Δίνουμε όλοι μια μεγάλη μάχη και από αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας. Σχετικά με την επίταξη, είπε ότι προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας με σχετική νομοθεσία.
«Η επίταξη είναι από τα τελευταία όπλα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», τόνισε.
Σε ότι αφορά την περίπτωση της Θεσσαλονίκης είπε ότι προέβησαν σε αυτό το μέτρο «προκειμένου να μην βρεθούμε προς εκπλήξεων». Επανέλαβε ότι οι δυνάμεις του συστήματος υγείας δεν είναι ανεξάντλητες.
«Υπήρχε ανάγκη για επιπλέον κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορωνοϊό, προκειμένου να διαχειριστούμε την δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη».
Ανέφερε ότι «οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει καιρό με τις ιδιωτικές κλινικές, υπήρχε μια διάσταση απόψεων και προσφύγαμε στην επίταξη». Είπε ότι με τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει μια καλή συνεργασία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου υπάρχουν συμφωνίες που τηρούνται σε ότι αφορά την διάθεση κλινών σε ΜΕΘ και απλών για νοσηλεία μη covid ασθενών και αυτή η συνεργασία συνεχίζεται.
Ανέφερε επίσης, ότι συζητήσεις γίνονται και με τα Κέντρα Αποκατάστασης και ίσως «σε μια μελλοντική επίταξη χρησιμοποιήσουμε αυτές τις μονάδες».
Σημείωσε ότι αυτή τι στιγμή επιλέχθηκε να μην χρησιμοποιηθούν Κέντρα Αποκατάστασης διότι, όπως εξήγησε σε αυτά «θέλαμε να νοσηλεύσουμε κυρίως ήπια περιστατικά. Τα Κέντρα Αποκατάστασης δεν έχουν ούτε τις νοσηλευτικές μονάδες που έχει μια ιδιωτική κλινική και το προσωπικό τους είναι εκπαιδευμένο σε άλλου είδους διαχείριση».
Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, «όλα έγιναν με σχέδιο αξιολογώντας τις ανάγκες που έχουμε και σε κάθε περίπτωση έγινε για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίταξης γιατρών, είπε ότι υπάρχει πρόσκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΕΣΥ σε συγκεκριμένες ειδικότητες που υπάρχει ανάγκη και «εφόσον χρειαστεί, ο νόμος μας δίνει το εργαλείο, θα προχωρήσουμε και σε επίταξη γιατρών».