Σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στη μάχη της με τον κοροναϊό βρίσκεται η χώρα μας, η οποία καταγράφει νέα αρνητικά ρεκόρ σχεδόν σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα, σήμερα σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 460 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού.
Από τα σημερινά κρούσματα, τα 207 εντοπίζονται στην Αττική, μια από τις περιφέρειες που αποτελεί «ανοιχτή» πληγή για τη χώρα μας. Ενδεικτικό, δε της κατάστασης είναι τα όσα είπαν κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για αύξηση κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου, κάνοντας λόγο ακόμα και για… δεκαπλασιασμό κρουσμάτων!
«Είναι λογικό να αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων μετά το τέλος Οκτωβρίου, λόγω της παραμονής μας σε κλειστούς χώρους, παράγοντας που μπορεί και να δεκαπλασιάσει τα κρούσματα. Η χρήση μάσκας είναι το εργαλείο απέναντι στον ιό» είπε ο λοιμωξιολόγος.
Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι πως η μετάδοση του ιού αναμένεται να είναι δέκα φορές υψηλότερη σε ζεστούς και κλειστούς χώρους, δηλαδή σε αυτούς που θα αναγκαστούμε να βρισκόμαστε τους επόμενους μήνες.
Ακόμα, ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη μείωσης της μεταδοτικότητας αυτήν την εποχή, καθώς η κατάσταση πολύ γρήγορα θα επιδεινωθεί: «Είναι σημαντικό για να μειωθούν τα κρούσματα, να θεωρούμε τους εαυτούς μας φορείς, για αυτό και είναι σημαντική η μάσκα και οι αποστάσεις ασφαλείας, ώστε να μειωθεί η μετάδοση στον γενικό πληθυσμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανησυχία Μαγιορκίνη – Χαρδαλιά για την εξέλιξη της πανδημίας
Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο ο κ. Μαγιορκίνης, όσο και ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησαν την προσοχή των πολιτών, με φόντο την έλευση των χειμερινών μηνών, οι οποίοι ενδέχεται να φέρουν έντονη διασπορά του κοροναϊού.
«Ακούω συνεχώς το ερώτημα αν θα πάρουμε νέα μέτρα, αλλά το σημαντικό είναι να τηρήσουμε τα ήδη επιβληθέντα. Η τήρηση των μέτρων δεν είναι καταναγκασμός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει κι έρχεται χειμώνας που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Γκάγκα στο MEGA: Πρέπει να προσέχουμε όλοι για να μην μπούμε σε καραντίνα
Μιλώντας στο MEGA, η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος ΚΕΣΥ & διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής στο Σωτηρία, τόνισε ότι «πρέπει να προσέχουμε όλοι για να αποφύγουμε την καραντίνα».
Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία στη χώρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη καραντίνα.
«Το να μπούμε σε καραντίνα δεν το αντέχει κανείς μας» εξήγησε.
Επιπλέον, σημείωσε ότι όποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να μένει σπίτι του, ενώ όταν κυκλοφορούμε έξω θα πρέπει να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις.
Παρατείνονται τα μέτρα για τον κοροναϊό μέχρι 12 Οκτωβρίου
Ενδεικτικά της κατάσταση είναι τα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επεσήμανε πως βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός και πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων.
Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα καταγράφονται 314 κρούσματα ημερησίως, η μέση ηλικία είναι τα 39 έτη, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις διασωληνώσεις, άρα αυτή η κατάσταση απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως μετά από πρόταση και συνεννόηση με Επιτροπή αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων για αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού μέχρι 12 Οκτωβρίου.
«Μέσα από την καθημερινότητα βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο κοροναϊός» επεσήμανε ο υφυπουργός. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων αλλά η αυστηρή τήρηση των μέτρων που ήδη έχουν αποφασιστεί.
Νέες οδηγίες για τις πτήσεις
Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφερόμενος στις πτήσεις από το εξωτερικό είπε πως από οι επιβάτες από τις παρακάτω χώρες θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κοροναϊού μέχρι 72 ώρες πριν.
- Πολωνία
- Τσεχία
- Βουλγαρία
- Ρουμανία
- Ουγγαρία
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Μάλτα
- Βέλγιο
- Ισπανία
- Αλβανία
- Βόρεια Μακεδονία
Για το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα
Αναφερόμενος στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως έχουν εντοπιστεί συνολικά 47 κρούσματα και πλέον διαμένουν μόνο όσοι είναι αρνητικοί στην Covid 19.
