χεριών».

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε κ. Παγώνη, αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και είχαν τηρηθεί εξαρχής από όλους, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε αυτή η έξαρση κρουσμάτων που σημειώνεται στην Αττική.

Εφιαλτικά σενάρια

Την επικινδυνότητα να ξεφύγει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει καθολική χρήση της μάσκας.

Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέτρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου».

«Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα» πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει συνδυασμός του Covid19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1 τα κρούσματα ημερησίως μπορούν να φτάσουν στις  2.000 κάθε ημέρα.

«Το θέμα είναι το είδος των μέτρων που λαμβάνουμε και το αν τα τηρούμε» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας πως το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο είναι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

 411 νέα κρούσματα την Πέμπτη

Υπενθυμίζεται ότι, πολύ αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και πάνω από 400 εμφανίστηκαν τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 411 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας, με την Αττική να συγκεντρώνει τα 272 από αυτά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μέχρι και την Πέμπτη, ανέρχεται σε 18.886, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες, ενώ 2.961 (15.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.755 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 Επιπλέον, 89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 28 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 214 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Πηγή

About ingr