Εξάλλου, έχει επιβληθεί αναστολή εισόδου και εξόδου στο γηροκομείο με εξαίρεση το προσωπικό, ενώ κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργεί καθημερινά τεστ.
Σε συναγερμό η Πέλλα
Ακόμη, αναφέρθηκε στα κρούσματα στην Πέλλα, στο Μαυροβούνι Σκύδρας και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας. Στη συγκεκριμένη μονάδα εντοπίστηκαν συνολικά 114 κρούσματα με αποτέλεσμα σημάνει συναγερμός και να κλείσει το εργοστάσιο.
Ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνθηκε στους πολίτες της περιοχής, τονίζοντας πως πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα.
Άγιος Παντελεήμονας: Εργαζόμενος στο γηροκομείο ήταν ο «ασθενής μηδέν»
Την αρχική διαπίστωση ότι η διασπορά του κοροναϊού σε δεκάδες ηλικιωμένους στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα οφείλεται σε εργαζόμενο της μονάδας επιβεβαίωσε ο επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών – ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Επίσης καταγράφηκε και η παράτυπη επαφή περιθαλπόμενου του γηροκομείου με εργαζόμενους σε λαϊκή αγορά έξω από το χώρο της μονάδας.
Κατά τον επιτόπιο έλεγχο οι υπεύθυνοι για τη διοικητική και οικονομική λειτουργία του φορέα βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατόπιν οδηγιών των αρμόδιων υπηρεσιών, και δεν κατέστη δυνατή η εξέτασή τους και η χορήγηση των αιτούμενων εγγράφων και τεκμηρίων.
Η ανεξάρτητη αρχή σημειώνει ότι ο έλεγχος συνεχίζεται περιλαμβάνοντας το σύνολο των απαιτήσεων του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση, οργάνωση και λειτουργία της εν λόγω μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων , κατόπιν συνεννόησης με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, διενήργησε την Πέμπτη, 01.10.2020, έλεγχο στη Μονάδα Φροντίδας Υγείας «Αττική» στον Αγ.Παντελεήμονα με σκοπό τη διακρίβωση των συνθηκών που επέτρεψαν την είσοδο του SARS COV-2 στη μονάδα, με αποτέλεσμα τη διασπορά του σε φιλοξενούμενους και προσωπικό .
Κατά τον επιτόπιο έλεγχο των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της ΕΑΔ, διαπιστώθηκε η διενέργεια τεστ από στελέχη του ΕΟΔΥ ενώ υπήρχε σε εξέλιξη και η διακομιδή περιθαλπόμενων σε νοσοκομεία αναφοράς.
Οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Αρχής προχώρησαν στη συλλογή και καταγραφή στοιχείων μέσω της έγγραφης εξέτασης προσώπων, της επιτόπιας παρατήρησης και αυτοψίας. Υπάρχουν ευρήματα που οδηγούν στην αρχική διαπίστωση ότι η διασπορά οφείλεται στη παροχή εργασίας από εργαζόμενο ο οποίος δεν έπρεπε να προσέρχεται προς εργασία και ο οποίος φέρεται να έχει παραιτηθεί και αποχωρήσει από την επιχείρηση. Επίσης καταγράφηκε και η παράτυπη επαφή περιθαλπόμενου της ΜΦΗ με εργαζόμενους σε λαϊκή αγορά έξω από το χώρο της μονάδας.
Ο έλεγχος συνεχίζεται περιλαμβάνοντας το σύνολο των απαιτήσεων του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση, οργάνωση και λειτουργία της εν λόγω ΜΦΗ.
Αρνητικά όλα τα τεστ στο νοσοκομείο «Σωτηρία»
Αρνητικά στον κοροναϊό είναι και τα υπόλοιπα 17 δείγματα που ελήφθησαν από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».
Το πρωί της Παρασκευής είχε ανακοινωθεί ότι βγήκαν αρνητικά τα 22 τεστ που υποβλήθηκαν στο προσωπικό της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής.
Έτσι, η εφημερία της Κλινικής θα διεξαχθεί κανονικά το Σάββατο.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού από την έναρξη της πανδημίας καταγράφει η χώρα μας με 460 νέα , εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, καταγράφηκαν πέντε ακόμη θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 398.
Ο αριθμός αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ που καταγράφεται στη χώρα μας. Την Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 416 κρούσματα σε 24 ώρες, ενώ χθες- Πέμπτη- οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν ξανά τις 400 (411 συνολικά).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
Από αυτά, 2.991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
85 διασωληνωμένοι
Στο μεταξύ, 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Από αυτούς, 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Την ίδια στιγμή, 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Πέντε νέοι θάνατοι
Τέλος, έχουμε πέντε ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.